FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Zabavno varčevanje za starše in otroke

Čas branja: 2 min
23.08.2018  08:53  Dopolnjeno: 23.08.2018 09:22
Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?
Zabavno varčevanje za starše in otroke

Poletje se končuje, starši pa se svojimi otroki že pripravljajo na prve šolske dni. Učbeniki, delovni zvezki, puščice, zvezki, šolske torbe, ravnila, nalivniki in vse drugo, kar sodi zraven, so verjetno že pripravljeni oziroma so pred starši le še zadnji nujni nakupi.

A vsako učenje je veliko lažje, če je tudi zabavno. Nekateri predmeti so že sami po sebi zabavni in zanimivi, medtem ko pri drugih potrebujete tudi nekaj domišljije, da jih približate otrokom. Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju? Šole nimajo vedno predmetov, pri katerih bi se otroci seznanili z varčevanjem, zato morajo starši to vzeti v svoje roke.

Učenje o denarju in varčevanju pa je lahko tudi zabavno oziroma se bodo otroci veliko lažje naučili, če boste učenje spremenili v igro. Obstaja kar nekaj koristnih in zabavnih iger ter nasvetov glede na otrokovo starost.

Ste pripravljeni na izziv?

Predšolski otroci

1. Namišljena trgovina

Otroci se radi igrajo trgovino, zato je namišljena trgovina v dnevni sobi več kot le zabaven način spoznavanja denarja. Gre tudi za spodbujanje otroške domišljije. Denar izmenjujte z izdelki, ki jih imate pri roki – igrača, lizika, oblačila ...

2. Igra štetja …

VEČ V BREZPLAČNEM VARČEVALNEM LEKSIKONU >>>

Osnovna šola (6–10 let)

1. Dan varčevanja

Kljub temu, da otrok dobiva žepnino, lahko obdržite poseben dan za varčevanje – na primer vsaka druga sobota v mesecu. Del žepnine naj spravijo v hranilnik, vi pa jim razložite vrednosti varčevanja za določen cilj, na primer za posebno igračo (nov skiro, ipad, računalniško igrico ...).

2. Skupaj načrtujte nakupe …

VEČ V BREZPLAČNEM VARČEVALNEM LEKSIKONU >>>

NAGRADNA IGRA

Podarjamo 10 kompletov šolskih potrebščin

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI!

Osnovna šola (10–14 let)

1. Odprite varčevalni načrt

To je tudi čas, ko otrok poleg varčevanja za njemu ljube stvari začne varčevati »za vsak primer«. Tako mu ob nepredvidenih dogodkih pozneje v življenju ne bo treba najemati dragih posojil. Za takšne, bolj dolgoročne namene je lahko najprimernejše varčevanje v vzajemnih skladih ALTA.

2. Mesečni proračun …

VEČ V BREZPLAČNEM VARČEVALNEM LEKSIKONU >>>

Srednja šola

1. Povečanje žepnine

Pri 14 letih lahko otroku povečate žepnino in skladno s tem tudi odgovornosti. Sam naj si začne kupovati oblačila in rojstnodnevna darila za prijatelje. Nakupovanje bo otroku odprlo popolnoma nov pogled na to, koliko stvari stanejo. Po nakupih se odpravite skupaj, a otroka vseeno spodbujajte, da nakupe opravlja z lastnim denarjem. Otroci so pri 13 letih sposobni sami kupovati oblačila, vas pa vseeno potrebujejo za pomoč pri sprejemanju odločitev.

2. Načrtovanje …

VEČ V BREZPLAČNEM VARČEVALNEM LEKSIKONU >>>

Tržno sporočilo. ALTA Skladi, družba za upravljanje, d. d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana. Prospekt krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja ter dokument s pomembnimi podatki za vlagatelje v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani www.alta.si ter v fizični obliki na sedežu družbe in na vpisnih mestih.
PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.

PRO
Članki
Članki Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI

Prevzemna ponudba skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, nakazuje, da je poleg Gorenja...