FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako do uresničitve želja na pameten način

Čas branja: 2 min
27.09.2017  13:40
Si želite nov avtomobil, stanovanje, športno opremo ali sanjski dopust pa nimate dovolj prihrankov? Na poti do najbližje banke vseeno velja dobro premisliti.
Kako do uresničitve želja na pameten način
Foto: Shutterstock

Ljudje imamo različne prakse, na kakšen način bomo uresničili svoje želje. Nekateri zmorejo s prihranki, spet drugi so zanje »prekratki« in se odločijo za najem posojila.

Posojilo je tako za marsikoga magična beseda, ki odpira vrata v raj. Nov avtomobil, stanovanje, razna športna oprema in počitnice “da te kap” se s posojilom zdijo na dosegu roke. Pa je res tako? Ko najamete posojilo, boste morali seveda plačevati obresti, ki pa lahko celo presežejo 40 odstotkov glavnice.

Če se vam z uresničitvijo želja ne mudi, obstaja tudi drugačna možnost – namensko varčevanje, s katerim avto, stanovanje, počitnice, hobi ali rekreacija ne bodo več nedosegljive sanje in za katere ne boste rabili novih kreditov ali strogega posta že mesece vnaprej.

Namensko varčevanje je najbolj enostaven in učinkovit način, s katerim lahko brez nepotrebnih in visokih stroškov kredita uresničujemo svoje cilje.

Varčevati začnite že danes

Prej kot začnete namensko varčevati, nižji znesek na mesec potrebujete za uresničitev svojega cilja. Na poti do cilja si lahko na daljši rok privoščite več nihanja vrednosti, zato imate lahko tudi bolj ambiciozna pričakovanja donosnosti.

Na vaši strani je tudi obrestno-obrestni račun. Medtem ko pri najemu posojila vi plačujete obresti, pri varčevanju vaš denar dela za vas. Kakšna je lahko razlika med najemom posojila in varčevanjem, si lahko pogledate tudi na tej povezavi in verjetno boste zelo presenečeni.

Varčujte po malem, vsak mesec

Skrivnost velikih podvigov je v delanju majhnih korakov. Tako je tudi pri namenskem varčevanju. Čeprav se vam morda ne zdi tako, pa je že majhna vsota denarja, ki jo uspete privarčevati vsak mesec, lahko ključna za dosego želenega cilja. Ne glede na to, ali lahko na mesec privarčujete 5, 10, 20, 50 ali več evrov – na koncu šteje prav vsak evro, zato vztrajajte in si v tabelo zabeležite, koliko ste privarčevali na mesec.

Varčujte redno

Poskrbite, da za vaše cilje varčujete ločeno in dosledno, oblika varčevanja pa naj bo odvisna od časa in donosnosti, ki jo želite.

Nekateri se odločijo za enkratno vplačilo prej privarčevanega denarja, ki so ga doslej dajali na stran, medtem ko drugi raje redno vsak mesec določen del prihodkov namenijo varčevanju.

Namensko varčevanje v izbrani kombinaciji skladov vam z mesečnimi ali enkratnimi vplačili pomaga pri uresničitvi vaših želja.

Varčujte samo za uresničitev želja

Preden se lotite namenskega varčevanja, naredite pregled vašega proračuna, ki naj vsebuje podatke o prihodkih, fiksnih mesečnih stroških, variabilnih mesečnih stroških, izrednih stroških, rubriko drugo in podatke o varčevanju. V posamezne rubrike vpišite podatke in na koncu boste jasno videli, kam gre vaš denar. V pomoč vam je lahko tudi brezplačna Excel preglednica za spremljanje proračuna vašega gospodinjstva, ki je dostopna na tej povezavi.

Šele po pregledu proračuna boste nemara ugotovili, koliko denarja porabite za nepotrebne reči ali ga celo po nepotrebnem "vržete skozi okno".

Eden od pametnih načinov varčevanja za doseganje raznih ciljev so lahko tudi ALTA naložbene kombinacije, kjer lahko varčujete postopno ali z enkratnimi vplačili in s poljubnimi zneski. Varčevanje izberete glede na potrebe in vaše zmožnosti.

Oklestite fiksne stroške

Pot do velikih prihrankov se začne v vsakodnevnih navadah, zato skrbno preglejte vse položnice in trajnike, ki jih plačujete v enem mesecu. Ogrevanje, plin, voda, elektrika, telefon, gorivo, internet…, najverjetneje boste za vsak izdatek na trgu našli cenejšo alternativo in oklestili račune fiksnih stroškov. Zato:

Razmislite o paketu in ponudniku mobilne telefonije!

Razmislite o ponudniku električne energije in plina!

Raziščite možnosti združitve zavarovanj!

Plačilo stroškov preusmerite na trajnike!

Preverite stroške svoje banke!

Razmislite o uporabi varčnih žarnic!

Opustite navade in/ali razvade, ki vas ne osrečujejo oziroma ne opravičujejo stroška.

Varčujte v ALTA naložbenih kombinacijah in prihranite pri bančnih stroških!

Prepričani smo, da boste uresničili prav vse vaše želje - ker ste o njih začeli aktivno razmišljati že danes. Preverite možnost namenskega varčevanja v ALTA skladih.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.