FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

7 nasvetov za obvladovanje financ

Čas branja: 2 min
01.10.2017  23:00
S pomočjo nekaj koristnih in pametnih nasvetov boste svoje finance gotovo imeli pod večjim nadzorom.
7 nasvetov za obvladovanje financ

Z denarjem je včasih res težko in marsikdo se z njim ne znajde ravno najbolje. »Denar mi kar puhti iz žepa in komaj se prebijem skozi mesec,« je pogosto slišati v pogovoru. A vseeno ni treba veliko, da se stvari spremenijo na bolje.

Vsak se mora namreč naučiti obvladovati svoje finance. Ne le, da s tem načrtujete lastno prihodnost in se počutite bolj varne, obvladovanje financ vam tudi omogoča, da naredite nekaj več. Prav zato smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste imeli svoje finance pod večjim nadzorom ter boste lahko še hitreje uresničili svoje želje.

1. Postavite si cilje

Ni potrebno, da je cilj visok. Lahko začnete z nečim enostavnim ali majhnim kot je na primer zmožnost, da plačate vse račune brez težav, cilje pa nato postopno dvigujete. Tudi glede varčevanja za različne namene morate postaviti prioritete.

2. Skrbno preglejte prihodke in izdatke

Pred sabo morate imeti jasno sliko o vaših prihodkih, odhodkih in razliki med njimi, zato vedno spremljajte vaše odhodke, kam gredo. Beležite si vse ter analizirajte, obenem pa tudi preverite možnosti, kako lahko stroške zmanjšate. Pri spremljanju proračuna vašega gospodinjstva vam je lahko v veliko pomoč tudi brezplačna Excel preglednica, ki je dostopna na tej povezavi.

3. Izdelajte in uravnotežite lastni proračun

Ko imate pregled, kakšni so vaši dejanski odhodki, je čas, da pripravite svoj proračun za vsak odhodek oziroma skupino odhodkov. Pozabite na stvari, ki niso res pomembne. Z rednim spremljanjem prilivov in izdatkov boste imeli svoj proračun vedno pod nadzorom, s čimer se boste izognili nepotrebnemu stresu zaradi slabega finančnega stanja.

Imejte svoje finance pod nadzorom

Prenesite brezplačno preglednico za enostavno spremljanje financ vašega gospodinjstva. Ugotovite ali zapravite preveč oziroma kje lahko prihranite ter tako še hitreje uresničite svoje želje.

BREZPLAČEN PRENOS >>>

4. Izogibajte se dolgovom

V kolikor je možno, poskušajte za večje nakupe varčevati, saj lahko nepričakovan dolg pokvari vaš finančni načrt. Prav tako je pametno načrtovati varčevanje za različne večje izdatke, kot je na primer popravilo avtomobila, nakup kurjave, zavarovanje doma ... Razlika med varčevanjem in najetjem posojila je lahko izredno velika, saj obresti za posojilo lahko celo presežejo 40 odstotkov glavnice. Preverite kakšna je lahko razlika in verjetno boste presenečeni.

5. Omislite si zlato rezervo

Poskrbite za svojo varnost v nepričakovanih situacijah ter imejte vedno na razpolago zlato rezervo, ki zadostuje za potrebe vsaj treh mesecev. Zaloga za hude čase vam bo prišla prav, če bi se pojavil kakšen večji nepričakovan izdatek.

6. Poskusite zaslužiti več

Zakaj bi se zadovoljili zgolj z obstoječimi prihodki? Razmislite, kako lahko zaslužite več. Omislite si dodatno delo, kot je delo od doma ali popoldanska obrt.

7. Poskrbite za naložbe na pameten način

Ko boste imeli vaše finance pod nadzorom in bo vse organizirano, vam bo nekaj denarja gotovo ostajalo na računu. Takrat je morda pravi čas, da se odločite za naložbe v delnicah in skladih. Sploh, če lahko ob tem izkoristite še posebne ugodnosti.

ALTA mobilna aplikacija

Varčevanje v delnicah in skladih še nikoli ni bilo tako enostavno. Z ALTA App varčujte vedno in povsod ter še enostavneje upravljajte s svojim premoženjem.

ALTA App je na voljo za uporabnike mobilnih naprav iOS in Android!

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.