FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako naj varčuje mali vlagatelj

Čas branja: 2 min
10.11.2016  23:00
Slovenski vlagatelji so nenaklonjeni bolj tveganim oblikam varčevanja, s čimer pa se odpovedujejo potencialnim dolgoročnim donosom.
Kako naj varčuje mali vlagatelj
Foto: Shutterstock

Slovenci glede na obseg prihrankov, ki jih hranimo v bančnih depozitih, nismo pripravljeni veliko tvegati. Povprečni slovenski vlagatelj ima namreč večino privarčevanih sredstev v depozitih oziroma kar na transakcijskem računu na bankah, kažejo podatki Banke Slovenije.

Od privarčevanih sredstev depoziti pomenijo okoli 70 odstotkov, v vzajemnih skladih pa imajo Slovenci okoli pet odstotkov svojega privarčevanega premoženja. Delež se v zadnjem času popravlja v prid delnicam in delniškim vzajemnim skladom. Razlog gre iskati tudi v rekordno nizkih obrestnih merah na depozite, ki spodbujajo vlagatelje k prevzemanju večjega tveganja.

V drugih primerljivih državah pri nas bistveno manj vlagamo v vzajemne sklade, ki pa so v svetu ena izmed najbolj razširjenih oblik varčevanja.

Dobra polovica Slovencev varčuje za prihodnost

Slovenci med 18. in 65. letom po podatkih Združenja družb za upravljanje večinoma varčujejo za prihodnost. Med desetimi razlogi ima daleč najvišji delež varčevanje za starost (42 odstotkov), sledijo nepremičnine (34 odstotkov) ter otroci in vnuki (16 odstotkov). Drugi varčujejo za avto, nepredvidene stroške, dopust in potovanja, poplačilo dolgov, zdravje, izobraževanje in tudi poroko.

Naložbe, ki jih v priročnikih za osebne finance najdemo kot najbolj priporočljive za dolgoročno varčevanje  (vzajemni skladi, delnice, obveznice), saj ob sprejemanju zmernega tveganja prinašajo največje donose, uživajo manjše zaupanje povprečnega slovenskega vlagatelja.

V primerljivih evropskih državah imajo prebivalci v vzajemnih skladih naloženih dvakrat več sredstev, v bolj razvitih državah pa še precej več. Priložnosti vzajemnih skladov se denimo kažejo pri urejanju področja dolgoročnega varčevanja za poznejše življenjsko obdobje.

Z izobraževanjem vlagateljev in krepitvijo zaupanja v vzajemne sklade bi se delež varčevanja v vzajemnih skladih v petih do desetih letih podvojil in dosegel povprečje v EU, ki znaša 10 odstotkov. Ključno vlogo tako igra tudi finančno izobraževanje, pri čemer pa ne gre le za poznavanje osnov varčevanja, ampak za mnogo več.

Do skladov kar iz dnevne sobe

gledanje-nogometa.1465458036.jpg.s.960px.jpg

Slovenci bomo v prihodnje gotovo še bolj prepoznali priložnost vzajemnih skladov kot dolgoročne naložbe in bolj porazdelili svoje prihranke med različne oblike naložb. Vedno več posameznikov pa bo želelo svoje naložbe upravljati tudi iz domačega fotelja ter hkrati imeti nadzor nad svojimi prihranki oziroma prihodnostjo.

Bodoči idealni varčevalec v vzajemnih skladih je starejši od 35 let, ima urejeno stanovanjsko vprašanje in dolgoročno varčuje v višini 100 evrov mesečno.

ALTA Skladi so imeli vse to v mislih pri pripravi nove, sodobne spletne aplikacije eSkladi, ki omogoča vlagateljem v sklade, da lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do svojih naložb v skladih. Vlagatelji si lahko ogledajo stanje na svojem računu, podatke o posameznih skladih in transakcijah skozi določena obdobja, tečajnico gibanja vrednosti enote premoženja (VEP) ALTA skladov ter druge aktualne informacije.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.