FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Imate na strani več kot povprečni Američan?

Čas branja: 3 min
10.10.2018  12:43
Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno napako v življenju označi to, da niso varčevali za pokojnino. Kaj pa vi?
Imate na strani več kot povprečni Američan?
Foto: Shutterstock

Oktober je mesec varčevanja, zadnji dan v mesecu, 31. oktober, pa je svetovni dan varčevanja. Ustanovljen je bil z namenom poudarjanja pomembnosti varčevanja za posameznika in za družbo kot celoto. Zaznamujemo ga že od leta 1924, ko so se v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav, med njimi tudi predstavniki današnje Slovenije.

Raziskava Bankrate s Financial Security Index, izvedena lani v ZDA, sporoča strašljive podatke o finančnem stanju prebivalcev ZDA. Tretjina sploh nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno napako v življenju označi to, da niso varčevali za pokojnino. Druga najpogostejša finančna napaka pa je po mnenju Američanov to, da nimajo privarčevanih dovolj sredstev za nepredvidene izdatke.

Tako obsežne raziskave v Sloveniji sicer nimamo, a navkljub temu se morda sprašujete, zakaj je tako pomembno, da varčujete, če imate dovolj, da plačate vse, kar potrebujete. Zakaj bi vas skrbelo in bi morali dati vsak mesec še nekaj na stran?

Za varčevanje sicer obstaja več razlogov, nekaj najpogostejših navajamo v nadaljevanju.

Koliko denarja potrebujete za dober spanec?

Živimo v času sprememb. Prav zato je pomembno, da si s preudarnim varčevanjem v vzajemnih skladih zagotovite finančno varnost. Morda bo vaš avto potreboval večje popravilo, vaš dom izredno prenovo, lahko ostanete brez službe ali pa si boste preprosto zaželeli potovanja. V vsakem primeru bo privarčevana finančna rezerva zlata vredna. Priporočljivo je, da imate privarčevanih sredstev vsaj za tri do šest mesecev glede na višino vaših stroškov.

Boste stara leta lahko preživeli s polovico zdajšnje plače?

Vse življenje delate, da boste po upokojitvi brez skrbi uživali v svojih hobijih in potovanjih. Samo z nizko državno pokojnino bo to verjetno nemogoče. Za to je več razlogov: dlje živimo, delež upokojencev se povečuje, denarja za pokojnine je vse manj. Prej ko začnete varčevati, lažja bo pot do uresničitve vašega cilja. Sicer se na daljši rok občasno lahko pojavijo nekoliko izrazitejša nihanja vrednosti, imate pa lahko tudi bolj ambiciozna pričakovanja donosnosti.

Koliko sredstev potrebujete za vzgojo prihodnjega akademika?

Omogočite otroku uresničitev njegovih sanj in se pripravite na njegovo prihodnost. Pot vsakega otroka je edinstvena. Morda bo vaš poklicni športnik, nadarjen glasbenik, uspešen obrtnik ali mednarodno uveljavljen akademik. Morda bo želel hitro na svoje, morda bo potreboval dober avto za prevoz v prvo službo. V vsakem primeru bodo privarčevana sredstva v veliko spodbudo in pomoč.

Polog za nakup nepremičnine?

Nepremičnina je eden izmed največjih nakupov v življenju. Ne glede na to, ali želite obnoviti dom, kupiti novega ali urediti družinski vikend za oddihe na obali, boste z varčevanjem v skladih svoj nepremičninski cilj uresničili učinkoviteje, ugodneje in hitreje. Privarčevana sredstva lahko uporabite kot polog za stanovanjsko posojilo pod ugodnejšimi pogoji ali za opremljanje nove nepremičnine.

Izredna poraba zahteva redno varčevanje

Motivacijo za varčevanje pogosto lažje najdemo, če varčujemo za nekaj zabavnega. Na primer za sanjski dopust oziroma rajske počitnice, ki vsekakor niso majhen finančni zalogaj. Skrivnost velikih podvigov je v delanju majhnih korakov. Tako je tudi pri varčevanju. Čeprav se vam morda ne zdi tako, pa je že majhna vsota denarja, ki vam jo uspe privarčevati vsak mesec, lahko odločilna za dosego želenega cilja – sanjskega dopusta. Ne glede na to, ali lahko na mesec privarčujete pet, deset, 20, 50 ali več evrov – na koncu šteje prav vsak evro, zato vztrajajte in si v tabelo zabeležite, koliko ste privarčevali na mesec.

¹izračun narejen s kalkulatorjem na https://www.alta.si/sl-si/namensko-varcevanje/kalkulator
PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.

PRO
Članki
Članki Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI

Prevzemna ponudba skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, nakazuje, da je poleg Gorenja...