FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kakšna pokojnina se vam obeta?

Čas branja: 2 min
26.05.2017  08:50
Glede pokojnine se ne zanašajte na državo, ampak vzemite stvari v svoje roke - z bolj pametnim varčevanjem.
Kakšna pokojnina se vam obeta?

Vedno več ljudi se pritožuje, da pokoja sploh ne bodo dočakali, ker se starostna doba ljudi, ki lahko gredo v pokoj, zvišuje. Spet drugi, ki še verjamejo, da bodo pokoj dočakali, so prepričani, da od pokojnine ne bodo imeli nič, saj je javna blagajna vedno bolj prazna in pokojnine realno vse bolj skromne.

Vse res ni tako zelo črno, saj nam bo javna pokojnina tudi v prihodnosti zagotavljala socialno varnost, vendar pa drži, da njeni zneski ne bodo zadostovali za dostojno življenje. Za svoj standard po upokojitvi moramo tako poskrbeti že v aktivni dobi.

Slovenski pokojninski sistem sloni na medgeneracijski solidarnosti in načelu vzajemnosti, ki sta neposredno povezani z dokladnim principom financiranja (pay as you go sistem). Aktivni zavarovanci za plačilo prispevkov tako s obveznim sprotnim financiranjem zagotavljajo sredstva za izplačevanje pokojnin. Povprečna starostna pokojnina v Sloveniji trenutno znaša 620,26 evra. Glede na izračune ZPIZa pa trenutno 80 odstotkov upokojencev, ki prejemajo polno pokojnino, prejema manj kot 800 evrov na mesec. Kakšne bodo pokojnine čez 10 ali 20 let ni možno predvidet.

Slovenski sistem pokojninskega zavarovanja je v zadnjih letih dosegel korenite spremembe, nekatere nove se obetajo v bližnji prihodnosti. Do zdaj je jasno, da mora vsak posameznik prevzeti večji delež odgovornosti pri skrbi za svoj življenjski standard po upokojitvi, vendar pa posamezniki vseeno ne varčujejo za pokojnino.

Če na višino javne pokojnine ne moremo vplivati pa lahko vplivamo na to, koliko prihodkov bomo imeli, ko bomo v pokoju. Finančni strokovnjaki ALTE opozarjajo, da je treba za pokojnino začeti varčevati že v mladosti oziroma takoj, ko je to le mogoče.

Pokojninsko načrtovanje je po mnenju strokovnjakov kot priprava na maraton. Predvsem pa je pomembno, da si pripravite načrt, ki ga po potrebi lahko tudi prilagodite. Ključno je, da se varčevanja za dodatno pokojnino lotite dovolj zgodaj, denimo ob prvi zaposlitvi ali najkasneje v srednjih 30ih letih. Če boste namreč z varčevanjem začeli dovolj zgodaj, bo vaš mesečni prispevek za varčevanje veliko nižji, saj se z odlašanjem veča tudi mesečni obrok za pokojninsko varčevanje.

Drugo pravilo je, starejši kot ste, manj morate tvegati. Posameznik, star 30 let, ima v svojem portfelju okoli 70 odstotkov delniških in 30 odstotkov obvezniških, portfelj 55 letnika, ki je že bližje upokojitvi pa ima seveda večji delež bolj varnih naložb.

Eden od načinov varčevanja za dodatno pokojnino so lahko tudi ALTA naložbene kombinacije, kjer lahko varčujete postopno ali z enkratnimi vplačili in s poljubnimi zneski. Varčevanje izberete glede na potrebe in vaše zmožnosti, ena izmed številnih prednosti ALTA naložbenih kombinacij pa so tudi nizki stroški – vplačilo se vrši na en sam transakcijski račun. Obenem pa imate pri takšnem varčevanju vseskozi pregled nad vašimi prihranki, za razliko od nekaterih ostalih varčevalnih produktov pa so vam prihranki tudi kadarkoli na razpolago.

Prepričani smo, da vas v pokoju čaka dostojna pokojnina, ker ste zanjo začeli aktivno delati že danes. Preverite tudi možnosti varčevanja za otrokovo prihodnost, za miren spanec in za svojo nepremičnino.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.