FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Čas branja: 1 min
17.10.2018  13:05
Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino
Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Centralne banke so z zagotavljanjem poceni denarja spodbudile optimizem, ki se kaže v večji porabi in tudi večji gospodarski rasti. Kot je nakazal zdrs delniških indeksov v prvi polovici letošnjega oktobra, pa je smiselno, da se pripravite na prihodnost in del današnje porabe namenite varčevanju, saj se nikoli natanko ne ve, kaj nas čaka v prihodnosti.

Pretiran optimizem v finančnem svetu ...

Dolgoletna rast vrednosti delnic je povzročila velik optimizem, ki pa je lahko tudi pretiran. Preveliko optimizma v finančnem svetu hitro pripelje do tega, da se vlagatelji na nekatere novice odzovejo burneje, kot bi se sicer. Lahko bi rekli, da so se vlagatelji ob dolgem bikovskem trendu razvadili in so zato toliko bolj živčni ob slabih informacijah.

.... in pretiran optimizem v gospodarstvu

V realnem gospodarstvu se pretiran optimizem kaže v povečani porabi in zanemarjanju varčevanja. Lanska raziskava Bankrate's Financial Security Index v ZDA je na primer pokazala zastrašujoče podatke, da v ZDA tretjina prebivalcev nima nobenih privarčevanih sredstev, druga tretjina pa ima privarčevanih zgolj do tisoč dolarjev. Zaradi pretiranega optimizma glede osebnega ekonomskega stanja in stanja gospodarstva ljudje velikokrat pozabijo gledati na prihodnost in se nanjo tudi pripraviti, kar bi lahko storili z varčevanjem.

Po podatkih evropskega statističnega urada se je poraba v drugem četrtletju tega leta glede na začetek leta 2009, preden so centralne banke trgu začele zagotavljati poceni denar, povečala za 10 odstotkov. Iz teh podatkov je razvidno, da ljudje v času debelih krav radi več zapravljajo, v času suhih krav pa zategnejo pas, kar je ravno nasprotno od racionalnega vedenja, saj bi si v času suhih krav lahko s privarčevanimi sredstvi, če bi jih imeli, privoščili več dobrin in po nižji ceni.

Ob preveliki porabi se pozablja na varčevanje

Ob pretiranem optimizmu glede gospodarskega stanja se znova pozablja na varčevanje in pripravo na prihodnost. Zato je smiselno, da del današnje porabe namenite tudi za varčevanje, saj se nikoli natančno ne ve, kaj bo prinesla prihodnost. Privarčevana finančna rezerva bo nekoč zagotovo zlata vredna, zato varčujte pametno in varno ter izberite pravo kombinacijo skladov za svojo naložbeno pot, pri čemer vam bodo z veseljem svetovali strokovnjaki družbe Alta Skladi.

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.

PRO
Članki
Članki Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI

Prevzemna ponudba skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, nakazuje, da je poleg Gorenja...