FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI

Čas branja: 2 min
14.05.2018  15:04
Prevzemna ponudba skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, nakazuje, da je poleg Gorenja podcenjena še marsikatera druga slovenska delnica.
Kitajska ponudba za Gorenje v vrh ponesla ALTA.SI
Foto: Aleš Beno

Ponudba kitajske skupine Hisense, ki je za Gorenje pripravljena odšteti skoraj 300 milijonov evrov, je dodobra razburkala ljubljansko borzo, kar ob upoštevanju vrtoglave 76-odstotne prevzemne premije nikakor ni presenetljivo. Skokovita rast Gorenjeve delnice, ki je sledila objavi, je dala veter v krila tudi vzajemnemu skladu ALTA.SI, ki je med največjimi delničarji Gorenja in ki se že vrsto let uvršča med najboljše slovenske sklade.

Prevzemna ponudba za Gorenje dobra za ljubljansko borzo

Ena izmed največjih naložb vzajemnega sklada ALTA.SI je namreč prav Gorenje, pomemben delež sredstev, investiranih v velenjsko skupino, pa ima tudi vzajemni sklad ALTA HIGH INCOME! A pozitiven moment verjetno ne bo omejen zgolj na delnice Gorenja, saj bi bile lahko pozitivne posledice za ljubljansko borzo in s tem tudi ALTA.SI tudi dolgoročnejše. »Del kupnine za Gorenje se bo namreč zagotovo prelil nazaj na trg, pri čemer pa so vrednotenja na ljubljanski borzi precej nižja, če jih primerjamo z vrednotenji na razvitih trgih,« ocenjuje Izidor Jerman, vodja delniških naložb v družbi ALTA Skladi.

Kot še ocenjuje, se z visoko prevzemno premijo spreminjajo tudi pogledi vlagateljev na vrednotenja, saj kažejo, da je poleg Gorenja še marsikatera preostala slovenska delnica podcenjena. In prav tu je tudi priložnost za ALTA.SI, ki sodi med največje vlagatelje v slovenska borzna podjetja,« še dodaja Jerman.

Rekordne dividende in veliki donosi

A tudi brez zadnje novice se zdi, da so pred slovenskim trgom kapitala svetli časi. Podjetja namreč poslujejo vse bolje, napovedi za gospodarsko rast Slovenije pa so spodbudne. Podjetja so se od krize zelo razdolžila in tudi za morebitno rast obrestnih mer niso več tako občutljiva kot še pred nekaj leti. Ob tem pa slovenske borzne zvezde, v katere investira ALTA.SI, izplačujejo rekordne dividende, donosi pa za nekajkrat presegajo tiste iz razvitih trgov.

*Vsi vlagatelji, ki bodo v obdobju od vključno 15.11.2017 do vključno 31.5.2018 vplačali sredstva na posebni račun Krovnega sklada ALTA, kot enkratno vplačilo, bodo oproščeni plačila vstopnih stroškov. Kot vplačila, ki so prispela pravočasno, se bodo štela vsa enkratna vplačila, ki bodo pripela na račun posameznega podsklada ALTA do vključno dne 31.5.2018.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.