FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Mobilna aplikacija, s katero imate vedno nadzor nad financami

Čas branja: 2 min
15.08.2017  08:25  Dopolnjeno: 15.08.2017 08:31
Preizkusili smo ALTA APP, ki nam med drugim omogoča nakup ali prodajo delnic ter upravljanje svojega portfelja delnic ali skladov kjerkoli in kadarkoli.
Mobilna aplikacija, s katero imate vedno nadzor nad financami
Foto: Thinkstock

»Krka in Telekom sta sporočili polletne rezultate. Novomeški farmacevt je čisti dobiček okrepil za 31 odstotkov, Telekom pa za 41 odstotkov,« slišite po radiu, medtem ko se vozite v avtu. Kaj storiti?

Vsak izmed nas se je že znašel v situaciji, ko je zaradi kake pomembne informacije želel na dopustu ali med kosilom kupiti ali prodati kako delnico, ali pa je imel med enim in drugim sestankom toliko časa, da bi lahko v miru pregledal in analiziral portfelj, si prebral analize, preveril dogajanje na trgu…. Z računalnikom bi si v takšnih primerih lahko pomagali, a tega vedno le ne nosite s seboj, povsem nekaj drugega pa je kombinacija pametnega mobilnika in brezplačne mobilne aplikacije ALTA APP.

Kaj je ALTA APP

ALTA APP je prva in edina slovenska mobilna aplikacija, ki na enem mestu združi vaše naložbe v vzajemnih skladih in delnicah. Naročila za nakup ali prodajo delnic oziroma točk vzajemnih skladov lahko tako preko ALTA APP oddate kjerkoli in kadarkoli, obenem pa imate na dlani pregled nad vašimi celotnimi prihranki. ALTA APP vam namreč na enostaven način omogoča pregled in analizo vašega portfelja, vplačila v vzajemne sklade in trgovanje na Ljubljanski borzi ter na številnih ostalih svetovnih borzah. Prek mobilnega telefona lahko z ALTA APP tudi pregledujete vse vaše transakcije, dokumente in informacije o naložbenih kombinacijah ter aktualnih naložbenih priložnostih. Enostaven pa je tudi pregled tečajnic.

Za uporabo aplikacije potrebujete omogočeno podatkovno povezavo na mobilni napravi, uporaba same aplikacije pa je zelo preprosta. Po tem, ko si jo naložite na pametno napravo, se boste za dostop do funkcionalnosti morali prek aplikacije prijaviti v svoj e-Trading oziroma e-Skladi račun.

Prijava v ALTA APP je lahko: enkratna – vsakokrat vpišete uporabniško ime in geslo, ki ga uporabljate za vstop v e-Trading oz. e-Sklade - ali z mobilnim geslom – svojo mobilno aplikacijo povežete s svojim računom v e-Tradingu oz. e-Skladih in za vstop v e-Trading oz. e-Sklade prek aplikacijo uporabljate mobilno geslo -, ali pa s prstnim odtisom, če ima naprava bralnik prstnih odtisov.

Na voljo prek: Android, iOS

Kako deluje ALTA APP

Po vnosu gesla vas pričaka sporočilo dobrodošlice, s kratkim opisom same aplikacije.

Zaradi odličnih rezultatov slovenskih blue chipov smo se sprva odločili za prijavo v e-Trading. Po dobri sekundi povezovanja so nam bili na voljo opcije Moj portfelj, Obrazci za nakup in prodajo, Ljubljanska borza v živo, trgovanje na tujih trgih, razna obvestila in seveda pravni dokumenti.

Podatki V živo so pokazali, da je Krka malenkost upadla, pri Telekomu pa še ni bilo poslov. Preverili smo aktualno dogajanje, tisti dan sklenjene posle in skupni promet, sledil je vpogled v globino trga, nato pa smo v sistem enostavno vnesli limitirano (lahko bi tudi tržno) povpraševanje po 10 delnicah Krke in 10 delnicah Telekoma ter potrdili naročili. Ker smo imeli v portfelju dovolj denarnih sredstev, sta šli naročili v sistem, sicer pa bi nas ta opozoril, da naročilo presega vrednost naših denarnih sredstev. Ponovni vpogled v globino trga je pokazal, da sta naši naročili v sistemu in čakata na prodajalce po vneseni ceni.

Zatem smo skočili na Pregled stanja portfelja, kjer so zabeležene tudi vse naše transakcije in gibanje vrednosti portfelja. Prijatelj nas je spomnil na zelo dobre poslovne rezultate Facebooka, zato smo na hitro preverili še stanje na ameriškem trgu kapitala. Za nakup enega izmed biserov ameriške, nemške, francoske, švicarske, otoške ali balkanske borze se to pot še nismo odločili, a če bi se, bi bilo vse skupaj podobno lahko, kot pri vnosu naročila na Ljubljanski borzi. Na voljo so tudi zgodovinski podatki o gibanju vrednosti delnic, kar nam je lahko v podporo pri naslednjih odločitvah.

Na koncu smo vstopili še v e-sklade, kjer smo imeli kot na dlani vrednost točk vseh ALTA skladov, zgodovinski pregled naših transakcij, seveda pa bi lahko točke posameznih skladov v le nekaj sekundah tudi kupili ali prodali.

Upravljanje osebnih financ je lahko stresno in zamudno, vendar nam je mobilna aplikacija ALTA APP olajšala delo in pomagala povečati prihranke - tudi na dopustu, med kosilom ali na poti na naslednji sestanek.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.