FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Ukinitev registrskih računov ne pomeni nujno stroškov

Čas branja: 1 min
24.10.2016  22:40
Registrski računi se letos ukinjajo, prodaja in imetništvo delnic nekaj staneta, vendar pa svoje delnice kljub vsemu lahko rešite tudi brezplačno.
Ukinitev registrskih računov ne pomeni nujno stroškov
Foto: Shutterstock

Registrski računi, na katerih ima še vedno okoli 200.000 državljanov svoje delnice, se s koncem letošnjega leta nepreklicno ukinjajo. Številni državljani pa še kar ne vedo, kaj bodo storili s svojimi delnicami na registrskem računu in bodo to težavo reševali v prihodnjih tednih. Registrski računi se za fizične osebe ukinjajo s koncem leta 2016.

Vsi, ki imajo svoje delnice še vedno na registrskem računu, nimajo enakih želja. Nekateri bodo želeli svoje delnice obdržati, saj jih vidijo kot neke vrste zlato rezervo, medtem ko bodo drugi delnice želeli prodati in kupnino investirati drugam.

Kaj moram storiti?

Odvisno od vašega interesa glede vrednostnih papirjev na vašem registrskem računu. Če želite vrednostne papirje obdržati, lahko vse potrebno uredite v ALTI Invest, največji slovenski borznoposredniški družbi. Če vrednostnih papirjev ne želite več imeti, jih lahko prodate, vendar pa jih morate pred tem prenesti na trgovalni račun. V ALTI Invest in izbranih poslovalnicah Pošte Slovenije ter Banke Koper lahko to storite tudi popolnoma brezplačno in brez kakršnihkoli skritih stroškov. Ponudba velja za vse, ki bodo na trgovalni račun prenesli tržne delnice in kupnino iz teh delnic investirali v vzajemne sklade ALTA.

Veliko državljanov se tako zadnje tedne sprašuje, ali njihove delnice sploh dosegajo takšne vrednosti, ko bi se jim izplačalo odpreti trgovalni račun. Preprostega odgovora ni, saj se primeri med seboj zelo razlikujejo. V ALTI imajo tako denimo za delničarje Krke, Petrola in številnih drugih slovenskih podjetij posebno ugodne pogoje.

V ALTI se trgovalni račun izplača odpreti vsem, ki imajo na registrskem računu tržne vrednostne papirje. Vsi, ki bodo v ALTI Invest ali izbranih poslovalnicah Pošte Slovenije in Banke Koper delnice z registrskega računa prenesli na trgovalni račun pri ALTI in kupnino iz teh delnic investirali v vzajemne sklade ALTA, bodo namreč oproščeni vseh stroškov oziroma bo celotna storitev za njih popolnoma brezplačna in brez kakršnih koli skritih stroškov.

Kaj potrebujem za odpiranje trgovalnega računa?

Postopek odpiranja trgovalnega računa je enostaven in precej podoben odpiranju novega bančnega računa. Oglasite se v izbrani poslovalnici borznoposredniške hiše, kjer bodo opravili vse potrebno. Potrebujete veljaven osebni dokument, potrdilo o davčni številki in osebni bančni račun.

 

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.