FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Letos na Hrvaško, prihodnjič na Capri

Čas branja: 3 min
10.08.2016  22:40
Slovenci se na dopust še naprej najraje odpravljamo na Hrvaško, poleg tradicije pa nas k temu silijo tudi finance. A zakaj ne bi razglednice prihodnjič poslali s kakega sanjskega otoka?
Letos na Hrvaško, prihodnjič na Capri
Tenerife je favorit med otoki tudi pri družinah.

Tipičen slovenski dopustnik se na poletni oddih odpravlja na morje. Najbližja mu je kombinacija aktivnih in umirjenih počitnic, skoraj polovica pa si jih za cilje izbere sosednjo Hrvaško.

S tem je povezan tudi dopustniški proračun, približno tretjina Slovencev po lastnih besedah tam namreč porabi do 500 evrov, tretjina pa med 500 in 1.000 evrov.

Čisto morje, neokrnjena narava, dobra kulinarika, bližina in podoben jezik je le nekaj razlogov, s katerimi Slovenci najraje opravičimo dopust pri sosedih, vendar pa so prednost pri njih tudi nizke cene namestitve, saj velik delež predstavljajo kampi in zasebne sobe.

V današnjih časih se to še bolj izraža. Ljudje smo kljub vsemu zdaj namreč previdnejši in varčnejši, večje pa je tudi povpraševanje po krajših in tudi ugodnejših aranžmajih.

Dopustniške želje so seveda povezane z denarjem, zato se večina Slovencev zadržuje blizu doma. A na drugi strani raziskave kažejo, da bi Slovenci med vsemi Evropejci najraje dopustovali na kakšnem sanjskem otoku - tja se na koncu odpravijo premožnejši. Otoki so tudi sicer zelo priljubljena počitniška destinacija, med njimi jih je pet v Evropi še posebej priljubljenih.

Tudi dopust na teh sanjskih otokih je veliko lažje dosegljiv, če zanj varčujemo postopno z rednimi mesečnimi vplačili, med najboljšimi možnostmi pa se ponuja varčevanje v vzajemnih skladih. Izračun pokaže, da bi imeli v dveh letih ob predpostavki 7-odstotnega povprečnega letnega donosa in 100 evrov mesečnega vplačila privarčevanih skoraj 2600 evrov. Seveda lahko k temu dodamo še regres in smo hitro pri privarčevanem znesku, ki nam omogoča sanjski dopust.

1. Madeira, Portugalska

Otok večne pomladi, znan tudi kot rojstni kraj evropskega prvaka Cristiana Ronalda, leži dobrih tisoč kilometrov od Lizbone, globoko sredi Atlantskega oceana, na poti proti Ameriki. Madeira ni tipična turistična destinacija, vendar očara s samosvojostjo in kakšnim kozarcem sladke madeire. Ima sredozemsko podnebje, zaradi svojega položaja in različnih vetrov pa njegova mikroklima v kombinaciji z eksotično vegetacijo tvori za turiste zanimivo točko.

madeira.1470733823.jpg.s.960px.jpg

Na otoku ni velikih temperaturnih razlik, povprečna temperatura znaša pomladnih 20 stopinj, tu nekje pa je tudi temperatura morja. Madeira sicer ni kopalni otok, temveč otok za pohode in sprehajanje ter za občudovanje bujne, razkošne in nenavadne narave.

2. Tenerife, Španija

Otok za vse okuse je podobno kot Madeira konkretno oddaljen od matične Španije. Tenerife je največji in najbolj gosto poseljen izmed sedmih Kanarskih otokov, podobno kot preostali v arhipelagu pa se lahko pohvali s prijaznim podnebjem vse leto.

Tenerife je favorit med otoki tudi pri družinah, razlog je predvsem dobra razvitost turistične infrastrukture. Nacionalni parki so velik magnet za ljudi in ponujajo številne pohodne poti in edinstveno floro in favno, dodaten izziv pa bodo tam našli pohodniki z naskokom na Pico de Teide, najvišji vrh Španije. Na voljo so tudi različni vodni športi, omeniti pa velja tudi čudovite plaže.

3. Korzika, Francija

Otok dramatične lepote, ki se kopa v sredozemskem morju, je znan po svoji naravi in gorah, ki se spuščajo proti belim plažam in turkiznemu morju. Čeprav so njena očarljiva mesteca in vasi ter prijetno podnebje izjemno priljubljeni, se je Korziki uspelo ubraniti pred premočnim vplivom množičnega turizma, danes pa se umešča med najbolj ohranjene sredozemske otoke.

korzika-dobrote.1470733889.jpg.c.960px.jpg

Ta 183 km dolgi in 83 km široki otok ima tisoč kilometrov obale, na njej pa najdemo več kot 200 plaž. Notranjost Korzike je slikovito gorata, ena sama veriga zavzema kar dve tretjini površine, poleg 2.706 metrov visoke gore Monte Cinto pa je tam še 20 drugih dvatisočakov.Korzika je tako tudi raj za pohodnike, kjer vsak najde hrib in vzpon zase.

4. Capri, Italija

Otoček, ki si ga ne želiš zapustiti, leži v Neapeljskem zalivu v Tirenskem morju. Z njegovih visokih in strmih skal ter vrhov se vidijo Neapelj in njegov nemirno dremajoči ognjeni gospodar Vezuv, sosednja otoka Ischia in Procida, pa vse do Apeninov. Capri je dolce vita, sladko življenje, na najvišji ravni. Nekoč je privabljal rimske cesarje, nato umetnike, od 50. let prejšnjega stoletja pa ga vsako poletje naselijo zvezdniki. Temu primerne so cene, vendar ga je vredno izkusiti vsaj za nekaj dni.

otok-kapri-italija.1470733937.jpg.s.960px.jpg

Capri je namreč kraj, kjer vedno sije sonce, povsod je sredozemsko rastje, bujno pa uspevajo tudi citrusi, vinska trta, aromatične začimbe ter oljke. Glavni trg in njegovi prijetni lokali so kot ustvarjeni za počitek in srkanje piva oziroma ledenomrzlega Limoncella. Pravo pašo za oči pa pomeni opazovanje množice ljudi, ki na prestižnem otoku dopustuje v razkošnih vilah in hotelih oziroma na plovilih zasidranih naokrog po morju.

5. Santorini, Grčija

Otok sonca in lave velja za enega najlepših grških otokov, po nekaterih virih je kar ostanek legendarne Atlantide. Svojo današnjo podobo je dobil po vulkanskem izbruhu pred 3.600 leti, ob katerem se je zahodni del otoka dobesedno pogreznil v morske globine in s seboj odnesel visoko razvito civilizacijo.

santorini-soncni-zahod.1470734002.jpg.c.960px.jpg

Posledica enega izmed največjih vulkanskih izbruhov v zgodovini sta na zahodni strani klif z višino 300 metrov ter potopljena kaldera. Osupljivo vulkansko pokrajino dopolnjujejo kikladska arhitektura (stavbe v modro-beli barvi), tisočletna zgodovina, bogata turistična ponudba kot osrednja dejavnost domačinov in njihova prijaznost. Santorini je tako obljubljena dežela raznovrstnih užitkov željnih počitnikarjev s prodnatimi plažami in prijetnimi počitniškimi objekti.

Dopust oziroma počitnice so pomembni skoraj toliko kot delo samo. Spočiti boste lažje premagovali ovire na delovnem mestu, bolj boste motivirani in produktivni, z osveženimi možgani pa boste našli rešitev za še tako trd poslovni oreh.

Dopust pa ni majhen finančni zalogaj, zato je zanj dobro namensko varčevati. In čeprav je oddih na katerem od rajskih otokov lahko na prvi pogled nedosegljiv, je z varčevalnim načrtom ALTA lahko veliko lažje dosegljiv, kot si morda mislite.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.