FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Bauhauspro

Da bo zares dobro!

Bi preživeli s svojim vrtom? Samooskrba za začetnike

Čas branja: 2 min
12.04.2016  22:44
Kaj, če se gospodarska kriza razmahne do neslutenih razsežnosti? Če se sistem, po katerem živimo porabniki, podre in se trgovske police ne bi več polnile? Da, težka vprašanja, ampak, ali bi preživeli?
Bi preživeli s svojim vrtom? Samooskrba za začetnike
V Sloveniji, deželi dobre kmetijske zemlje, pridelamo manj kot polovico hrane, ki jo porabimo.

Preberite tudi:

Sveža hrana domače pridelave! Kaj je boljšega od svežega sadja in zelenjave? Sadje in zelenjava iz lastnega vrta! Več >

Tisti, ki v mrzlici sodobnega časa stanujemo sredi betonske džungle, morda ne znamo takoj odgovoriti, a nekdo, ki svoj čas preživlja na odmaknjeni kmetiji, ta bi morda samozavestno pritrdil: Seveda, vsaj s hrano bi ne bilo težav.

V Sloveniji, deželi dobre kmetijske zemlje, pridelamo manj kot polovico hrane, ki jo porabimo. Čeprav je vrtičkasrtvo slovenska tradicija, se ga za zdaj le redki lotevajo zares, sistematsko in tako, da bi lahko večino svoje hrane pridelali sami. Lokalna samosokrba je tudi ključ do reštive mnogih družbenih težav, saj zmanjšuje globalno trgovinsko odvisnost, izboljšuje zdavje prebivalstva, veča urejenost podeželja in varovanje okolja, navsezadnje ohranja tudi delovna mesta zunaj urbanih središč.

A za začetek ne bomo govorili o proizvodnji hrane na veliko, temveč o tistem zdravem preprostem "od vrta do krožnika".

Kako začeti

Najbolj zanesljiva pot, da bo vaša družina jedla svežo in neoporečno zelenjavo, je seveda ta, da sami začnete pridelavo. S svojimi gredicami pa si lahko privoščite tudi več raznovrstnosti, sploh če vas ponudba v prodajalnah ne navdušuje.

domace-jagode.1459846993.jpg.s.960px.jpg
Domače jagode morda nikoli ne bodo tako velike kot tiste kupljene, je pa zato njihov okus neprimerljivo boljši.

Kako torej začeti in kakšen naj bo vrt?

Velikost vrta je večinoma odvisna od tega, kaj boste pridelovali in kako organizirali gredice, ki so pri tradicionalnem vrtnarjenju največkrat pravokotne, zelenjava pa posajena v vrstah. Ker so med takšnimi gredicami tudi potke za vrtnarjeve korake, taka ureditev vrta ni ravno ekonomična.

Kaj, ko bi se odločili za biodinamično različico, ki potreben prostor zmanjaša tudi za 75 odstotkov?

Gre za pridelavo hrane, ki ohranja ekološko ravnovesje in plodnost tal, med drugim pa spodbuja k sajenju več različnih vrst zelenjave na isti gredici, odvisno od njihovega življenjskega ciklusa.

Za začetek - ne pretiravajte z velikostjo vrta, premislite, katera zelenjava potrebuje več prostora, katera manj, in dobro pretehtajte, koliko časa lahko posvetite vrtnarjenju.

V naših krajih vrt ponavadi ne poka po šivih od obilja vseh 12 mesecev na leto, zato je pametno načrtovati tudi prostor, kjer boste pridelek spravljali v mesecih, ko vrt miruje.

Kako gojiti

Da bi vas samooskrbno vrtnarjenje zalagalo s čim več svežega sadja in zelenjave poleti ter zagotovilo dobro ozimnico, skrbno izbrirajte, kaj boste sadili. Seveda je to odvisno predvsem od vaših želja, potreb in prehranskih navad, a kljub temu obstajajo vrtnine, ki ne smejo manjkati na nobenem vrtu.

Čebula in česen. Zelenjava, ki jo je dokaj preprosto pridelati in tudi hraniti vso dolgo zimo nekje na hladnem, hkrati pa ga ni kuharja, ki bi je ne dodal v vsaj eno jed dnevnega obroka.

Krompir. Ena od najbolj priljubljenih vrtnin, ki uspeva skoraj kjerkoli in jo v naših jedilnikih srečujamo pripravljeno na najrazličnejše načine.

krompir-korenje.1459846146.jpg.e.960px.jpg
Krompir je nepogrešljiv na samooskrbnih vrtovih tudi zato, ker ga je preprosto spravljati in dolgo v zimo ohranja svoje hranilne vrednosti.

Korenje, pastinak, zelena, rdeča pesa. Raznovrstna koreninasta zelenjava s svojimi značilnimi okusi skrbi za pestrost naših jedilnikov. Če je shranjena pravilno, se lahko hrani zelo dolgo, lahko pa jo kot dodatek jedem uporabimo tudi sušeno ali zamrznjeno.

Začimbe. Če na vrtu gojimo paleto različnih začimb, se ni bati, da bi jedli dolgočasno hrano. Pravilno posušeni timijan, bazilika, origano, drobnjak tudi zimskim jedem dodajo nekaj poletnega okusa.

Poletna zelenjava, kot so paradižnik, paprika, kumare, bučke in fižol, poskrbi, da so krožniki polni vitaminov in mineralov. Lahko pa se lotite tudi vlaganja in sušenja zelenjave za poznejšo uporabo.

Jagodičevje in sadje. Na robovih svojega vrta zasadite grmičke jagodičevja in se tako razvajajte z uživanjem svežega sadja. Če bo letina dobra, lahko tudi pripravite marmalade za ozimnico.

Preberite tudi:

Sveža hrana domače pridelave! Kaj je boljšega od svežega sadja in zelenjave? Sadje in zelenjava iz lastnega vrta!

Več informacij >

PRO
Članki
Članki Je bolj zeleno naravno ali umetno praznično drevesce?

Če ste do zdaj za slovo od starega leta kupovali naravno drevesce, se letos morda sprašujete, ali v duhu ekološkega ravnanja ne bi raje...

PRO
Članki
Članki Kako ustvariti barve doma, ko zunaj prevladuje siva

Z barvami lahko svoj bivalni prostor iz dolgočasnega spremenite v izjemnega.

PRO
Članki
Članki Katere zimske pnevmatike izbrati?

Pri izbiri pnevmatik, predvsem zimskih, naj bo odločilni dejavnik njihova kakovost, ne cena.

PRO
Članki
Članki Kateri je cenovno najugodnejši način ogrevanja?

Les oziroma drva, sekanci in peleti bodo tudi letos na trgu kuriv ostali cenovno najugodnejši način ogrevanja

PRO
Članki
Članki Kako lahko vrt vrednost nepremičnine zviša za pet do 20 odstotkov?

Na vrednost nepremičnine vpliva tudi urejenost vrta, kjer najvišjo dodano vrednost ponujajo vrtne hiške.

PRO
Članki
Članki Z ljubeznijo iz kopalnice

Novi trendi ali obogatitev starodobnega pristopa do opremljanja kopalnice, prostora za domišljijo je vsekakor dovolj.

PRO
Članki
Članki Katere talne obloge narekujejo sodobne arhitekturne smernice?

Od enovitih talnih površin kuhinje, jedilnice in dnevne sobe do lesenih tal kopalnice

PRO
Članki
Članki Je kopičenje stvari sindrom krize srednjih let?

Četudi se od odsluženih stvari ne morete posloviti, še ne pomeni, da imate kompulzivno motnjo kopičenja stvari. Pa vendar, kam...