FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Rešite svoje delnice…brez skritih stroškov!

Čas branja: 2 min
01.09.2016  22:40
Registrski računi se letos ukinjajo. Kdor ima na njih vrednostne papirje, bo moral do konca leta nekaj storiti, sicer bodo njegovi vrednostni papirji preneseni na sodni depozit.
Rešite svoje delnice…brez skritih stroškov!
Foto: Rawpixel Ltd

S koncem letošnjega leta se ukinjajo registrski računi pri KDD, ki naj bi jih bilo še vedno okoli 250.000. Po javno dosegljivih podatkih ima delnice tam tudi precej delničarjev Krke, Petrola, Luke Koper, Gorenja, Zavarovalnice Triglav… ki so jih v času privatizacije pridobili s certifikatom ali pa so jih podedovali. Ti in vsi drugi, ki še imajo vrednostne papirje na registrskem računu, so tako pred odločitvijo, kaj storiti z njimi.

Če je njihova vrednost resnično nizka, se jim verjetno najbolj splača neodplačno odpovedati ter prenesti na tako imenovani smetarski račun. V nasprotnem primeru pa boste morali vrednostne papirje prenesti na vaš trgovalni račun.

Veliko Slovenk in Slovencev bo moralo torej letos odpreti trgovalni račun, če bodo želeli obdržati svoje vrednostne papirje. Če delnic ne boste prenesli na trgovalni račun ali se jim odpovedali, jih bo KDD po novem letu prenesel na račun pristojnega sodišča. Če delnic v petih letih po prenosu na sodni račun ne boste prevzeli, jih boste dokončno izgubili. V primeru, da bi jih želeli naknadno prenesti iz sodnega računa na trgovalni račun, pa bodo po dostopnih podatkih s tem povezani tudi dodatni stroški.

Kaj storiti?

Če vam letni izpis KDD pravi, da registrskega računa nimate oziroma ste vse svoje delnice že prenesli na trgovalni račun, potem se vas ukinitev registrskih računov ne tiče in vam prav tako ni potrebno storiti ničesar. Ali imate še vedno vrednostne papirje slovenskih izdajateljev, lahko hitro, brezplačno in enostavno preverite tudi na tej povezavi.

Če pa na letnem izpisu KDD vidite, da še imate registrski račun, preverite, koliko so vaša sredstva na njem vredna. V pomoč vam je lahko tudi tečajnica delnic, ki kotirajo na Ljubljanski borzi. Na podlagi tega se boste lahko odločili, ali se vam trgovalni račun splača odpreti, lahko pa se za pomoč obrnete tudi na ALTO Invest, največjo slovensko borznoposredniško družbo, pri kateri ima trgovalni račun odprtih največ Slovencev in Slovenk in ki ima tudi največji tržni delež v ustvarjenem prometu na Ljubljanski borzi.

To ne preseneča, saj imajo stranke ALTE Invest med drugim tudi brezplačen dostop do  investicijske strategije, ki jo v ALTI mesečno revidirajo. Tudi v primeru nenadnih dogodkov v ALTI svojim strankam brezplačno pošljejo analize in komentarje, da se lahko vlagatelji kar se da dobro odzovejo na dogodke na borzah. Strankam ALTE Invest pa so brezplačno dostopne tudi analize najvidnejših slovenskih borznih podjetij, torej Krke, Zavarovalnice Triglav, Petrola, Luke Koper, Save Re, Telekoma Slovenije, Gorenja in številnih drugih, v ALTI pa jih redno obveščajo tudi o četrtletnih, polletnih, devetmesečnih in letnih rezultatih, sklicih skupščin in predlaganih oziroma sprejetih dividendah.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.