FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Na čebelah svet stoji

Čas branja: 2 min
15.06.2016  22:40
Na našem planetu živi in brenči več kot dvajset tisoč različnih vrst čebel. Te majhne živalice imajo ključen pomen pri vzdrževanju Zemljinih ekosistemov, hkrati pa oprašujejo štiriinosemdeset odstotkov poljščin človeške prehrane, to je tretjino vsega kar pojemo.
Na čebelah svet stoji
Da, te rumeno-rjave žuželke z žezlom na svojih krilih držijo težko breme prehrane človeštva.

In ne le zelenjava, sadje, pridelki za pridelovanje olij, kave, čaja, celo bombaža. Tudi vse s čimer se hranijo rastlinojede živali živinoreje. Prav osupljiv je podatek, da svetovna gospodarska vrednost opraševanja vredna okoli 265 milijard evrov.

Poglejmo kako to počnejo

Letanje med cvetovi in sedanje nanje je sicer ljubko opazovati. A kaj čisto zares počnejo in kako opravljajo svoje delo? Če obudimo osnovnošolsko znanje, se preprosto odenejo s cvetnim prahom moškega dela cveta, torej prašnikov, in ga odložijo na ženski del naslednjega cveta, na katerem pristanejo. Na srečo imajo te pridne žuželke zelo rade red in sistematičnost, zato se, ko preletavajo cvetove ene raztline, tam ustavijo za dalj časa, dokler ni delo končano ali boje, dokler se rastlina ne opolodi. Šele nato se selijo drugam. Tako se oprašujejo raztline žužkocvetke.

Med vsemi več deset tisočimi vrstami čebel, jih je večina samotarskih divjih žuželk, ki domujejo v svojih naravnih bivališčih. Le štiri vrste so tiste, ki pridelujejo med in vosek. Med je njihova hrana za zimo, hrana za tisoče kolonij v čebelnjaku, ko je zunaj prehladno, da bi lahko letale. Čebelji pridelki s svojimi hranilni vrednostmi od nekdaj veljajo za nepogrešljive pri naravni prehrani, pri ohranjanju zdravja in tudi zdravljenju prenekaterih zdravstvenih tegob. Najbolj znan in razširjen čebelji pridelek je med. Vedno pogosteje segamo tudi po cvetnemu prahu, matičnem mlečku, propolisu, tudi vosku.

Čmrlji - brenčeči kosmatinci

Tudi tisti glasni v drobcen kožušček odeti brenčači, ki jim pravimo čmrlji so vrsta čebel. Na njihovo kosmato ogrinjalce se sprime precej več cvetnega prahu kot na čebelje, in ta kožušček jih tudi ščiti, da lahko prosto letajo ob nižjih temperaturah kot občutljive čebele. In čeprav so na prvi pogled videti nerodne glasne žuželke imajo kar nekaj posebnosti in prednosti, recimo to, da oprašujejo s tresenjem cvetov. Da, res tehtajo malce več kot čebele.

Čebelam lahko pomagamo

Kljub temu, da se sicer zavedamo izjemnega pomena čebel za ohranitev naravnega ravnovesja, njihovega gospodarskega pomena in nenazadnje njihovega doprinosa k našemu vsakdanjemu življenju, pa se z nespametnimi posegi v naravo dokazuje, da vendarle niso dovolj cenjene. V zadnjih letih se tudi Evropske države soočajo z vse večjo smrtnostjo čebel in grozeče se sprašujemo kam to vodi. Hkrati pa ne smemo pozabiti, da nismo nemočni. Čebelam lahko pomagamo tudi mi.

Obstoj čebel lahko spodbujamo kar na domačem vrtu, tako da tam postavimo tako imenovane hotele za žuželke, ki jih te koristijo za gnezdenje in prezimovanje. K vam jih bo privabil tudi zeliščni vrt, recimo s timijanom, meto, baziliko. Dišijo jim tudi medovite rastline kot so različne vrste sončnic, bela gorjušica, inkarnatka in facelija. In ko se na vašem vrtu pridelka nesramno lotijo škodljivci, izberite takšna sredstva za njihovo zatiranje, ki bodo prijazna čebelam.

Razstava Ohranimo čebele

Tradicionalno slovensko čebelarstvo se je razvilo okoli druge najbolj razširjene vrste čebel na svetu. Tukaj ji rečemo avtohtona kranjska sivka. In prav pridna kranjska sivka je zaslužna, da je Slovenija priznana država odličnih čebelarjev. Poznavalci nam pravijo kar "zelena oaza", saj smo po eni strani biotsko raznolika dežela, po drugi pa smo Slovenci za razliko od mnogih drugih narodov dobro ozaveščeni o pomembnosti čebel in njihovem vplivu na človeštvo.

Tudi zavoljo tega je bila Ljubljana imenovana za zeleno prestolnico Evrope 2016 in v sklopu dogodkov povezanih s tem nazivom, se je pred kratkim na Ljubljanskem gradu odprla razstava imenovana Ohranimo čebele z zanimivim spremljevalnim programom. Vse do 25. septembra.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...