FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako zmanjšati tveganja pri vlaganju in si zagotoviti mirnejši spanec?

Čas branja: 1 min
16.02.2018  12:47
Metoda tretjin je preprosta, a v praksi precej učinkovita oblika investiranja.
Kako zmanjšati tveganja pri vlaganju in si zagotoviti mirnejši spanec?
Foto: Shutterstock

V trenutnih razmerah na borzi se verjetno marsikdo vpraša, kaj je najbolje storiti. Je zdaj, ko cene niso več na rekordnih ravneh, pravi čas za vstop na trg? Je smiselno povečati vložek ali še počakati?

Če bomo čakali in upali, da bomo na trg vstopili na najnižji možni točki, jo bomo verjetno zamudili. Lahko pa verjetnost, da bomo ujeli primerno priložnost, izboljšamo, če nakupe razdelimo na tretjine oziroma uporabimo metodo tretjin. Takšna oblika vlaganja je izjemno preprosta, v praksi pa precej učinkovita. Razmere, ko so svetovna gospodarstva v vzponu, prihodki in dobički podjetij rastejo, inflacija pa je na nizkih ravneh, so dobro izhodišče za nadaljnjo rast tečajev na borzah. A tudi v takšnih spodbudnih razmerah korekcije, kot je bila tokratna, niso nič nenavadnega.

Kako deluje metoda tretjin …

Namesto da v naložbo vstopimo naenkrat in v celoti, nakup razdelimo na tri dele. V prvem koraku investiramo prvo tretjino in nato nekoliko počakamo. Prav v časih, ko je kratkoročna nihajnost tečajev povečana, bo z enim poskusom težko zadeti pravi trenutek. A ker imamo tri možnosti, se nam lahko že čez nekaj dni odpre boljša priložnost, ko bi po nekoliko boljših pogojih vložili drugo tretjino ter si znižali povprečno nakupno ceno. Zadnji korak, ko bomo investirali še tretji del, izpeljemo šele, ko se razmere na borzah umirijo, nihajnost pa zmanjša.

in zakaj bi se za njo odločili?

Kupovanje po tretjinah se lahko za posameznika izkaže za izjemno učinkovito, saj zmanjšuje možnost, da bi celoten znesek vložil ravno v napačnem trenutku. Z razdelitvijo nakupov si lahko zniža tudi povprečno nakupno ceno, kar bi dolgoročno prineslo pozitivne koristi. Metoda tretjin torej poveča možnost, da bi iz časov, v katerih so nekateri prestrašeni, izšel kot zmagovalec.

*Vsi vlagatelji, ki bodo do vključno 28. februarja letos vplačali sredstva na posebni račun posameznega vzajemnega sklada ALTE ali prek naložbenih kombinacij ALTE kot enkratno vplačilo, bodo oproščeni plačila vstopnih stroškov. Kot vplačila, ki so prispela pravočasno, se bodo štela vsa enkratna vplačila, ki bodo pripela do vključno 28. februarja 2018.
PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.