FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Je danes #pravičas, da razmislite o upokojitvi?

Čas branja: 2 min
28.03.2018  09:45
Če boste začeli dodatno varčevati čez 15 let, boste morali mesečno dati na stran več kot trikrat več, kot če začnete danes.
Je danes #pravičas, da razmislite o upokojitvi?

Čas, ko bo tudi za vas nastopila zaslužena upokojitev, je morda še oddaljen, zato se s tem danes niti ne ukvarjate. Kaj pa, če bi se vseeno morali?

Morda ste z mislimi ta hip povsem drugje kot pri pokojnini – pa čeprav ta na jesen življenja ne bo zadoščala za ohranjanje zdajšnjega življenjskega sloga. V tem trenutku vas bolj skrbi vaša lastna sedanjost in prihodnost vaših otrok, morebiti razmišljate o svoji nepremičnini ali pa bi si v prihodnosti radi privoščili zaslužen dopust oziroma stari avto zamenjali za novega. To je seveda razumljivo, a za doseganje nekaterih ciljev v prihodnosti bi vseeno potrebovali več denarja.

OECD dostojno starost enači s 70 odstotki plače

Za hip vseeno pomislite na trenutek, ko naj bi se upokojili. Kakšno pokojnino menite, da boste prejemali? Poenostavljeno lahko trdimo, da lahko pričakujete dobro ali pa slabo polovico vaših sedanjih prihodkov, odvisno od tega, kdaj se nameravate upokojiti. Mnogi se bodo zato trudili delati čim dlje in s tem v družinski proračun prinesti vsaj nekaj dodatnih evrov.

V Sloveniji je že danes povprečna starostna pokojnina okoli 600 evrov, kar je približno 60 odstotkov povprečne neto plače. Tisti, ki se bodo upokojili v prihodnjih letih, lahko računajo na še nižjo javno pokojnino, ki nikakor ne bo primerna za dostojno življenje. Po merilih OECD naj bi dostojna pokojnina znašala vsaj 70 odstotkov neto plače pred upokojitvijo. Če bi torej vaša neto plača pred upokojitvijo znašala 1.200 evrov, je to vsaj 840 evrov, oziroma nekaj več kot tisoč evrov, če bi pred upokojitvijo dobivali 1.500 evrov neto plače.

Koliko odrekanja vas bo stalo dodatnih 400 evrov pokojnine na mesec?

In kako lahko za varno prihodnost poskrbite sami? Odgovor je preprost. Treba bo začeti varčevati. Hitreje boste začeli, lažje boste privarčevali za dostojno pokojnino. Ali študij otrok. Ali večje stanovanje.

Pa poglejmo na praktičnem primeru. Če bi začeli varčevati pri tridesetih, bi že z mesečnim vplačilom 50 evrov in ob upoštevanju sedemodstotne povprečne letne donosnosti v 35 letih privarčevali dovolj za izplačilo 455 evrov dodatne mesečne rente 20 let po upokojitvi.

Če začnete pri starosti 45 let, bi se morali ob enakih predpostavkah vsak mesec odreči trikrat večjem znesku, torej 150 evrom na mesec, da bi do 65. leta privarčevali dovolj, da bi si 20 let izplačevali okoli 400 evrov dodatne mesečne pokojnine.

Primera pokažeta, da je pri postopnem varčevanju čas vaš največji zaveznik. Če bi namreč posameznik že pri 20 letih začel mesečno v vzajemne sklade vplačevati 20 evrov, ki bi jih verjetno lahko privarčeval že z zamenjavo mobilnega operaterja ali dobavitelja elektrike, bi ob upoštevanju zgornjih predpostavk do 65 leta privarčeval prek 100 tisoč evrov.

Začetek varčevanja je torej izredno pomemben korak, ki bi se ga moral vsak lotiti čim prej v življenju. Da pa bo varčevanje tudi dolgoročno uspešno in vaši prihranki ustrezno oplemeniteni, je treba izbrati pravo pot.

Pri uresničitvi vaših dolgoročnih finančnih ciljev je čas vedno na vaši strani. Prej ko začnete varčevati, dlje bo vaš denar delal za vas in lažje boste uresničili svoje želje! Zato je prav zdaj #pravičas, da začnete. Z ALTA skladi lahko varčujete po svojih zmožnostih. Tudi z manjšimi enkratnimi vplačili boste dolgoročno lažje dosegli svoj cilj. Kdor se ne poda na pot, tudi cilja ne doseže.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.