FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Čas branja: 2 min
21.05.2018  08:37
Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.
Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Na področju zdravstva in farmacije se zares dogajajo čudeži. Avstralski zdravniki so tako pred časom oživeli srce, ki že dvajset minut ni kazalo znakov življenja, nato pa so ga vsadili 57-letnici in ji s tem rešili življenje. Ta je dva meseca po operaciji dejala, da je popolnoma druga oseba in da se počuti, kot da bi imela le 40 let. Srce je sicer edini organ, ki mora biti živ, če ga želimo uporabiti za transplantacijo oziroma mora biti potrjena možganska smrt, saj takrat srce še vedno bije. Po tem se lahko srce hrani v ledu še okoli od tri do največ štiri ure pred presaditvijo.

Morda se sliši kot scenarij za kak znanstveno-fantastičen film, ki v praksi ne more naleteti na plodna tla, a vseeno gre za resničen postopek oživljanja, ki se imenuje "srce v skrinjici” in stane 200 tisoč evrov.

Nova tehnologija, ki so jo uporabili v sydneyjski bolnišnici, je omogočila, da se s pomočjo naprave oživi srce, ki je že prenehalo biti. Zdravniki so srce presadili 20 minut po tem, ko ni več biló oziroma po tem, ko je darovalec umrl. Pri oživljanju mrtvega srca so uporabili posebno napravo Transmedic, pomagala pa jim je tudi posebna hranljiva tekočina, ki zmanjša poškodbe srčne mišice. Podobno metodo uporabljajo tudi pri presaditvi pljuč in jeter.

Znanost na področju farmacije ustvarja nove oblike zdravljenj

Strokovnjaki so ob tem povedali, da gre za ogromen napredek na področju presajanja organov, saj zdravniki skupaj s pacienti ves čas bijejo boj zaradi pomanjkanja organov za presaditev in mnogi niti ne dočakajo rešitve. S pomočjo nove metode bi lahko preživelo kar 30 odstotkov več pacientov kot do zdaj, povečali bi tako število organov kot tudi njihovo kakovost. A ne le to, prihodnost verjetno prinaša tudi tehnologijo, ki bo oživela druge organe, kot so jetra in to kar uro po tem, ko bi bila že klinično mrtva.

Znanstveni napredek tako ustvarja celo vrsto novih oblik zdravljenj, hkrati spreminja način razvijanja zdravil, s podaljševanjem življenjske dobe pa se skokovito povečujejo tudi stroški zdravstvenih sistemov. Kontinuirani rasti ni videti konca, ravno nasprotno. Farmacevtska podjetja povečini poslujejo z zelo visokimi dobički in na trg prihajajo z vedno novimi proizvodi.

Kar je vsekakor dobra novica in pozitiven trend za vlagatelje v farmacevtska podjetja, do katerih imajo dostop tudi slovenski vlagatelji preko vzajemnega sklada ALTA HEALTH, ki investira v najbolj perspektivna področja zdravstva, farmacije in biotehnologije.

Diabetes oziroma eden največjih izzivov zdravstvenih sistemov

Po nekaterih ocenah je na svetu že več kot 400 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo, v naslednjih 25 letih pa naj bi se število obolelih povzpelo na več kot 600 milijonov. Po raziskavah International Diabetes Federation naj bi se svetovni stroški zdravljenja zgolj te bolezni povzpeli nad kar 800 milijard dolarjev.

Sistemi za robotske operacije

Število laparoskopskih operacij s pomočjo robotskih sistemov nezadržno narašča. Sistemi pospešijo posege, olajšajo delo operaterjev in obenem tudi privedejo do hitrejšega okrevanja pacientov.

Nanotehnologija

Nanotehnologija je brez dvoma našla plodna tla v panogi medicinskih pripomočkov. Med drugim tako lahko že sedaj vidimo velik napredek pri razvoju bio-čipov, vgradnih materialov, aktivnih vgradnih pripomočkih in medicinskem tekstilu, ki temeljijo na tej obetavni tehnologiji.

Tehnologija pri razvoju novih zdravil

S pomočjo zmogljivih računalnikov in naprednih računalniških algoritmov se je tudi iskanje ustreznih kemičnih spojin, ki bi bile primerni kandidati za nova zdravila, pohitrilo, saj lahko računalniki v enem samem dnevu pregledajo tudi nekaj 100.000 tisoč spojin.

Virtualna resničnost

S pomočjo tehnologije virtualne resničnosti za izvajanje simulacij se zmanjšajo stroški šolanj zdravniškega osebja.

Tehnologije IoT

Uporaba tehnologije “Interneta stvari” v zdravstvu omogoča povezavo številnih medicinskih pripomočkov v enoten informacijski sistem. To pride še posebno do izraza pri sistemih za nadzor starejših kroničnih bolnikov, ki potrebujejo stalni nadzor.

Onkologija

V zadnjih dveh letih smo pri zdravljenju rakavih obolenj z zdravili, ki pomagajo aktivirati lastni imunski sistem in začne zaustavljati širjenje bolezni, videli velik napredek. Ena od poglavitnih prednosti tovrstnega zdravljenja je med drugim tudi manj stranskih učinkov kot pri klasičnih metodah.

Z investicijo v ALTA HEALTH lahko sodelujete pri tektonskih premikih razvoja v zdravstvu in hkrati izkoriščate vse prednosti varčevanja v vzajemnih skladih.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI

Prevzemna ponudba skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, nakazuje, da je poleg Gorenja...