FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

10 sanjskih plaž, ki jih je vredno obiskati

Čas branja: 5 min
26.06.2017  10:50
Sonce in hrvaška plaža sta za Slovence prevladujoč način preživljanja dopusta, a zakaj se vaše oči ne bi napasle na kakšni izmed evropskih sanjskih plaž?

Po napornem delovnem letu si vsak želi preživeti prijeten dopust, kjer si lahko nabere novih moči. Sonce in plaža kljub razvoju različnih aktivnosti in ustrezne ponudbe ostajata prevladujoč način preživljanja dopusta, za katerega se odloči štiri petine Slovencev, več kot polovica pa se morskim užitkom predaja na Hrvaškem.

S tem je povezan tudi dopustniški proračun, približno tretjina Slovencev po lastnih besedah tam namreč porabi do 500 evrov, tretjina pa med 500 in 1.000 evrov.

Čisto morje, neokrnjena narava, dobra kulinarika, bližina in podoben jezik je le nekaj razlogov, s katerimi Slovenci najraje opravičimo dopust pri sosedih, vendar pa so dopustniške želje povezane z denarjem. Večina Slovencev se zato zadržuje blizu doma, v mislih pa si riše prizore s sanjskih plaž, med njimi jih je pet v Evropi še posebej privlačnih.

Tudi dopust na sanjskih plažah je veliko lažje dosegljiv, če zanj varčujemo postopno z rednimi mesečnimi vplačili, med najboljšimi možnostmi pa se ponuja varčevanje v vzajemnih skladih. Izračun pokaže, da bi imeli v dveh letih ob predpostavki 7-odstotnega povprečnega letnega donosa in 100 evrov mesečnega vplačila privarčevanih skoraj 2600 evrov. Seveda lahko k temu dodamo še regres in smo hitro pri privarčevanem znesku, ki nam omogoča sanjski dopust.

1. Playa de Ses illetes (Formentera, Španija)

Plaža na balearskem otoku Formentera leži na dolgem peščenem polotoku, ki sega proti razvpitemu sosednjemu otoku Ibizi, prav od tam pa se na Formentero po naporni noči pridejo spočit mnogi žurerji. Playa de Ses Illetes se je na TripAdvisorju tudi uvrstila med deset najlepših na svetu.

2. Elafonissi (Kreta, Grčija)

Kristalno čista voda plaže Elafonissi vas bo ponesla v nove dimenzije sveta. Mnogim dopustnikom predstavlja enega najlepših vidikov čudovitega grškega otoka Kreta, za fotografe in hedoniste pa je naravnost magična. Posejana je z zaobljenimi skalami, voda ob obali je izjemno plitva in mirna, barve pa so zelo intenzivne – turkizna voda in skoraj bel in roza pesek.

3. Myrtos, (Kefalonija, Grčija)

Čudovita plaža Myrtos je največja atrakcija Kefalonije. Svetovni sloves si je pridobila zaradi čistoče in naravnih lepot. Plaža ima edinstveno polkrožno obliko in je obdana z belimi skalnatimi pečinami z bujno vegetacijo na vrhu. Če k temu dodate še čudovite sončne zahode, turkizno morje in bel prod, ki se v vodi počasi spremeni v droben pesek, potem ni čudno, da je Mirtos eden najbolj fotografiranih grških krajev.

4. Playa de Bolonia (Tarifa, Španija)

Prvinske bele plaže španskega mesteca Tarifa v Andaluziji so ravno tako veličastne kot 800 let star grad, ki ponosno stoji na tem območju. Flora in favna tam sta kot nalašč za navdušene in radovedne potapljače, deskanje ali kajtanje pa je na tem koncu absolutno nujen opravek. Ponoči dajejo Tarifi poseben čar bari, nočni klubi in tapas bari, ki jih je skoraj neskončno.

5. Iztuzu (Dalyan, Turčija)

Starodavne ruševine, blatne kopeli in gnezda morskih želv so samo nekatere magične lastnosti Dalyana. Vodni športi, kolesarjenje in rečne pustolovščine bodo zadovoljili večne avanturiste.

6. El Cotillo (Fuerteventura, Španija)

Naravnost sanjski prostor za mirne poletne počitnice, ki je že prepričal številne popotnike. Prelepa in nedotaknjena destinacija, ki vzame dih, poznavalci pa priporočajo romantičen večerni sprehod ob obali, ki vodi vse do bližnjega svetilnika.

7. Praia da Marinha (Portugalska)

Mornarska plaža je ena najznamenitejših na Portugalskem. Leži v regiji Algarve na atlantski obali, z zlatimi klifi, ki se vzpenjajo nad peščeno plažo, pa je dosegla svetovno prepoznavnost.

8. Porto Limnionas (Zakintos, Grčija)

Ta zaliv je eden najbolj skritih na sicer precej obleganem grškem otoku Zakintos in idealen za tiste, ki imajo raje skalnate kot peščene plaže. Morje je tam zaradi podvodnih izvirov nekoliko bolj hladno, pustolovske plavalce pa navdušujejo votline, ki jih je v obalo vdolblo morje.

9. FigTree Bay (Ciper)

Figov zaliv se razprostira ob letoviškem mestu Protaras v severovzhodnem, turškem delu Cipra, tamkajšnja plaža pa je ena bolj turističnih. Izkušeni popotniki predlagajo obisk septembra ali oktobra, ko se turistične množice razredčijo, morje pa je še vedno prijetno toplo.

10. Porthcurno (Cornwall, Velika Britanija)

Ko slišimo za Veliko Britanijo so prve asociacije dež, megla in slabo vreme. Le kdo bi hodil tja na plažo, saj gotovo vedno prevladuje slabo vreme, morje pa je hladno. A za marsikoga presenetljivo boste v angleški deželi Cornwall našli majhno vasico po imeni Porthcurno, ki se lahko pohvali z eno izmed lepših peščenih plaž v Evropi.

Dopust oziroma počitnice so pomembni skoraj toliko kot delo samo. Spočiti boste lažje premagovali ovire na delovnem mestu, bolj boste motivirani in produktivni, z osveženimi možgani pa boste našli rešitev za še tako trd poslovni oreh.

Dopust pa ni majhen finančni zalogaj, zato je zanj dobro namensko varčevati. In čeprav je oddih na kateri od rajskih plaž lahko na prvi pogled nedosegljiv, je z varčevalnim načrtom ALTA lahko veliko lažje dosegljiv, kot si morda mislite.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.