FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Odraščanje še zdaleč ni zastonj

Čas branja: 1 min
03.10.2016  09:50
Starši lahko z dobrim finančnim načrtom tako sebi kot svojim otrokom olajšajo marsikatero življenjsko situacijo in jim pomagajo do finančne osamosvojitve.
Odraščanje še zdaleč ni zastonj

Čeprav je za marsikoga sporna že misel, da se na otroka gleda kot strošek, pa gotovo tudi sam ne more mimo zneskov, ki jih vsako leto nameni za njegov razvoj in odraščanje.

V ZDA so tako izračunali, da vzgoja otroka v povprečni družini do njegovega 18. leta stane 170 tisoč evrov oziroma skoraj 9.500 evrov na leto in slabih 800 evrov na mesec. Levji delež k vsoti prispevajo stanovanjski stroški (31 odstotkov), sledijo stroški otroškega varstva in izobraževanja (17 odstotkov) ter hrana (16 odstotkov). Letni stroški se višajo, ko otrok odrašča, porast skupnih stroškov tekom let pa je posledica dviga stroškov za vzgojo in izobraževanje. Dobra novica  je, da ima večja družina tudi za petino manj stroškov s posameznim otrokom.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Tudi raziskava Evropske komisije je pokazala, da starši za otroke namenjajo od 20 do 30 odstotkov družinskega proračuna. Otroci in njihovo odraščanje tudi v Sloveniji niso zastonj. Podatki statističnega urada, šolskega ministrstva in staršev kažejo, da otrok do 18. leta, ko postane polnoleten, stane družinski proračun skoraj 50 tisoč evrov. Znesek je tak že brez, pretirane razsipnosti varušk, dragih igrač, raznih obšolskih dejavnosti in počitnic. Marsikateri par se zato sploh ne odloči za naraščaj, saj v njem tli bojazen, da si ga ne more privoščiti. Zato ne preseneča, da se vedno več staršev odloča za sklepanje varčevalnih načrtov za svoje male čudeže.

Okvirni izračun, ki pokaže 50.000 evrov stroškov za prvih 18 let, je lahko dobro izhodišče za načrtovanje finančne prihodnosti vaših otrok.

Daljše obdobje varčevanja omogoča potencialno večji obseg prihrankov, zato cilje postavite čim hitreje in začnite varčevati čim prej po rojstvu otroka. S tem boste v celoti izkoristili prednosti časovne komponente varčevanja. Na vloženi denar namreč ustvarjate donose, ki se redno pripisujejo k vloženemu znesku ter se nato skupaj ponovno plemenitijo.

S privarčevanimi sredstvi lahko otroku plačate šolanje ali mu olajšate pot do samostojnosti. To bo vašemu otroku predstavljalo zelo dobro odskočno desko na njegovi življenjski poti, vas pa razbremenilo skrbi.

Več o varčevanju ALTA BABY

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.