FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Ste pripravljeni na naložbeno leto 2017

Čas branja: 2 min
28.12.2016  09:30
Če potegnemo črto pod letom 2016, je najbolj zanimivo opažanje, da smo bili priča povečani negotovosti pred nekaterimi večjimi dogodki, kot sta bila Brexit in predsedniške volitve v ZDA.

Oba dogodka sta  zamajala trge, vendar pa so bili šoki po presenetljivih rezultatih obeh dogodkov zgolj kratkoročni. Med vlagatelji je namreč po potrjenem Brexitu in zmagoslavju Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah prevladala miselnost, da »ni pomembno kakšen je izid, le da je za nami.« In po prvi paniki so se kupci takoj vrnili na delniške trge in prevzeli vodilno vlogo.

Ali je pred nami novo leto negotovih dogodkov in šokov ali bolj mirno jadranje v novem optimizmu, ki ga beležimo v decembru, je težko napovedati. Kristalne krogle nimam. Vendar pa tako pomembnih dogodkov, kot sta bila Brexit in ameriške predsedniške volitve, ni na sporedu. V Evropi bomo sicer maja spremljali francoske predsedniške volitve in nato še oktobra nemške zvezne volitve. Vendar pa bo globalno gledano fokus vlagateljev najverjetneje še naprej na predsedovanju bodočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa oziroma izpolnjevanje obljub, ki jih je dal v predsedniški bitki.

Napisal sem, da kristalne krogle nimam. Vendar imam predlog. Predlagam, da:

1. Sestavite seznam mogočih scenarijev v 2017

2. Določite kriterije in podatke, ki bodo potrdili ali zavrnili vaše scenarije. Ti so lahko cenovni nivoji nekega instrumenta, ekonomski podatki države, poslovni rezultati podjetja in podobno.

3. Določite naložbene priložnosti za vsakega od scenarijev.

Za tisti, ki vseeno želite nekaj iztočnic pred pripravo svojih scenarijev, pa morda še sledeči pogled. Osebno v prvem četrtletju pričakujem nadaljevanje trendov, ki so se vzpostavili po zmagi Donalda Trumpa, torej rast delniških trgov, rast zahtevanih donosnosti ameriških obveznic in rast vrednosti dolarja. Rast seveda ne bo v ravni črti, saj je bolj realno pričakovati rast s prisotnostjo nekajtedenskih konsolidacij in korekcij. Potrpežljivo čakanje na ugodno ceno bo tako ključno.

Nato v drugem in tretjem četrtletju pričakujem umiritev ali korekcije na delniških trgih, saj bodo trgi morali oblikovati nova pričakovanja. Ta bodo odvisna od učinkov ukrepov, ki jih bo sprejemal kabinet novega predsednika. Pri vsem skupaj bom zelo pozorno spremljal predvsem pričakovanja o inflaciji v ZDA, na Japonskem in Kitajskem. Doseganje ciljne inflacije v teh treh največjih ekonomijah bi ponudilo več svobode pri odločitvah njihovih centralnih bank in končen odmik od politike nizkih obrestnih mer. Posledično bi se lahko pojavile priložnosti na valutnih ali delniških trgih.

Za gibanje delniških trgov v Evropi bi predlagal spremljanje gospodarske rasti in inflacije na Kitajskem, kjer si EU obeta največjo rast izvoza. Če bo rast na Kitajskem močna, si lahko obetamo dobro poslovanje evropskih izvoznikov in nadaljevanje prevzemnih aktivnosti kitajskih podjetij, ki se bodo želela zavarovati pred domačo inflacijo. Dodatno bom spremljal tudi valutno razmerje EUR/USD in EUR/GBP, saj gre za trga kamor EU izvozi največ svojih storitev in izdelkov. Šibek evro v primerjavi z dolarjem in funtom pomeni višje prihodke (izražene v EUR) za evropske izvoznike ob enakih (ali počasneje rastočih) stroških. Torej posledično tudi višje dobičke po delnici in rast domače ekonomije.

Najbolj pomembno sporočilo, ki bi ga vsem aktivnim vlagateljem želel prenesti ob koncu letošnjega leta pa je: cene na finančnih trgih odražajo prihodnja pričakovanja in ne trenutnega stanja. Imejte to sporočilo v mislih, ko boste oblikovali lastne trgovalne scenarije za leto 2017.

Za spremljanje dnevnega utripa finančnih trgov in zgoraj navedenih scenarijev predlagam prijavo na TradePort Pulz. Gre za dnevno e-pošto z video pregledom trenutnega dogajanja na trgu in aktualnimi trgovalnimi idejami. Prvih 7 dni lahko e-pošto prejemate brezplačno. Nato pa je potrebno pristopiti k TradePort podpori, kar pomeni odprtje trgovalnega računa pri partnerski elektronski platformi.

Avtor komentarja je Miha Dvoržak, ALTA Invest.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.