FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako privarčevati za sanjski dopust

Čas branja: 3 min
20.03.2017  22:40
Predstavljamo vam nekaj malih korakov, kako uspešno privarčevati za sanjske počitnice.
Kako privarčevati za sanjski dopust

»Ouou, želim si na Jamajko, proti soncu vodim svojo barko. O, mama, mama, želim si na Jamajko, na Jamajko, ou jejeje.« so pred leti prepevali Gu-Gujevci. Kako si ne bi želeli v karibski raj, ko pa ob  Jamajki vsi spontano pomislimo na sonce, plaže in reggae. Seveda sanjski dopust ni le na slikoviti Jamajki, mnogi sanjajo o počitnicah v Sredozemlju, na grških otokih, popotovanju po Evropi, skoku v ZDA ali oddaljenih eksotičnih krajih, kot so Maldivi, Sejšeli, Dubaj, Zanzibar, Francoska Polinezija, Tajska...

Sanjski dopust oziroma rajske počitnice seveda niso majhen finančni zalogaj. Predstavljamo vam nekaj trikov, s katerimi počitnice ne bodo več nedosegljive sanje in za katere ne boste rabili novih kreditov ali strogega posta že mesece vnaprej.

Varčujte po malem, vsak mesec

Skrivnost velikih podvigov je v delanju majhnih korakov. Tako je tudi pri varčevanju. Čeprav se vam morda ne zdi tako, pa je že majhna vsota denarja, ki jo uspete privarčevati vsak mesec, lahko ključna za dosego želenega cilja – sanjskega dopusta. Ne glede na to, ali lahko na mesec privarčujete 5, 10, 20, 50 ali več evrov – na koncu šteje prav vsak evro, zato vztrajajte in si v tabelo zabeležite, koliko ste privarčevali na mesec.

Nekateri se odločijo za fiksno vsoto denarja, ki jo dajejo na stran, drugi pa imajo raje proste roke in mesečno privarčujejo toliko, kolikor jim pač dopuščajo finance. Pri slednjem je potrebne več samodiscipline in natančnosti, sicer se lahko hitro zgodi, da kak mesec kar pozabimo na varčevanje.

Varčujte samo za sanjski dopust

Preden se lotite varčevanja, naredite finančni pregled družinskega proračuna, ki naj vsebuje podatke o skupnih prihodkih, fiksnih mesečnih stroških, variabilnih mesečnih stroških, rubriko drugo in podatke o varčevanju. V posamezne rubrike vpišite podatke in na koncu boste jasno videli, kam gre vaš denar.

Morda se sliši samoumevno, morda celo nepotrebno. A če je denar na enem, morda celo skupnem računu, je veliko večja verjetnost, da ga boste porabili za tekoče stroške, hitreje bo skopnel za impulzivne nakupe. Šele po pregledu proračuna boste nemara ugotovili, koliko denarja porabite za nepotrebne reči ali ga celo po nepotrebnem "vržete skozi okno".

Poskrbite, da za počitnice varčujete ločeno in dosledno, oblika varčevanja pa naj bo odvisna od časa in donosnosti, ki jo želite. Pri tem ne pozabite na letni regres, ki ga v celoti namenite za dopust ali počitnice, saj je temu namenjen.

Eden od načinov varčevanja za sanjski dopust so lahko tudi ALTA naložbene kombinacije, kjer lahko varčujete postopno ali z enkratnimi vplačili in s poljubnimi zneski. Varčevanje izberete glede na potrebe in vaše zmožnosti, ena izmed prednosti naložbenih kombinacij pa so tudi nizki stroški – vplačilo se vrši na en sam transakcijski račun.

Oklestite fiksne stroške

Pot do velikih prihrankov se začne v vsakodnevnih navadah, zato skrbno preglejte vse položnice in trajnike, ki jih plačujete v enem mesecu. Ogrevanje, plin, voda, elektrika, telefon, gorivo, internet…, najverjetneje boste za vsak izdatek na trgu našli cenejšo alternativo in oklestili račune fiksnih stroškov. Zato:

Razmislite o paketu in ponudniku mobilne telefonije!

Razmislite o ponudniku električne energije in plina!

Raziščite možnosti združitve zavarovanj!

Plačilo stroškov preusmerite na trajnike!

Preverite stroške svoje banke!

Gorivo za svojega jeklenega konjička točite izven avtocestnega križa!

Razmislite o uporabi varčnih žarnic!

Varčujte v ALTA naložbenih kombinacijah in prihranite pri bančnih stroških!

Razmislite, česa ne potrebujete

Ugotovite, čemu se z lahkoto odrečete - naj bo to nov lak za nohte, še ena revija ali kaj tretjega. Če ugotovite, da vam do končne vsote za sanjski dopust manjka še kar nekaj evrov, lahko z racionalizacijo stroškov naredite še en korak do zasluženega dopusta.

Slovenci smo obenem tudi nagnjeni k spravljanju in kopičenju stvari, ker "čez sedem let vse prav pride". Prepričani smo, da imate doma vrsto predmetov, ki jih ne uporabljate. Morda jih sploh nikoli niste. Portali, kot je bolha.com, so odlična rešitev, da se jih znebite in nekaj zaslužite. Nekomu boste omogočili, da za solidno ceno dobi želeno, vi pa boste še malce bližje svojemu počitniškemu cilju. Lahko pa se pridobivanja dodatnega zaslužka lotite malce bolj po ameriško in organizirate vrtno razprodajo.

Prepričani smo, da na vas čakajo sanjske počitnice - ker ste o njih začeli aktivno sanjariti že danes. Preverite možnost varčevanja za sanjski dopust v ALTA naložbenih kombinacijah.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.