FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kakšne dividende bodo izplačale slovenske borzne zvezde?

Čas branja: 2 min
16.04.2018  00:10
Delničarji slovenskih podjetij, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, bodo v povprečju prejeli od šest- do sedemodstotni bruto dividendni donos.
Kakšne dividende bodo izplačale slovenske borzne zvezde?
Foto: Jure Makovec

Delničarji največjih slovenskih borznih podjetij bodo z letošnjim dividendnim izkupičkom zagotovo več kot zadovoljni. Glede na doslej znane objave in predloge uprav bodo delničarji slovenskih borznih zvezd letos v povprečju dobili od šest- do sedemodstotni bruto dividendni donos, rekorder pa bo z 12,3-odstotnim dividendnim donosom očitno Cinkarna Celje.

Delničarjem Krke, ki že zadnjih nekaj let konstantno zvišuje dividendo, se letos obeta 5,1-odstotni bruto dividendni donos, le nekoliko manjši donos pa lahko pričakujejo tudi delničarji Petrola in Save Re. Lep, kar 7,5-odstotni bruto dividendni donos lahko pričakujejo tudi delničarji Zavarovalnice Triglav, kjer skupščine sicer še niso sklicali, sta pa uprava in nadzorni svet največje slovenske zavarovalne skupine že objavila svoj predlog delničarjem. Tudi Telekom Slovenije bo letos razveselil svoje delničarje, čeprav se je na drugi strani dobiček družbe v primerjavi z letom prej zmanjšal.

Rezultati največjih slovenskih borznih podjetij za leto 2017 so bili večinoma v skladu z načrti oziroma so podjetja načrte celo presegla, pogumne pa so tudi napovedi podjetij za leto 2018. »Osrednji slovenski borzni indeks SBI TOP kotira pri okoli 10-kratniku čistega dobička, čeprav na drugi strani povprečna dobičkonosnost kapitala znaša lepih 9,4 odstotka. Upali bi si reči, da je pri tej vrednosti slovenski trg bodisi poceni oziroma podcenjen bodisi v najslabšem primeru pravilno ovrednoten,« ocenjuje Sašo Stanovnik, glavni ekonomist skupine ALTA.

Medtem ko je bilo leto 2016 za Krko in njene delničarje nekoliko skrb zbujajoče, je minulo leto spet postreglo z dobrimi rezultati.

Boljša gospodarska klima in razpoloženje potrošnikov ter odlična turistična sezona tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem. To so eni izmed ključnih razlogov za lansko rast prihodkov skupine Petrol, na ponovitev teh dejavnikov pa lahko delničarji upajo tudi v letu 2018.

Rezultati celjskega metalurga za leto 2017 so bili odlični, krepko nad načrti uprave in tudi nad pričakovanji.

Skupina Zavarovalnica Triglav je leto 2017 sklenila s sedemodstotno rastjo bruto premij, ki so tako dosegle kar milijardo evrov.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.