FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

5 najpogostejših napak vlagateljev

Čas branja: 2 min
28.11.2016  22:50
Zbrali smo nekaj najpogostejših napak vlagateljev, ki botrujejo slabim odločitvam in potrjujejo dejstvo, da je rešitev tovrstnih težav v različnih naložbenih kombinacijah vzajemnih skladov.
5 najpogostejših napak vlagateljev

Nepravilne in nespametne finančne odločitve pogosto izvirajo iz premajhnega poznavanja finančnih trgov in finančnih produktov, še pogosteje pa nehote podležemo psihološkim pastem in podzavestno slabše presojamo na podlagi čustev.

1. Ne varčujete v vzajemnih skladih ampak zgolj v klasičnih bančnih in zavarovalniških produktih

Varčevanje na depozitu zaradi nizke donosnosti ni optimalno za dolgoročno plemenitenje premoženja, ampak zgolj v primerih, ko boste denar potrebovali v naslednjih 12 mesecih. Za dolgoročno varčevanje je najbolj smiselno izbrati varčevanje v vzajemnih skladih, kjer lahko dosežete višje donose.

Pri vlaganju v vzajemne sklade velja preprosto pravilo - dlje časa, ko imate na voljo za varčevanje, več lahko od svoje naložbe pričakujete.

2. Varčevanje brez določenega cilja

Varčevanje je vseživljenjski proces. Treba je imeti cilj, naj gre za dopolnitev pokojnine, nov avto, sanjske počitnice, lasten posel, varčevanje za otroke, za nakup ali adaptacijo nepremičnine, morda pa zgolj za vsak primer, kot finančno varnostno rezervo. Privarčevan denar pa je smiselno preudarno investirati, saj bomo tako prihranke oplemenitili in še hitreje prišli do želene privarčevane vsote. Pri investiranju je pomembno, da zasledujemo želeni donos in se hkrati dobro zavarujemo pred tveganji.

3. Prevelika osredotočenost na hitre zaslužke

Ne pustite se zavesti zgodbam, ki obljubljajo hitre in bajne zaslužke, ampak namesto tega raje čim bolj razpršite svojo naložbo v zaupanja vredne finančne produkte, npr. vzajemne sklade. Vlagajte pogosteje in redno ter pustite, da čas dela v vašo korist. Zmotno je tudi mišljenje, da v času padajočih tečajev ni smiselno vlagati. Velja ravno nasprotno.

4. Neustrezen nabor naložb glede na dobo varčevanja in pričakovan donos

Vlagatelji pogosto niso dovolj pozorni na to, da je njihova naložba ustrezno razpršena. Pred tveganjem z izpostavljenostjo v eni sami naložbi se boste zaščitili tako, da boste svoje premoženje razpršili med več različnih naložb.

5. Čustveno sprejemanje odločitev

Raziskave kažejo na to, da je potrebno čustva kot so strah in pohlep, v izogib negativnim odločitvam, zelo dobro kontrolirati. Varčevalci se pri izbiri za vlaganje v posamezen sklad največkrat odločajo pod vtisom preteklih donosov in tako vložijo svoje prihranke v sklade, ki so v zadnjem obdobju dosegali najvišje donose. Pogosto se zgodi tudi, da svoja sredstva na podlagi čustev ob nepravem času prodajo.

Z vplačilom v ALTA naložbene kombinacije se vaše premoženje avtomatično razporedi med več različnih naložb s čimer dosežete uravnoteženost, stabilnost ter s tem optimalno razmerje med donosnostjo in tveganjem. ALTA naložbene kombinacije so prilagojene različnim tipom vlagateljev, različnim dolžinam in namenom plemenitenja premoženja.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.