FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Povej mi, kako se igraš, in povem ti, kdo boš

Čas branja: 2 min
23.06.2016  13:10
Igra ni le preganjanje dolgčasa. Med igro in dogodivščinami, ki jih otroci ob tem doživljajo, se intenzivno razvija njihova osebnost. Več se bodo otroci kakovostno igrali, boljši bo njihov uspeh v šoli in pozneje v poklicni karieri.
Povej mi, kako se igraš, in povem ti, kdo boš

Igra je bistvenega pomena za odraščajoče otroke. Na videz brezskrbno in razposajeno igranje skozi vso dobo odraščanja odločilno vpliva na otrokovo telesno rast, razvoj njegove inteligence, pridobivanje novih izkušenj in znanja, pa tudi na njegovo čustveno življenje in razvoj v družbeno bitje. Igra je priložnost za učenje in spodbujanje razvoja. Otroci prek igre spoznavajo svet okoli sebe ter dobivajo vpogled v različne dogodke in situacije.

Priprava na vstop v svet odraslih

Če otroku odvzamemo možnost igre, se to pozneje kaže v njegovem osebnostnem razvoju ter vedenju in dosežkih v šoli in v poklicnem življenju. Starši imajo pri otroški igri pomembno vlogo, saj otroka spodbujajo k igri, ga usmerjajo in mu omogočajo čim bolj raznolika igrala.

bauhaus-lesena-igrala-2.1466427775.jpg

Igrala, na katerih se igrajo otroci, naj bodo čim bolj raznolika.

Prepričanje, da je igra »izguba časa« in da bi bilo bolje početi kaj bolj »koristnega«, škodi otrokovemu razvoju. Številne raziskave ugotavljajo, da igra močno pripomore k razvoju otrokovih umskih in gibalnih sposobnosti ter vpliva na njegov razvoj na socialnem in čustvenem področju. Skozi igro se otrok uči razmišljati o stvareh, vnaprej predvidevati in načrtovati, spoznava svojo okolico in se uči reševati raznovrstne probleme. Pridobi tudi vpogled v svoja čustva in čustva drugih. Ko se v igri pretvarja, da je nekdo drug, izkuša, kako naj bi se počutil v določeni situaciji. Tako trenira, kako ravnati in kako nadzorovati svoja čustva.

Učenje zdravega čustvovanja

Igranje v skupini vrstnikov spodbuja razvoj socialnih veščin. Prek skupne igre otrok spoznava medsebojne odnose, pridobiva čut za soljudi, se uči reševanja konfliktov z drugimi, razumevanja drug drugega, tovarištva, strpnosti, izražanja svojih misli in zamisli, pomena družbenih pravil in sodelovanja. S tem se uči ekipnega dela, kar mu pride še kako prav v poznejši poklicni karieri.

Tudi v obdobju šolanja igra ostaja pomemben del otrokove priprave na življenje. Psihologi in pedagogi ugotavljajo, da se mladostniki, ki zaradi učenja niso opustili »otroških igric«, laže in bolj zavzeto učijo. Izobraževanja ne razumejo kot zahtevne obveznosti in bremena, temveč kot izziv in priložnost za potešitev radovednosti in želje po znanju.

bauhaus-lesena-igrala-1.1466427773.jpg

Svojim otrokom izberite igrala iz materialov, prijaznih do narave.

Čim več skupinskih iger na svežem zraku

Psihologi odraščanja ugotavljajo, da so najkoristnejše skupinske igre, pri katerih se neposredno ustvarjajo in gojijo osebni odnosi ter pridobivajo realne izkušnje. Kakovost takega druženja se še poveča, če igra poteka na prostem, na svežem zraku, po možnosti v zelenem naravnem okolju. Premišljena (didaktična) igrala iz toplih in prijaznih materialov - na primer iz lesa - pa še povečajo koristi igre.

Prelistajte Bauhausove kataloge. Eden izmed njih je posvečen tudi igralom, s katerimi lahko otroku na domačem vrtu uredite kakovostno igrišče.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...