FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Ali boste višjo plačo privarčevali ali zapravili?

Čas branja: 1 min
17.01.2017  22:40
Sprememba dohodninske lestvice nekaterim prinaša višjo plačo. Se je sprememba poznala tudi na vašem proračunu? Boste razliko privarčevali ali zapravili?
Ali boste višjo plačo privarčevali ali zapravili?

Večina slovenskih podjetij plače izplačuje 10. ali 15. v mesecu. Zaradi spremembe dohodninske lestvice pa je okoli 10 odstotkov zaposlenih v prvem letošnjem mesecu prejelo višjo plačo.

Ugodnejše davčne obravnave so deležni tisti, ki imajo zdaj neto davčno osnovo vsaj 1.700 evrov. Ker je izračun neto davčne osnove zapleten, smo pripravili mejo bruto oziroma neto plače, pri kateri bo ugodnejša davčna osnova začela delovati za vas:

  • 2.536 evrov bruto brez uveljavljanja olajšave za otroke (1.590 neto),
  • 2.797 evrov bruto mesečne plače pri uveljavljanju olajšave za enega otroka (1.793 neto),
  • 3.080 evrov bruto mesečne plače pri uveljavljanju olajšave za dva otroka (2.014 neto),
  • 3.553 evrov bruto mesečne plače pri uveljavljanju olajšave za tri otroke (2.382 neto).

Če zaslužite mesečno bruto 2.750 evrov oziroma neto dobrih 1.688 evrov, sodite v skupino zavezancev za plačilo dohodnine, na katere naj bi sprememba najbolj vplivala. Gre za tiste, ki zaslužite približno 1,5-kratnik povprečne slovenske neto plače, zaradi nove dohodninske lestvice pa bo vaša neto plača z januarjem višja za 11 evrov. Če mesečno zaslužite 3.000 evro bruto, je vaša neto plača zdaj višja za 25 evrov, pri bruto 4.000 evrov pa za 80 evrov.

Nekaj deset dodatnih evrov mesečno je znesek, ki ga po novem lahko zapravite ali pa namenite za varčevanje in plemenitenje svojega premoženja – sploh, ker se s tem ne odrečete trenutni porabi.

»Pa kaj je to 10 evrov, saj iz tega ne more nastani nič,« boste morda odmahnili z roko in denar zapravili za nepotrebne stvari. Napaka!

Na podlagi mesečnih vplačilih v višini 11 evrov in ob upoštevanju 7-odstotne povprečne letne donosnosti bi v 10 letih privarčevali skoraj 1.900 evrov, v 20 letih pa dobrih 5580 evrov. Mesečna vplačila v višini 30 evrov bi se po 20 letih in 7-odstotni povprečni letni donosnosti odebelila na več kot 15 tisoč evrov.

Postopno varčevanje z nizkimi zneski na daljši rok gotovo obrodi sadove, med najbolj primernimi možnostmi za dolgoročno varčevanje pa so varčevalni načrti.

ALTA VARČEVALNI NAČRTI so najbolj prijazna in preprosta oblika varčevanja v skladih z enkratnim zneskom ali postopnimi mesečnimi vplačili. Omogočajo vam postopno uresničevanje velikih ciljev, kot je denimo nakup stanovanja, potovanje ali dopolnitev pokojnine.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.