FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Lovci na dividende, pozor!

Čas branja: 2 min
18.09.2018  00:01
Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba izbirati, imate lahko namreč oboje.
Lovci na dividende, pozor!
Foto: Cinkarna Celje

Vsakoletno izplačilo dividend je za vlagatelje poleg ustreznih donosov eno glavnih meril pri izbiri naložb. Vlagatelji, ki iščejo visoke dividende, najraje izbirajo delnice podjetij, ki slovijo po tem, da dividende izplačujejo redno, najraje pa imajo takšne, ki dividende zvišajo vsako leto. Zadnjih sicer, tudi v ZDA, ni veliko.

Eden takšnih je Microsoft, velikan tehnološke panoge, ki mu osrednji prodajni programi, kot sta programska oprema Office in operacijski sistem Windows, zagotavljajo večdesetmilijardni denarni tok za izplačevanje vsakoletnih dividend. Dobri prodajni rezultati so v zadnjih 14 letih Microsoftu omogočili vsakoletno zvišanje izplačila dividend.

Tako je bilo tudi letos, ko je Microsoft 13. septembra svojim vlagateljem izplačal 0,42 dolarja za delnico. Velik del zaslug za vnovične odlične poslovne rezultate gre pripisati njihovi ponudbi storitev v oblaku, ki so Microsoftu na letni ravni prinesle 20,4 milijarde dolarjev in ga postavile na drugo mesto med ponudniki oblačnih storitev. Trg storitev v oblaku naj bi do leta 2020 presegel vrednost 400 milijard dolarjev. Na srečo poznamo tudi doma podjetja, ki izplačujejo visoke dividende.

Cinkarna Celje

Cinkarna Celje je paradni konj ljubljanske borze tako po izplačilu visokih, predvsem letošnjih dividend kot tudi po tem, da je od najnižje točke v zadnjih letih (marca 2016) pridobila več kot 250 odstotkov vrednosti. Ker pa ima uprava za prihodnjih 12 mesecev pooblastilo skupščine za nakup lastnih delnic v razponu od 250 do 300 evrov, bi se lahko cena delnice povzpela vse do 300 evrov. Nekateri na podlagi cen največjih tujih proizvajalcev titanovega dioksida ocenjujejo, da bi morala prevzemna cena znašati vsaj dvakratnik tržne in doseči vsaj 400, če ne kar 500 evrov.

Delnica Cinkarne, če upoštevamo zadnje rezultate, kotira pri nižjih večkratnikih in sodi med ugodnejše v panogi, tako po kazalniku EV/EBITDA kot kazalniku P/E. Kljub odpovedi v juniju objavljenega prevzema Cinkarna ostaja ena osrednjih prevzemnih tarč na ljubljanski borzi.

Stava na enega ali na razpršitev?

Ker sta Microsoft in Cinkarna Celje podjetji z različnih področij primerjava tudi ni potrebna, saj investicijski svetovalci dileme pri takšnih izbirah rešijo z razpršitvijo vloženih sredstev.

Za privržence velikih svetovnih podjetij s stabilnim in donosnim poslovanjem, ki se ponašajo z izplačili nadpovprečno visokih dividend, so pri družbi ALTA Skladi nekdanji sklad ALTA Primus preoblikovali v sklad ALTA High Income, ki ima med petimi največjimi naložbami delnice Microsofta in Cinkarne Celje. Sklad sicer vlaga predvsem v podjetja iz avtomobilske, farmacevtske, finančne ter prehranske industrije.

Neobdavčene dividende?

Še ena skrivnost upravljalcev skladov: dividende, ki jih prejme sklad, niso obdavčene. Celoten znesek se tako vloži naprej, vrednost vloženega premoženja pa tako raste hitreje, kot če bi kupili posamične delnice. Še več, s premiki v okviru krovnega sklada ste (znova) deležni davčnega odloga, saj prenosi med skladi niso predmet davka na kapitalski dobiček.

Želite brezplačni nasvet investicijskih svetovalcev ALTA Skladov? Kliknite in vpišite svoje podatke.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.

PRO
Članki
Članki Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI

Prevzemna ponudba skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, nakazuje, da je poleg Gorenja...