FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

10 pravil, kako otroka naučiti ravnati z denarjem

Čas branja: 3 min
24.08.2017  09:40
10 pravil, kako otroka naučiti ravnati z denarjem

Usvojitev odgovornega ravnanja z denarjem je ena izmed najboljših popotnic za življenje, ki jo lahko otroci dobijo od svojih staršev.

Otrok že zelo zgodaj – približno od tretjega leta dalje – razume, da moramo imeti denar, če si želimo privoščiti nekatere dobrine. Zelo zgodaj mu je tudi jasno, da je količina denarja za porabo omejena. K temu sodijo tudi izkušnje, da je izpolnitev želja nekaj, kar ni vedno mogoče uresničiti takoj.

Ker ne vrtec ne šola ne bodo otrok naučili samostojnega in odgovornega ravnanja z denarjem je pomembno, da jih starši že od ranega otroštva poučujete o denarju oziroma pravilnem odnosu do njega – seveda ne pozabite, da pri tem še največ šteje lasten zgled.

Začnete lahko že zelo zgodaj oziroma že takoj, ko se otroci naučijo šteti. Z otrokom se od takrat naprej lahko vedno, ko plačate račun, uporabite bančno kartico, greste v banko ali preverjate stanje na bančnem računu, sproščeno pogovarjate o denarju. Posamezne lekcije o ravnanju z denarjem so seveda odvisne tudi od starosti vašega otroka, spodaj pa je navedenih več ključnih "denarnih mejnikov", ki bi jih otroci morali spoznavati tekom odraščanja.

1. Za kupovanje stvari potrebuješ denar

Naučite otroka, da prepoznava bankovce in kovance. Igrajte se, da ste v trgovini ali restavraciji in skozi igro otroku pokažite, kako se denar uporablja za plačevanje.

2. Denar zaslužiš z delom

Otroku predstavite, da denar ne raste na drevesu. S svojim otrokom govorite o svojem delu in mu predstavite še nekatere druge poklice, o tem se lahko pogovarjate na sprehodu ali izletih.

3. Preden lahko kaj kupiš, moraš malo počakati

Pomembno je, da otrok že pozna prve korake varčevanja. Ko ste na primer v trgovini in želi vaš otrok nekaj kupiti, preverite, ali je prihranil dovolj, v nasprotnem primeru to stvar napišite na seznam njegovih želja.

4. Razlika je med tem, kaj si želiš in kaj potrebuješ

S pomočjo igre naj otrok sam odloča, kaj želi in kaj potrebuje. Na liste narišite hišo, hrano, igrače in podobne stvari ter dobrine, potem pa skupaj razvrščajte in se pogovarjajte o tem, zakaj ste kakšno stvar uvrstili pod določeno področje.

5. Odločati se moraš, kako boš porabil svoj denar.

Na vrsto že pridejo vprašanja, kot so: Ali to zares potrebujem? Mogoče bi si jo lahko sposodil? Bi kje drugje bilo ceneje? Če ima na primer prijatelj vašega otroka rojstni dan, mu določite vsoto in potem dovolite, da za tisti denar sam izbere darilo za svojega prijatelja.

6. Dobro je, da cene primerjaš med seboj, preden kaj kupiš.

Otroka preprosto v trgovini z živili poučite o tem, kako lahko s preudarnim nakupovanjem kar nekaj prihrani. Že z izbiro znamke izdelka ali pa z izbiro izdelka, ki je v akciji.

7. Če boš denar shranil na varčevalni račun, bo tam na varnem in dobil boš tudi obresti.

Skupaj z otrokom odprite varčevalni načrt in skupaj sledite, kako znesek raste.

8. Prihraniti moraš vsaj cent od vsakega evra, ki ga dobiš.

Naučite otroka, da je smiselno vsaj del žepnine ali daril, ki jih dobi od starih staršev, privarčevati. Tako bo spoznal, da lahko s potrpežljivostjo izpolni tudi nekatere večje želje.

9. Prej kot boš privarčeval, več boš pridobil z obrestmi.

Star pregovor pravi, zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača. Naučite otroka, da bo z majhnimi koraki sčasoma prišel zelo daleč. In tudi pri ravnanju z denarjem je tako, da ne moremo vseh želja izpolniti naenkrat, če pa si vzamemo čas, lahko sčasoma pridemo do cilja.

10. Vedno prihrani toliko denarja, da boš imel dovolj, da pokriješ stroške za tri mesece.

Z otrokom določite vsoto za njegov proračun, od tega pa določite, kaj mora biti namenjeno nujnim primerom in varčevanju.

Varčevanje za otroke danes je darilo za njihovo prihodnost, ker:
  • se lahko z majhnimi mesečnimi obroki, recimo 10, 20 ali pa celo 50 evrov na mesec, v 18 letih nabere že kar nekaj denarja, sploh če se ta sredstva še plemenitijo. S tem lahko vaš otrok ob polnoletnosti plača ure v šoli vožnje, delno pokrije morebitne stroške študija ali si kupi avto;
  • se s takim varčevanjem tudi otrok nauči ravnati z denarjem, kar je pomembna veščina, obenem pa imajo starši, sorodniki in prijatelji možnost varčevanja za njim dragega otroka;
  • z varčevanjem v malih obrokih finančno razbremenite predvsem sebe, saj se je lažje danes odreči 20 evrom kot pa med otrokovim študijem prispevati 300 ali 500 evrov na mesec;
  • lahko otrok iz teh sredstev dobiva večletno mesečno rento.

Varčevanje je ključno za občutek varnosti, zato je najbolje začeti čim bolj zgodaj in tega naučiti tudi otroka. Več o varčevanju ALTA BABY

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.