FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kdaj kupiti kriptovaluto?

Čas branja: 2 min
06.02.2018  15:16
Ste prepričani, da ne boste že tako tvegane naložbe kupili ob nepravem času?
Kdaj kupiti kriptovaluto?

V zadnjih mesecih v Sloveniji opažam vse več zanimanja za nakup kriptovalut. Pri tem je prvo vprašanje, ki ga pogosto slišim, kdaj kupiti. Dodaten izziv pri iskanju odgovora na to vprašanje so še veliki dnevni skoki in upadi cen kriptovalut. Vse skupaj torej logično pripelje do nerazumnih odločitev posameznikov, ki že tako tvegano naložbo na koncu kupijo po zgodovinsko najvišjih cenah. Verjetno ste se mnogi že večkrat srečali s strahom, da boste zamudili vrhunec zabave? Zato ste na zabavi ostali vse do zadnje pesmi in plesa. Naslednji dan pa vas je pričakala streznitev s hudim glavobolom. »Čredno kupovanje« je ena od glavnih težav neizkušenih vlagateljev tudi na uveljavljenih finančnih trgih. Gre za instinktivne nakupe na podlagi preteklega velikega donosa in po kratkoročno najvišjih cenah zaradi pozitivnih izkušenj tistih, ki so že v naložbi.

Pomaga lahko orodje iz finančnega sveta

Bolj izkušeni vlagatelji na drugi strani poznamo orodje, ki pomaga sprejemati racionalnejše odločitve pri vprašanjih, kdaj kupiti in kdaj prodati. Gre za tehnično analizo, ki je med nami že vse od začetka 18. stoletja. Takrat je v Aziji Homma Munehisa razvil posebno tehniko svečnikov, ki se še danes uporabljajo za prikazovanje cene finančnih instrumentov v grafih. Seveda tehnična analiza ni nikakršen sveti gral! Gre le za orodje, ki izboljša naše odločitve pri izbiri nakupnih in prodajnih cen.

Kaj dela tehnično analizo pri kriptovalutah še bolj privlačno?

Trenutno še nisem zasledil zanesljivih modelov izračuna poštene vrednosti kriptovalute ali žetona z uporabo temeljne analize. To pri vlaganju na finančnih trgih uporabljamo za dolgoročnejše ocene vrednosti posameznih naložb. Dodatno naložba v kriptovaluto ali žeton v večini primerov ne daje pravice do sredstev, ki jih je zbral projekt. Tako so za običajnega posameznika temeljna vrednotenje praktično nemogoča. Vendar je trgovanje dostopno vsem in čedalje več je tistih, ki želijo vlagati. Večji delež vrednosti posamezne kriptovalute ali žetona tako dejansko narekuje njegova špekulativna vrednost. Po drugi strani imajo kriptovalute in žetoni lastnost, ki je denimo nimajo sorodno visoko tvegane naložbe v start-up podjetja. Kriptovalute in žetoni so likvidni in na voljo na kriptoborzah tako rekoč od njihovega rojstva. Torej so tudi podatki o pretekli in trenutni ceni na voljo vsem od prvega dne trgovanja. To pa je prvi pogoj za uporabo tehnične analize. Vse skupaj na koncu pripelje do tega, da je odločanje na podlagi preteklih in trenutnih cen (tehnična analize) pri kriptovalutah in žetonih še pomembnejše za uspešnost kot na klasičnih finančnih trgih.

Vsebina tega sporočila je informativne narave in je namenjena širšemu krogu oseb, zato ne upošteva izkušenj, finančnih zmožnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v finančne instrumente ter je pripravljena in posredovana izključno z namenom obveščanja in seznanjanja s ponudbo storitev družbe ALTA Invest, d. d., ter ne predstavlja ponudbe za nakup ali sklenitev pogodbe z družbo ALTA Invest, d. d. Pred odločitvijo za trgovanje z valutami oziroma finančnimi instrumenti se posvetujte s strokovnjakom ALTA Invest, d. d. Trgovanje s finančnimi instrumenti je tvegano, zlasti z izvedenimi finančnimi instrumenti, in ni primerno za vsakega vlagatelja. Vlagatelj lahko pri trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti izgubi celotno vrednost svoje naložbe ali celo več. Vsebina tega sporočila je tržno sporočilo, pri čemer je za njegovo izdajo in posredovanje odgovorna družba ALTA Invest, investicijske storitve, d. d., Železna cesta 18, Ljubljana, ki opravlja dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev, Poljanski nasip 6, Ljubljana. Več informacij na www.alta.si/razkritja v sekcijah Razkritja za tržna sporočila ALTA Invest, d. d., in Razkritja za medijske objave družbe ALTA Invest, d. d. ALTA Invest, d. d., je vpisana pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, MŠ: 3710432000, ID za DDV: SI89931181. Osnovni kapital: 2.031.803,00 EUR.
PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.