FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Boste v pokoju uživali ali životarili?

Čas branja: 2 min
13.06.2017  08:10
Nova realnost je, da bomo ob odhodu v pokoj večinoma še vedno vitalni in bomo želeli uživati, potovati in se posvečati hobijem, za katere v času delovne dobe morda nismo imeli dovolj časa.
Boste v pokoju uživali ali životarili?

Za začetek nekaj dejstev. Pričakovana življenjska doba tako v Sloveniji kot tudi v svetu se povečuje. Trenutno za moške znaša nekaj več kot 78 in za ženske 84 let. Daljša življenjska doba je seveda izredno dobra novica, saj pomeni, da bomo v pokoju lahko uživali veliko dlje. A le, če bomo do odhoda v pokoj uspeli zbrati dovolj prihrankov.

Na žalost so državne pokojnine že danes zelo nizke in nič ni videti, da bi bile v prihodnosti kaj višje. Kvečjemu se bo odstotek le še zniževal. Še pred desetimi leti je za bilo razmerje med zaposlenimi in upokojenci 1,7, trenutno za enega upokojenca dela le še 1,4 zaposlenega, ob nadaljevanju trenutnih trendov pa bo leta 2040 razmerje že 1 proti 1.

In kako lahko za brezskrbno preživljanje let v pokoju poskrbimo sami? Najlažje tako, da se na to začnemo pripravljati čim prej. Idealno bi bilo že takoj ob nastopu prve zaposlitve, čeprav nam je v tistih letih to nemalokrat zadnja skrb. A prav pri varčevanju je čas naš največji zaveznik, saj skozi leta obrestno obrestni izračun pokaže vso svojo moč. Prej začnemo varčevati, manjši znesek moramo mesečno vložiti v varčevalni načrt.

Z ALTA APP imejte vedno pregled nad svojimi prihranki

Na voljo prek: Android, iOS

Če bi imeli denimo na voljo še 30 let za pokojninsko varčevanje, bi lahko ob upoštevanju 7-odstotnega povprečnega letnega donosa začetni vložek povečali za več kot sedemkrat. Že z rednim mesečnim vplačilom 50 evrov v ALTA naložbene kombinacije pa bi ob enakih predpostavkah lahko privarčevali dovolj, da bi 20 let prejemali med 350 in 450 evrov dodatne pokojnine.

Najbolj pogost razlog za sklenitev varčevalnega načrta je zagotovo prav pokojnina, ki ji sledita varčevanje za tako imenovano zlato rezervo in otroka. Na četrtem mestu je varčevanje za nakup nepremičnine. Slednje je nekoliko bolj pogosto pri mladih, ki se šele pripravljajo na nakup svojega doma. Vzajemni skladi postopno postajajo sestavni del premoženja vsakega državljana, število varčevalcev pa se že zadnjih nekaj mesecev vztrajno povečuje. Po podatkih Agencije za trg vrednostnih papirjev v domačih vzajemnih skladih varčuje že preko 430 tisoč vlagateljev, ki so doslej privarčevali 2,6 milijarde evrov. Z vsakim letom pa je pričakovati, da se bo številka še dodatno povečala, saj si zagotovo nihče med nami ne želi, da bi bil v svojih zlatih letih prepuščen naključju.

Avtorica Maja Kralj je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtorica pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti/alta-skladi

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.