FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Že veste, kaj boste storili z dividendami?

Čas branja: 2 min
05.03.2017  20:00
Denarja, ustvarjenega z naložbami, ki prinašajo dividende, ne zapravite. Temu se raje uprite in ga znova naložite.
Že veste, kaj boste storili z dividendami?
Foto: Shutterstock

Zaradi ekspanzivne politike svetovnih centralnih bank so obrestne mere na depozite na rekordno nizkih ravneh. Za enoletni depozit lahko tako posameznik pri slovenskih bankah pričakuje le še med 0,2 in 0,95 odstotka letno, kar je bistveno pod ravnmi izpred nekaj let. Podoben trend pa je pričakovati še kar nekaj let, saj trenutno še ni znakov, da bodo centralne banke konkretneje zvišale obrestne mere. Za večino vlagateljev so takšne naložbe nezanimive, zato so se že ozrli po bolj donosnih naložbah, kot so delnice. Dober razlog za njihov nakup pa je tudi dividenda.

Ko delniška družba razporedi svoj pretekli dobiček, ga lahko del nameni tudi za izplačilo dividend fizični osebi, ki ima v lasti njene delnice. Dividenda je torej udeležba pri dobičku v podjetju, katerega delničarji smo.

Številne svetovne korporacije velik poudarek dajejo prav stabilni dividendi. Tako denimo niso osamljeni niti primeri podjetij, ki dividende izplačujejo že več kot 120 let zapored, ali primeri, ko podjetje dividendo neprekinjeno povečuje že več kot 50 let. Dividenda je tako dolgoročno najbolj stabilni vir donosa za vlagatelje, kar so ti v dobrih časih pogosto preveč zanemarjali oziroma se je preveč pozornosti namenjalo le pričakovanim rastem cen delnic. Danes se vlagatelji zavedajo, da so podjetja, ki izplačujejo stabilne in visoke dividende, dobra izbira za vse, ki iščejo večjo varnost in stabilnost.

Na svetu in tudi v Sloveniji je namreč veliko podjetij, ki imajo dolgo zgodovino izplačevanja naraščajočih dividend. V to skupino podjetij spadajo tudi zveneča imena, kot so Coca-Cola, Disney, Exxon Mobil, Johnson & Johnson, McDonalds, Microsoft, Unilever,… doma pa Krka, Petrol, Telekom,… Njihovi donosi so konstantni in stabilni, tudi v časih najhujše krize pa niso prenehala izplačevati dividend.

Vas zanima, katera podjetja so pri ALTA Invest uvrstili v Dividendno košarico?

Zakaj dividende?
  • Izplačana dividenda lastnikom poleg potencialnega povišanja vrednosti njihove naložbe pomeni dodatni prihodek, ki jim ga prinaša investicija v podjetje.
  • Napovedi izplačila dividend in napovedi povišanje izplačila dividend imajo običajno pozitivni vpliv na vrednost delnice podjetja.
  • Stabilna dividendna politika praviloma pomeni tudi bolj stabilno poslovanje podjetja, ki običajno vpliva tudi na bolj stabilno vrednost delnice podjetja.
  • Vodstvo podjetij, ki izplačujejo visoke dividende, je praviloma optimistično tudi glede prihodnosti in denarnega toka podjetja, ki je dovolj visok in stabilen, da bo podjetje brez težav poravnavalo svoje tekoče obveznosti, izvajalo investicijske projekte in izplačevalo tudi dividende.
  • Podjetja preko politike izplačila dividend dolgoročno vplivajo tudi na svojo strukturo virov financiranja

Ko se dividende znajdejo na vašem računu, jih lahko porabite za plačilo računov ali nakup (ne)potrebnih stvari, izplačane dividende pa lahko tudi ponovno naložite. Če je znesek dovolj visok, potem z njim lahko kupite dodatne delnice oziroma delnice kakega drugega podjetja, v primeru da gre za manjši znesek pa ga lahko naložite v vzajemni sklad.

Vzemimo primer dividend v skupni vrednosti 50 in 250 evrov. Če se odločite, da boste vaše prejete dividende reinvestirali denimo 10 let, vas izkupiček lahko preseneti, saj je povprečna letna donosnost skladov 7 odstotkov. Če bi teh 50 oziroma 250 evrov dividende vsakič zapravili, po desetih letih najbrž ne bi imeli nič oprijemljivega, v primeru reinvestiranja pa bi po desetih letih v skladih imeli skoraj 740 oziroma 3.700 evrov

V ALTA Invest imajo tudi dividendno košarico, ki jo sproti posodabljajo in v katero so vključene družbe, ki izplačujejo nadpovprečno visoke dividende.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.