FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Že veste, koliko bo dela prostih dni v letu 2017?

Čas branja: 2 min
02.01.2017  08:55
Letos bo skupno 13 dela prostih dni, kar je dan več kot lani. Med dela proste dneve se je namreč po letu 2012, ko so ga ukinili, konec lanskega leta vrnil 2. januar.
Že veste, koliko bo dela prostih dni v letu 2017?

Po štirih letih smo letos spet doma tudi 2. januarja, saj se je državni zbor proti koncu lanskega leta odločil, da bomo imeli za praznovanje novega leta znova prosta dva dneva kot pred varčevalnim zakonom iz leta 2012.

Morda je kdo ob podatku, da imamo 13 dela prostih dni, dvignil obrv in se vprašal, ali Slovenci sploh kaj delamo. Glede na podatke o številu prazničnih dni v evropskih državah Slovenci s svojimi prostimi dnevi ne odstopamo veliko od povprečja. V Avstriji imajo denimo 13 praznikov, ki so tudi dela prosti dnevi, v Italiji 12, na Madžarskem 11, v Nemčiji vsaj devet (posamezne zvezne dežele jih imajo tudi več) ter na Hrvaškem 14. Med bolj radodarnimi z dela prostimi dnevi so sicer na Cipru, v Grčiji in na Slovaškem, najmanj praznikov pa imajo na Nizezmskem, Irskem in Poljskem. Bolj kot prazniki Slovencem škodi skoraj deset dni bolniške, kolikor jih na leto v povprečju pridelamo na zaposlenega.

Z vrnitvijo 2. januarja na seznam dela prostih dni naj bi se v slovenski kulturni prostor vrnila več desetletij stara tradicija praznovanja novega leta. V gospodarstvu bo to imelo neznaten učinek, v turizmu in gostinstvu pa bo učinek zelo verjetno pozitiven. Leta 2012 so se ob podpori ukinjanju prostega 2. januarja v parlamentu sklicevali na statistične podatke, po katerih v povprečju vsak delovni dan poveča rast bruto domačega proizvoda za 0,1 odstotne točke oz. približno 35 milijonov evrov.

Letos bo 13 dela prostih dni

V Sloveniji imamo sicer 19 praznikov, vendar jih pet nikoli ne vpliva na delovni ritem, dva pa sta vedno na nedeljo. Ste vedeli, da smo letos dobili nov praznik, dan suverenosti? Z njim 25. oktobra obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

V letošnjem letu bo skupno 13 dela prostih dni, kar je dan več kot lani. Po današnjem novoletnem dnevu in 2. januarju bo naslednji dela prost dan kulturni praznik, 8. februar, ki letos pade na sredo.

Aprila bosta dva dela prosta dneva, in sicer velikonočni ponedeljek, ki bo letos 17. aprila, in dan upora proti okupatorju, 27. april (sreda). Po 2. januarju in velikonočnem ponedeljku bo praznični ponedeljek tudi 1. maj, mednarodni praznik dela. Prav tako bo čas za počitek dan pozneje, 2. maja.

Dan državnosti, 25. junij, bo na nedeljo, medtem ko bo praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgust, na torek. Prav tako bo torek 31. oktober, dan reformacije, dela prosti bomo tudi dan pozneje, ko bo dan spomina na mrtve, 1. november.

Božič, 25. december, bo letos na ponedeljek, takoj za njim pa bo še zadnji v vrsti letošnjih prostih dni - 26. december, dan samostojnosti in enotnosti.

Dela prosti dnevi po Evropi

• Toliko prazničnih oziroma prostih dni kot Slovenija, torej 13, imajo še Avstrija, Češka in Švedska.

• V Evropski uniji jih imata več - po podatkih britanskega združenja sindikatov Trade Union Congress - le še Hrvaška in Malta (po 14).

• Če k dela prostim dnevom prištejemo število dni (plačanega) letnega dopusta, sta na evropskem vrhu Malta (s 14 prazniki in 24 dnevi dopusta) in Avstrija (13 praznikov in 25 dni dopusta).

• Slovenija je v zlati sredini s skupaj 33 dnevi (13 praznikov in 20 dni dopusta, ki so zakonski minimum).

• Na dnu evropske lestvice so Britanci in Nizozemci (8 praznikov in 20 dni dopusta) in Romuni (7 praznikov in 21 dni dopusta).

Proste dneve namenite družini in prijateljem, lahko pa jih izkoristite tudi za počitek, izlet, špotno udejstvovanje ali izpopolnjevanje znanja v ALTA akademiji, kjer so vam na voljo tudi članki strokovnjakov, analitski kotiček in razne izobraževalne vsebine.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.