FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Skladi kot privlačna alternativa nizkim obrestnim meram

Čas branja: 2 min
31.10.2016  10:00
Ljudje varčujejo za različne cilje, vendar pri tem še kako cenijo dokaj nizko stopnjo tveganja, višjo donosnost, likvidnost in še kakšno ugodnost, ki odlikujejo vzajemne sklade.
Skladi kot privlačna alternativa nizkim obrestnim meram

Ob omembi besede "varčevanje" večinoma najprej pomislimo na najbolj klasično obliko - bančni depozit. Trenutne obrestne mere za depozite pa so izredno nizke, zato je prihranke pametno vložiti v bolj donosno obliko varčevanja.

Bančni depoziti so bili še ne dolgo nazaj ena izmed najbolj priljubljenih oblik varčevanja, saj so z zajamčeno obrestno mero garantirali določen donos. Slovenski državljani smo imeli zato več kot 40 odstotkov svojega premoženja opredeljenega kot naložbe v depozitih, vsota pa je presegala 15 milijard evrov.

Vzajemnim skladom priljubljenost raste

Zaradi praktično nične obrestne mere na depozite pa se vse več varčevalcev obrača po drugih, donosnejših možnostih varčevanja. Ker so trenutni donosi na borzah in posledično v vzajemnih skladih glede na bančne obrestne mere nadpovprečni, bi bilo smiselno vsaj del denarnih sredstev preusmeriti iz bančnega varčevanja v vzajemne sklade. 

Varčevanje v skladih je zato v porastu, namenjeno pa je tako vlagateljem z večjimi vložki kot malim vlagateljem, ki lahko z nižjimi vložki posredno investirajo na borzi. Vzajemni skladi so poleg tega primerni tako za konservativne kot tudi tiste bolj agresivne vlagatelje, ki so pripravljeni sprejeti višje stopnje tveganja.

Pred vsakim začetkom varčevanja je treba ugotoviti koliko časa želimo varčevati ter kdaj bomo potrebovali denar. Enako je pri vlaganju v sklade, pri čemer je priporočljivo obdobje vlaganja sredstev najmanj tri (obvezniški ter mešani skladi) oziroma pet let (delniški skladi).

Do svojega denarja kadarkoli

Pri varčevanju je pomembna tudi ročnost oziroma likvidnost sredstev. Predčasne prekinitve bančnih depozitov za seboj potegnejo tudi določene stroške ali znižanje obrestne mere. V primerih, ko kljub vezavi takoj potrebujemo svoj denar, pa banka ponuja možnost najema premostitvenega kredita, ki pa ni nujno najbolj optimalna opcija – nižje obrestne mere ima lahko banka, kjer nimate odprtega transakcijskega računa.

Popolnoma drugače je pri vzajemnih skladih, ki so visoko likvidni, vlagatelji pa lahko premoženje na svojo željo hitro pretopijo v denarna sredstva. Varčevanje v skladih omogoča, da lahko vlagatelj svoja sredstva kadarkoli proda. Pomembno je tudi to, da vlagatelj ni omejen na to, kolikšen del investiranega denarja želi prodati. Po želji ali glede na potrebe lahko vlagatelj proda celotna sredstva ali pa le določen del, kar je pomembno takrat, ko sredstva hitro potrebuje v denarni obliki zaradi nenadnega izpada prihodkov ali nepričakovanih stroškov. Sredstev vloženih v vzajemne sklade ne vežete, kar je v posameznih primerih lahko še kako pomembno.

Varčevanje v skladih tako poteka popolnoma v skladu z željami vlagatelja. Svoja sredstva lahko vloži naenkrat ali jih vlaga mesečno, lahko so vedno enaka ali pa jih s časom spremeni. S svojim denarjem počne, karkoli želi, vlagatelj lahko brezplačno in neobdavčeno prehaja med podskladi, ki so del krovnega sklada, in tako optimizira donosnost svoje naložbe.

Varčevanje v Alta vzajemnih skladih, za razliko od depozitov, življenjskih zavarovanj in drugih varčevalnih shem, omogoča, da si ob potencialno višji donosnosti svoj denar izplačate, kadarkoli želite.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.