FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Naj dopust ne bodo le sanje

Čas branja: 2 min
30.05.2016  23:01
Z dobrim varčevalnim načrtom in finančno disciplino o dopustu ne boste le sanjali ali zanj najemali kredita.
Naj dopust ne bodo le sanje
Foto: Shutterstock

Na počitnicah se spočijete in napolnite baterije, predvsem pa zamenjate okolje in pretrgate rutino. Obenem lahko vidite nove kraje in spoznate nove ljudi, ki vam lahko dajo navdih, kot ga niti ne pričakujete.

Dopust oziroma počitnice so zato pomembni skoraj toliko kot delo samo, vprašanje je tako le kam? Slovensko ali hrvaško morje, hribi in gore, toplice ali morda sredozemska obala, popotovanje po Evropi, oddaljeni eksotični kraji...

Dopusti in potovanja so povečini povezani s precejšnjimi stroški, marsikateri Slovenec pa se ob načrtovanju nujno potrebnega oddiha znajde pred vprašanjem, kako ga sploh plačati? Prva možnost je najem kredita, druga pa dobro namensko varčevanje.

Kredit ali namensko varčevanje?

Za kredit velja, da si z njim privoščiš trenutni užitek, odplačilo pa odrineš v prihodnost. Užitek še prehitro mine, dolg pa ostane. Če vam tekoče finančno stanje dopušča redno odplačevanje kredita, potem vas bodo mesečni obroki vrnili v podoživljanje lepih dopustniških trenutkov, a kaj če se zalomi? Če se vam zaradi nepredvidljivih dogodkov tekoče finančno stanje spremeni in posledično oteži vračilo dolga, lahko ta hitro postane veliko breme in čar dopusta povsem zbledi.

Najzanesljivejša pot do izpolnitve želja oziroma počitnic je torej namensko varčevanje. Zanj niso potrebni veliki prihodki, bolj pomembne so zlasti dobre navade in disciplina ter jasno postavljeni cilji.

Upoštevamo lahko tudi nekaj preprostih korakov, s katerimi počitnice ne bodo več nedosegljive in zanje ne boste potrebovali novih posojil ali prevelikega odrekanja.

1. Varčujte samo za dopust

Preden se lotite varčevanja, naredite finančni pregled družinskega proračuna, ki naj vsebuje podatke o skupnih prihodkih, fiksnih mesečnih stroških, variabilnih mesečnih stroških, rubriko drugo in podatke o varčevanju. V posamezne rubrike vpišite podatke in na koncu boste jasno videli, kam gre vaš denar.

2. Varčujte dosledno

Poskrbite, da za počitnice varčujete ločeno in dosledno, oblika varčevanja pa naj bo odvisna od časa in donosnosti, ki jo želite. Pri tem ne pozabite na letni regres, ki ga v celoti namenite za dopust ali počitnice, saj je temu namenjen.

3. Optimizirajte svojo porabo

Z boljšim nadzorom nad svojimi stroški lahko obstoječo porabo zmanjšate in dodatno prihranite še nekaj denarja. Tako boste hitreje dosegli cilj - dopust, ki si ga želite.

4. Vsak evro šteje

Za beleženje izdatkov je na voljo kar nekaj rešitev: od papirja in svinčnika do tabel v excelu. Ne glede na to, ali lahko na mesec privarčujete pet, 10, 20, 50 ali več evrov - na koncu bo štel prav vsak evro. Zato je pomembno, da vztrajate in v tabelo zapišete, koliko ste privarčevali na mesec. Pri varčevanju v ALTA vzajemnih skladih lahko tudi pozabite na svinčnik ali tabelico, saj lahko vse to spremljate ali nadzorujete kar v mobilni aplikaciji.

5. Varčujte pametno

Eden od načinov varčevanja za sanjski dopust so lahko tudi ALTA naložbene kombinacije, kjer lahko varčujete postopno ali z enkratnimi vplačili in s poljubnimi zneski. Varčevanje izberete glede na potrebe in vaše zmožnosti, ena izmed prednosti naložbenih kombinacij pa so tudi nizki stroški – vplačilo se vrši na en sam transakcijski račun.

Prepričani smo, da vas letos čaka zaslužen dopust - ker ste zanj začeli aktivno delati že danes. Preverite možnost varčevanja za zaslužen dopust v ALTA naložbenih kombinacijah.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.