FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kam z denarjem, ko čakate na tisto pravo nepremičnino?

Čas branja: 2 min
26.04.2017  23:20
Vzajemni skladi na glavo postavljajo dosedanja pravila, da z majhnimi koraki ni možno kadarkoli doseči zadanega cilja - denimo nakupa lastne nepremičnine v najbolj primernem trenutku.
Kam z denarjem, ko čakate na tisto pravo nepremičnino?

Statistika je morda dolgočasna, vendar ne laže. Cene nepremičnin so v lanskem zadnjem četrtletju medletno v EU v povprečju zrasle za 4,7 odstotka, v Sloveniji pa za 6,9 odstotka, so izračunali na Eurostat. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije pa so se cene stanovanjskih nepremičnin lani povišale za 3,3 odstotka, za letošnje leto podatkov še ni, so se pa v zadnjem četrtletju cene zvišale za 1,8 odstotka, kar pomeni, da je rast v zadnjih treh mesecih močno presegla polovico celoletne rasti.

S stanovanjskimi nepremičninami je bilo lani izvedenih 10.652 transakcij, s čimer je bilo preseženo doslej rekordno leto 2007. Rabljena stanovanja v ljubljanski mestni občini so se lani podražila za šest odstotkov, rabljene družinske hiše na ravni Slovenije pa za tri odstotke. Skupna prodajna vrednost vseh nepremičnin je lani znašala kar okroglo milijardo evrov.

"Dovolj statistike!", se je oglasil Peter, ki se bo v bližnji prihodnosti preselil na svoje. V mislih si že načrtuje bodoči dom ter spremlja nepremičninske oglase. Opazil je, da cene zlagoma rastejo, vendar pa je ponudbe dovolj. Po nasvetu prijatelja je za lasten dom v vzajemnih skladih začel varčevati že v študentskih letih, ob prodaji družinskega stanovanja in delitvi kupnine med sorodnike pa je v roke od staršev dobil tudi 30 tisoč evrov. Tudi to je želel nameniti za rešitev svojega stanovanjskega problema, ustavil pa se je pred velikim vprašanjem.

Kam vmes z denarjem?

Konservativni prijatelj mu je predlagal banko, previdna mati tri banke, nezaupljiva babica kar domačo nogavico, prijatelj Tomaž - zdaj finančni svetovalec - pa vzajemne sklade.

rop.1440666722.jpg.e.960px.jpg
"Peter poglej, na gotovino doma kar pozabi. Lahko vas oropajo, denar pod žimnico pa realno tudi izgublja vrednost. Bančni depozit ni slaba izbira, gre za varno naložbo in vnaprej veš, koliko denarja boš dobil ob izteku varčevanja. Moraš pa vedeti, da so obresti trenutno zelo nizke in znašajo med 0,01 in 0,29 odstotka letno, če boš denimo varčeval tri leta pa med 0,08 in 0,39 odstotka - odvisno od banke in tudi od tega, ali vzameš spremenljivo ali nespremenljivo obrestno mero. Na tvojih 30 tisoč evrov boš v treh letih tako dobil manj kot 400 evrov obresti. A še na nekaj ne pozabi! Kaj, če se vmes na trgu za primerno ceno pojavi prav takšno stanovanje, o kakršnem sanjaš?" je pojasnjeval prijatelj Tomaž.

Povsem realna življenjska situacija, ko človek nenadoma potrebuje svoj privarčevani denar. Bančni depozit je varen, vendar pa do svojega denarja ne moremo kar tako, ko bi si to želeli. Predčasna razvezava depozita s seboj prinaša stroške, ki nam trenutno ne poje le obresti pač pa zelo pogosto tudi del glavnice. Pri eni izmed domačih poslovnih bank je tako v izjemnih primerih treba plačati dobra dva odstotka od zneska privarčevanih sredstev, v drugih primerih pa kar štiri odstotke od privarčevanih sredstev. V Petrovem primeru to pomeni dobrih 1.200 evrov!

Ker je Peter povprečno dovzeten za tveganja in varčuje dolgoročno, mu je Tomaž kot alternativo ponudil vzajemne sklade ALTA, kjer imajo prav za nakup nepremičnine oblikovan poseben varčevalni načrt. Priporočilo je podkrepil z dejstvom, da lahko iz skladov izstopi kadarkoli, z varčevanjem pa ni obvezan in ga lahko v primeru nepredvidenih stroškov tudi brez težav in skritih stroškov začasno prekine.

mlad-par-stanovanje.1440680202.jpg.e.960px.jpg
Če se vmes na trgu pojavi kako primerno stanovanje, Peter zgolj odda zahtevo za izplačilo in v le nekaj dneh bo imel na osebnem računu privarčevana sredstva - lahko le del, ali vsega, izplača pa si ga lahko tudi po obrokih ali naenkrat. Denar v skladih bo vedno njegov in z njim lahko razpolaga po svoje.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.