FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Tudi vi čevapčiče zalivate s pivom?

Čas branja: 3 min
05.05.2016  11:56
Tudi vi čevapčiče zalivate s pivom?

Čeprav veljajo Američani za narod, ki nadvse obožuje pečenje na žaru, po njihovo na kratko BBQ (barbecue), in z njim popestrijo skoraj vsak dela prost dan, družinsko zabavo ali zgolj moški popoldan, če le vreme dopušča, pa Slovenci ne zaostajamo kaj dosti.

Le da se iz domačega vrta, kjer bi si lahko privoščili kosilo na žaru in bi kuhinja ostala skoraj nedotaknjena, še raje preselimo v naravo. Pravzaprav tako začnemo slaviti že prve tople pomladanske dni. Torej, pripravimo se na prvomajski piknik.

Oglje ali plin?

Večna debata "oglje ali plin" ne bo nikoli končana, saj so zanjo krivi okus, stroški in še mnoge druge okoliščine. O tem, kaj je bolj zdravo, se študije še vedno niso prevesile ne v eno, ne v drugo smer, je pa že zelo jasno, da je peka na plin prijaznejša do okolja, saj prasketajoče oglje v ozračje odvaja ogljikov monoksid. Roko na srce, mnogi še vedno zagovarjajo žar na oglje, saj ima hrana bogatejši okus.

Skrtačite in naoljite gril

Je na rešetkah še kaj ostankov hrane od prejšje uporabe? Skratka, z jesenskega piknika? Te zasušene ostanke boste najlaže zdrgnili z že vročega žara, zato ga kar pošteno segrejte in vzemite v roke dolgo ščetko z jeklenimi ščetinami.

Da, tudi na čistem žaru se hrana sprime s podlago. Da bi se izognili nevšečnostim, ko zažgane ocvirke drgnete z žara, tega pred peko naoljite. Preprosto, nekaj rastlinskega olja pokapajte na papirnato brisačo in drgnite po rešetkah ali plošči.

Naj bo dovolj vroče

Priporočljivo je žar zagreti okoli 15 minut pred začetkom peke, saj bomo le tako lahko zagotovili pravo temperaturo, ki bo slastno pekla in poskrbela za zdrav obrok. Primerno ogreta površina hrano opeče na dotik, a v notranjosti še vedno ostane sočna, in ne lepljiva.

Če pripravljate meso, ki potrebuje res visoke temperature, bo to med 200 in 250 stopinjami Celzija, srednje intenzivna peka za zelenjavo je med 150 in 180, medtem ko peka na rahlem ognju naj ne preseže 150 stopinj Celzija.

Za preverjanje temperature pa ne potrebujemo vedno termometra. Odprto dlan podržimo nad žarom. Če moramo roko umakniti po dveh sekundah, je žar pripravljen za pečenje pri visoki temperaturi, pri srednji, če jo moramo umakniti po petih sekundah, in za pečenje na rahlem ognju, če dlan umaknemo po desetih sekundah.

riba-bratovz.1461316138.jpg.n.960px.jpg
Pečena riba Piet (za 4 osebe); Več receptov za žar Janeza Bratovža >>

Previdno s hrano

Ker pa se temperatura ne dviga samo na žaru, ampak je iz dneva v dan toplejše tudi ozračje, bodite previdni s hitro pokvarljivo hrano.

Visoke temperature so lahko kaj kmalu gojišče bakterij, zato poskrbite, da bo meso na svoj trenutek čakalo na hladnem, prav tako v času mariniranja.

Kuharji tudi svetujejo, da pribor in krožnike, ki smo jih uporabili pri surovem mesu, ne uporabimo pri že pečenem.

Naj meso počiva

Ko so mesne dobrote pečene, jim dovolite še malce poležati. Sokovi bodo ravno prav bogati in okus popoln, če meso za deset minut še položimo na čist krožnik in prekrijemo s folijo.

Ne, nismo pozabili na zelenjavo

zar-zelenjava.1461315363.jpg.e.960px.jpg

Zbrali smo nekaj najboj priljubljenih vrst zelenjave za peko na žaru. Nekatere ste na pikinikih gotovo že poskusili, a vseh gotovo ne.

Sezona špargljev je tukaj, zato jih le pogumno vključite v scenarij vašega prvomajskega piknika. Le odtrgati jim je treba olesenele konce, jih malce posoliti, popoprati in seveda naoljiti. Na zmerni temperaturi naj se pečejo od šest do osem minut, medtem pa jih nekajkrat obrnite.

Kako noro diši pečena paprika! Prepolovite jo, izdolbite semena, pokapajte jo z oljčnim oljem, še ščepec soli in popra in že je nared za petminutno grilanje.

Olupite in na četrtinke zrežite čebulo. Tudi tukaj ne gre brez oljčnega olja, soli in popra, a na žaru bo gotova v že treh minutah.

Res da je sezona pečene koruze še daleč, prav tako še ni domačih artičok, a oboje je mamljivo, ko se položi na žar. Tudi strok koruze in prepolovljeno ščiščeno artičoko je priporočljivo premazati z oljčnim oljem. Obe bosta na zmernem ognju potrebovali od osem do deset minut, da bosta pripravljeni za najbolj lačne.

Bučke in jajčevci niso redka zelenjava, ki se včasih rada stiska s pleskavicami, čevapčiči in ražnjiči. Oboje narežemo na slab centimeter debele kolobarje in naolijimo, razlika med njima je le v tem, da so bučke pečene po približno petih minutah, jajčevci pa že kakšno minuto prej.

Tudi vi čevapčiče zalivate s pivom?

Še ena od večnih piknik ugank. Zakaj s pivom zalivamo čevapčiče, včasih pa so nekaj osvežitve deležne tudi pleskavice?

Pivoljubci so nad tem navdušeni, ko zagovarjajo izvrsten mamljiv vonj in okus, a poklicni kuharji se s tem ne strinjajo.

Morda se je navada obdržala, ker je bilo treba od maščobe prebujen ogenj občasno malce pogasiti, pa je imel pek pri roki le pivo. Kdo ve. Vsekakor profesionalci predlagajo, naj raje nekaj piva dodamo marinadi mesa.

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...