FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako brez truda do novega avtomobila

Čas branja: 2 min
25.04.2017  08:00
Si želite nov avtomobil pa nimate dovolj prihrankov? Nič lažjega, le stopite do najbližje banke in zaprosite za posojilo, vendar pa se z nekaj potrpljenja in premišljeno izbiro varčevanja stvari lahko odvijajo drugače.
Kako brez truda do novega avtomobila

Lastniki avtomobilov imajo različne prakse, na kakšen način bodo zamenjali avto. Nekateri ga kupijo s prihranki, spet drugi so zanj »prekratki«, zato se odločijo za posojilo ali lizing. Vendar pa obstaja tudi drugačna možnost, če se vam z nakupom ne mudi, vmes pa lahko celo zaslužite.

Nov avto takoj ali...

V primeru, da je želja po novem avtomobilu tako močna, da nanj ne morete čakati, potem ni druge - v banki ali pri lizing hiši boste morali zaprositi za posojilo manjkajočega zneska. V primeru, da si boste sposodili 15 tisoč evrov za dobo petih let, boste banki ves ta čas vračali okoli 290 evrov na mesec, dodati pa je treba še plačilo obveznega in kasko zavarovanja ter registracijo. V petih letih vas bo to posojilo skupaj s stroški odobritve, zavarovanjem in obrestmi stalo skoraj 17.400 evrov.

Peugeot-308-GTi-Foto-Matej-Kacic-314-58586525d7b23-58586525d8e21.JPG

Po petih letih, ko boste odplačali posojilo, bo vaš avtomobil vreden le okoli osem tisoč evrov in spet boste na začetku. Res, da ste se takoj vozili v novem avtu, vendar ste v petih letih izgubili dobrih 9 tisoč evrov. Za nov avtomobil bo po razliko ponovno treba v banko, na ta način pa lahko vse življenje odplačujete posojilo, samo zato, da se vsakih pet let vozite v novem avtu.

...lahko še malo potrpite?

Z malo potrpljenja in premišljeno izbiro varčevanja pa se lahko stvari odvijajo povsem drugače. Svoj avto tako lahko vozite še naslednjih pet let, ves čas pa 290 evrov, kolikor bi znašal mesečni obrok posojila, preudarno naložite. Ampak kje in kako se najbolj obrestuje varčevati za avtomobil? V banko, sklade, morda zlato ali celo bitcoine? Naložbenih možnosti je precej, a najboljša je tista, ki bi prinesla razmeram dobre donose in takojšnje razpolaganje z denarjem.

VW-passat-TDI-014-1.1432759718.jpg.e.960px.jpg

Zaradi skromnih obresti lahko pozabite na varčevanje v banki, zlato in bitcoini pa so preveč tvegani. Za dobo petih let se tako kot najbolj primeren način varčevanja ponujajo mešani in delniški vzajemni skladi, ki imajo svoje naložbe pretežno v obveznicah in delnicah oziroma večinoma v delnicah. Povprečni donos takšnih skladov na letni ravni se realno giblje pri okoli petih odstotkih, po petih letih varčevanja na svojem računu pri upravljavcu sklada pa ti kako imeli skoraj 19.700 evrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Glavna prednost varčevanja v skladih je, da vlagatelj lahko z nizkim vplačanim zneskom učinkovito razprši svoje premoženje in s tem zniža tveganje v primerjavi z nakupom posamezne delnice.

Z rednim mesečnim varčevanjem lahko vlagatelj izpolni tako kratkoročne kot tudi dolgoročne cilje: sem sodijo denimo dodatek k pokojnini, štipendija za otroke, nakup ali obnova stanovanja in seveda tudi nakup novega avtomobila.

V garaži nov avto in še vam bo nekaj ostalo

Po petih letih bi na ta način imeli svoj stari avto, ki bo še nekaj vreden, in privarčevana sredstva. Nov avto v vrednosti 15 tisoč evrov zdaj lahko kupite z gotovino, s preostankom pa plačate stroške ob nakupu avta, zavarovanje, registracijo in še vam bo ostalo za zelo lep dopust.

Renault-scenic-2016-089-58eeb00097966.jpg

Če v naslednji petletki zgodbo ponovite, boste imeli avto vreden okoli 9 tisoč evrov in nekaj manj 20 tisoč evrov privarčevanega denarja. Ko boste čez naslednjih pet let ponovno kupili nov avto, boste imeli poleg novega avtomobila še vedno tudi kar nekaj prihrankov. Denar boste takrat lahko porabili za kaj drugega, si kupili večji avto ali pa ga nalagali naprej. Končni rezultat pa bo v vseh primerih enak: na vsakih pet let boste imeli nov avto in vedno več privarčevanega denarja.

Če imate možnost, da nakup avtomobila načrtujete vnaprej, čim prej začnite z varčevanjem v ALTA vzajemnih skladih. Tako boste lažje privarčevali načrtovani znesek tudi z nižjimi mesečnimi pologi, končni znesek pa bo zaradi časovne vrednosti denarja precej večji.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.