FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Na trgih tudi v letu 2018 še nobenega strahu

Čas branja: 2 min
22.01.2018  08:26
Največja pričakovanja v tehnološki panogi, kjer je tudi največ tem, ki bodo krojile spremembe v prihodnjih letih.
Na trgih tudi v letu 2018 še nobenega strahu
Foto: FeelPic

Leto 2017 je naslovnice polnilo z naslovi o rekordnih vrednostih, vendar pa je dolar precej odškrnil donose Evropejcev. Donosi so bili najbolj impresivni v tehnološki panogi, vsekakor pa se ne morejo pritoževati niti vlagatelji, ki so vlagali v delnice podjetij iz finančne industrije, surovinskega in potrošniškega sektorja ter industrije.

Nadaljevanje gospodarske rasti in rasti dobičkov

In kaj lahko pričakujemo v letu 2018? Na trgu že dolgo nismo videli pravega strahu, nihajnost pa je izredno nizka. To je lahko nevarno, saj se takšna pomirjenost vlagateljev lahko hitro sprevrže v strah, še posebej, ker ne moremo govoriti o poceni vrednotenjih. Na drugi strani lahko upravičeno pričakujemo nadaljevanje lepih gospodarskih rasti in posledično rasti dobičkov, celo pospešenih v ZDA zaradi davčne reforme. Hkrati je na trgu spet želja po tveganju, pozitiven moment, ki ga vidimo na večini svetovnih trgov, pa je podprt tudi s precejšnjimi neto prilivi v sklade.

Med panogami v ospredju tehnološka

V trenutnih razmerah se več pričakuje od cikličnih panog, največ obljublja tehnološka panoga, kjer je veliko tem, ki bodo krojile spremembe v prihodnjih letih. Na eni strani vidimo prenos na oblačne storitve in vse večji poudarek varnosti, na drugi pa razširjeno resničnost (augmented reality). Napoveduje se tudi rast povpraševanja po računalnikih in tablicah, vrednotenje panoge strojne opreme pa je celo nizko oziroma podpovprečno.

Upravljavci Alte so optimistični tudi glede slovenskega delniškega trga, kjer lahko govorimo o spodbudnem makroekonomskem okolju in rasti dobičkov, a hkrati tudi o razmeroma nizkem vrednotenju, saj multiplikator dobička znaša le 10x, dividendna donosnost pa visokih pet odstotkov.

Dobro kaže tudi trgom v razvoju

Razmere šibkejšega dolarja so idealne za hitro rastoče trge. Pričakujemo, da bodo kljub napovedanim dvigom obrestne mere v ZDA takšne razmere ostale vse leto. Poleg dolarja na trge v razvoju močneje vplivajo tudi cene surovin, kjer je zaznati pozitivno dinamiko, ter rast obsega mednarodne trgovine, kjer so tudi napovedi za leto 2018 spodbudne.

Nekateri od trgov v razvoju, ki surovine uvažajo, sicer občutijo negativne učinke višjih cen surovin, vendar pa to v tem trenutku ne pomeni tveganja, saj je globalna likvidnost še vedno visoka. Med trgi v razvoju v letu 2018 stavimo predvsem na Kitajsko.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.