FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Čas branja: 2 min
08.06.2018  10:25
Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu
Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!
Foto: Aleš Beno

Najpomembnejše slovenske borzne družbe so v prvem četrtletju postregle z obilico pozitivnih presenečenj, pozitiven trend pri rasti poslovanja pa se je iz leta 2017 očitno prenesel tudi v to leto. To se lepo kaže tudi v rasti tečajev, saj je SBI TOP brez upoštevanja dividend od začetka leta pridobil že več kot 11 odstotkov, pri čemer pa bodo podjetja letos izplačala tudi zelo lepe dividende.

Krepi se tudi trgovanje na Ljubljanski borzi, k čemur je pozitivno prispeval napovedan prevzem Gorenja in zadnje dogajanje okoli Cinkarne Celje. Tudi za Intereuropo se je pred kratkim začel nov prodajni postopek, ob upoštevanju boljšega poslovanja in poslovnega okolja pa so razmere za prodajo koprskega logista boljše kot v prejšnjem poskusu.

»Večje spremembe v naših napovedih in vrednotenjih po objavi četrtletnih rezultatov niso bile potrebne. Ciljne cene smo ohranili, z izjemo Intereurope, kjer smo zvišali ciljno ceno in priporočilo spremenili v KUPI. Tudi pri večini preostalih slovenskih borznih podjetij imamo nakupno priporočilo, v teku pa je tudi sezona dividend. Pravzaprav so dividende še višje kot lani in celo presegajo naša pričakovanja,« komentira Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

»Že na začetku leta smo bili optimistični, da bo letošnja dividendna donosnost petodstotna oziroma celo nekoliko večja zaradi pričakovano višje dividende Telekoma Slovenije. Toda kljub letošnji rasti slovenskega borznega trga se je bruto dividendni donos zvišal na območje okoli šestih odstotkov, k čemur so pripomogle tudi krepko višje dividende Telekoma Slovenije, Cinkarne Celje in nekaterih drugih podjetij,« razlaga.

SBI TOP trenutno kotira pri okoli 11-kratniku dobička, bruto dividendna donosnost pa znaša 5,9 odstotka. »S tega vidika lahko rečemo, da slovenske delnice niso precenjene. Res pa je, da so se razlike do naših ciljnih cen v zadnjih letih zmanjšale, predvsem pri posameznih delnicah,« pravi Stanovnik in dodaja, da so tudi gospodarski podatki in napovedi za Slovenijo in Evropo ugodni, kar kaže na nadaljevanje trenutne lepe dinamike rasti dobičkov. »Tudi s tega vidika smo lahko optimisti in za leto 2019 si lahko vlagatelji prav tako obetajo lepe dividende,« še meni.

Vas zanima, kaj se dogaja z delnicami Krke, Zavarovalnice Triglav, Petrola, Cinkarne Celje, Gorenja, Luke Koper, Save Re, Telekoma Slovenije, Intereurope in Uniorja? Kako so družbe poslovale, kakšne dividende bodo izplačale, ali so se morda prižigali signali za nakup oziroma prodajo teh delnic? Brezplačno se naročite na »Slovenske delnice: kupi, drži prodaj?«.

Razkritje: Sogovornik v prispevku Sašo Stanovnik, ki je zaposlen v družbi ALTA Invest, d. d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana, je lastnik delnic Petrola in Krke. ALTA Invest, d. d., in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic. Nadzorni organ za družbo ALTA Invest, d. d., je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Preostale informacije v zvezi z naložbenim priporočilom so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.

PRO
Članki
Članki Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI

Prevzemna ponudba skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, nakazuje, da je poleg Gorenja...