FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Sodobno bančništvopro

Bo fintech počasi izgubil prednost pred bankami?

Čas branja: 1 min
22.11.2019  09:22  Dopolnjeno: 03.12.2019 15:10
Banke, tudi slovenske, počasi vendarle posnemajo storitve, ki so jih začela uvajati fintech podjetja – več o tem preberite v brezplačni prilogi Sodobno bančništvo
Bo fintech počasi izgubil prednost pred bankami?
Foto: Shutterstock

»Ko bo zaživel sistem Flik in ko bo moja slovenska banka omogočila Apple Pay, bom lahko mirno izbrisal vse finančne aplikacije, ki sem jih naložil v zadnjih treh letih,« je v uvodniku k posebni prilogi časnika Finance z naslovom Sodobno bančništvo zapisal Rok Pikon, izvršni urednik spletnega portala finance.si.

Kot kaže, bosta kmalu izpolnjena oba omenjena pogoja. Pred kratkim je Apple Pay že ponudila prva slovenska banka, prav vse banke pa veliko pričakujejo tudi od sistema Flik. Omogočal bo takojšnja plačila med fizičnimi osebami prek imenika v mobilnem telefonu ter takojšnje plačilo trgovcu na terminalu POS. Malce nerodno bo morda edino to, da vse banke Flika ne bodo uvedle hkrati, najhitrejše naj bi ga svojim komitentom ponudile v začetku meseca.

Seveda to še zdaleč ne pomeni zatona fintech podjetij. Ta bodo verjetno še vedno lahko ponudila marsikatero novo inovativno rešitev ali prijetno uporabniško izkušnjo. S pametnim sodelovanjem med fintech podjetji in bankami bodo lahko pridobili oboji, ne nazadnje pa tudi porabnik, ki mu počasi za »rutinska« bančna opravila ne bo treba več stati pred bančnim okencem.

Ko smo spraševali banke, kaj načrtujejo na področju digitalizacije, smo dobili med drugim tudi odgovore, da v nekaterih za odprtje transakcijskega računa ne bo več potreben obisk banke, pri nekaterih bo mogoče na daljavo pridobiti posojilo, nekatere pa snujejo tudi potrjevanje plačil z biometričnimi značilnostmi.

Več o tem, kako se z izzivi digitalizacije spopadajo slovenske banke, lahko preberete v prilogi Sodobno bančništvo, med drugim tudi:

  • kje bodo banke iskale nove možnosti za zaslužek;
  • kaj so slovenske banke na področju digitalizacije že naredile in kaj lahko od njih pričakujemo v prihodnje;
  • o revoluciji glasovnih asistentov in kaj lahko ta prinese bankam;
  • kdo se skriva pod kratico TPP in kaj počne;
  • kako bi lahko banke z zaprtim blockchainom postale digitalne platforme tretjih ponudnikov;
  • kako Pay Pal potiho obvladuje vse člene verige digitalnih plačilnih storitev.

PRO
Članki
Članki Neprivlačne obrestne mere, omejitve kreditiranja in fintech izzivalci. Kje bodo banke iskale prihodke?

»Kot bančniki ne moremo ustvarjati nekih eksotičnih produktov, hkrati pa so tudi pri tradicionalnih vse večje zahteve, da dokažemo, da...

PRO
Članki
Članki Slovenski fintech na novo določa prožnost nakupovanja

O tem, kako finančna tehnologija vnaša oprijemljive koristi v vrednostno verigo, smo se pogovarjali z Jankom Medjo, direktorjem podjetja...