FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Najem kredita ali pravočasno varčevanje?

Čas branja: 1 min
12.10.2017  20:30
Si želite novega avta, sanjskih počitnic ali stanovanja? S kreditom je cilj res hitreje dosegljiv, vendar pa se lahko s pravočasnim varčevanjem izognete bistveno večjim stroškom.
Najem kredita ali pravočasno varčevanje?

Za povprečnega Slovenca je nakup nepremičnine običajno velik in najbolj zahteven finančni zalogaj, ki ga bo imel v življenju. Vendar pa ne gre spregledati niti manjših ciljev, kot so nov avto ali motor, sanjske počitnice, morda zamenjava pohištva ali pralnega stroja.

Ker smo v današnji družbi navajeni dobiti želeno takoj, se v takih primerih ponavadi zatečemo k najemu posojila, s katerim želje nemudoma uresničimo, nato pa jim odplačujemo v prihodnosti. Posojil je cela vrsta, od manjših potrošniških do namenskih in hipotekarnih, ki se jim lahko zavežemo tudi do 30 let. V tem času lahko obresti dosežejo tudi več kot 40 odstotkov glavnice.

Zato se poskušajte izogniti financiranju s posojili, posebej pri nakupu potrošniškega blaga in storitev. Nepotrebno zadolževanje moč obresti obrne proti vam. Že pri nakupu novega pralnega stroja ali plačilu dopusta boste deležni velikega popusta, če ga boste financirali z varčevanjem in ne s kreditom.

Ste vedeli, da lahko v času odplačevanja hipotekarnega kredita privarčujete za precej večje stanovanje kot ste ga s kreditom kupili (ob predpostavki enakih cen nepremičnin)? Preverite izračun.

Na posojila smo že tako navajeni, da se nam zdi popolnoma normalno, da živimo z dolgom nad nami. Svetovni dolg skokovito narašča in trenutno znaša skoraj 50.000.000.000.000 evrov, znesek pa vsako sekundo zraste še za nekaj sto tisočakov. Vsak Zemljan je zadolžen za več kot sedem tisoč evrov, povprečni Slovenec pa za skoraj osem tisoč evrov.

Namesto, da bi banki odplačevali drago posojilo, je precej pametneje, da nakup (če je le mogoče) načrtujete vnaprej in varčujete. Že s preprostim pregledom svojih mesečnih prihodkov in stroškov lahko ugotovite, kolikšen znesek lahko mesečno privarčujete in koliko časa boste potrebovali, da boste lahko izpeljali načrtovani nakup.

Z izračunom preverite, kako velika je lahko razlika, če znesek privarčujete, ali če ste zanj primorani najeti posojilo.

Varčevanje kot (dobra) navada

Varčevanje je učinkovitejše sredstvo za uresničevanje želja od posojila, saj pri varčevanju denar dela za vas. Z malo potrpljenja in premišljeno izbiro varčevanja se lahko torej stvari odvijajo povsem drugače.

S pravočasnim varčevanjem se boste namreč lahko izognili najemanju posojil, ki vas stanejo bistveno več. Če z varčevanjem začnete zgodaj, pa boste za doseganje želene vsote potrebovali nižje zneske vplačil.

Prihranki ne pridejo sami od sebe. Prej kot začnete varčevati, dlje bo vaš denar delal za vas in lažje boste uresničili svoje cilje! Izberite svoj naložbeni cilj, pri ALTI pa vam ga bomo pomagali doseči in preseči s čim manj odrekanja!

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.