FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Zakaj je Trumpov megalomanski infrastrukturni načrt vaša priložnost?

Čas branja: 1 min
25.04.2018  00:38  Dopolnjeno: 25.04.2018 16:30
ZDA, ki več kot pol stoletja niso vlagale v infrastrukturo, potrebujejo za obnovo več kot trilijon dolarjev. Mnoga podjetja si obetajo posel stoletja.
Zakaj je Trumpov megalomanski infrastrukturni načrt vaša priložnost?
Foto: Shutterstock

Združene države Amerike (ZDA) so se velikih infrastrukturnih projektov nazadnje lotile pred več kot pol stoletja. Zato so danes ceste, mostovi, železnice, pristanišča, letališča in vse, kar sodi zraven, že zelo potrebni obnove.

Mnoge svetovne velesile pomemben del sredstev namenjajo razvoju infrastrukture, medtem ko številne države v razvoju gradnjo šele začenjajo. V okvir infrastrukturnih projektov sodijo tako gradnja in vzdrževanje transportne infrastrukture kakor tudi razvoj telekomunikacijskih in energetskih omrežij.

Ker je infrastruktura hrbtenica vsakega gospodarstva, je ameriški predsednik Donald Trump razgrnil načrt njene obnove, ki bo predvidoma stal 1.200 milijard evrov. Večji del zneska bodo plačale zvezne države in lokalne skupnosti s pomočjo zasebnega sektorja. Ne glede na trenutno zadržanost kongresa pri sprejetju tako obsežnih projektov je jasno, da bodo morale ZDA začeti obnovo ponekod povsem dotrajane infrastrukture.

Kako se Trump loteva dotrajane infrastrukture ZDA

Trumpov načrt infrastrukturne obnove predvideva, da zvezni proračun zagotovi le 160 milijard evrov, državne in lokalne oblasti pa bodo dobile ta denar, če bodo zvezna sredstva znašala največ 20 odstotkov skupne vrednosti projekta.

Preostala sredstva bodo morali poiskati sami, Bela hiša pa je ob tem zagotovila, da bodo milijarde pri sebi nadoknadili z zmanjšanjem porabe pri drugih proračunskih postavkah. Okrog 40 milijard evrov bo sicer posebej namenjenih ameriškemu podeželju za transportne, informacijske in druge projekte, večino pa bodo dobila mestna območja.

Velika težava za ZDA je velika priložnost za naložbe

Da je dotrajana infrastruktura resna težava, kaže tudi pregled pomanjkljivosti po posameznih ameriških državah. V desetih zveznih državah, kjer je infrastruktura najbolj dotrajana, je v slabem stanju od 42 odstotkov (Massachusetts) pa vse do 70 odstotkov vseh državnih cest (Rhode Island). V povprečju 20 let stari vodovodi v zgolj desetih navedenih zveznih državah potrebujejo za obnovo skupaj slabih 46 milijard dolarjev.

Ker je družba lahko napredna le toliko, kolikor je napredna tudi njena infrastruktura, pri Alti ponujajo vzajemni sklad ALTA INFRASTRUCTURE. Ta je primeren za najširši krog vlagateljev, ki želijo izkoristiti priložnosti vlaganj v infrastrukturne projekte, predvsem transportna omrežja, javno oskrbo, energijo in telekomunikacije.

Prednosti vlaganja v infrastrukturna podjetja:

  • manj so pod vplivom cikličnih nihanj,
  • običajno se izplačujejo visoke dividende,
  • podjetja iz te panoge imajo stabilen in predvidljiv denarni tok,
  • visoke ovire vstopa v panogo omogočajo podjetjem skoraj monopolen položaj.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.