FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Varovalka za negotove čase

Čas branja: 1 min
03.08.2016  22:40
Ob težavah Evrope in Velike Britanije vlagatelji iščejo način, kako zavarovati svoje premoženje pred morebitnimi padci. Priložnost so tudi naložbe v plemenite kovine
Varovalka za negotove čase

Slovenci smo del sveta in na dosegu roke nam je celotna paleta svetovnih naložbenih možnosti. Med njimi je tudi zlato, redka plemenita kovina, ki se ponaša z mamljivim leskom.

Vrhunski športniki sanjajo o zlatih medaljah, ženske si želijo zlatih prstanov, uhanov in verižic, vlagatelji pa zlato kupujejo za popestritev portfelja, nanj pa stavijo predvsem v obdobju gospodarske negotovosti. Sodeč po gibanju vrednosti zlata, so razmere v gospodarstvu dokaj negotove.

bik-arena-ss.1394139610.jpg.s.960px.jpg
Zlato je letos znova zasijalo, prav poseben lesk pa je dobilo ob izglasovanju Brexita. Cena za unčo je čez noč poskočila za pet odstotkov, od začetka leta je zlato pridobilo petino vrednosti, cene delnic rudnikov zlata pa so poskočile za več kot sto odstotkov. Dovolj, da se čedalje več vlagateljev sprašuje, kako lahko zajaha zlatega bika.

Po svoje je zlato precej posebna kovina. Fizična ponudba in povpraševanje imata namreč bolj skromno vlogo pri določanju cene, saj se samo manjši del zlata porabi za komercialne namene (nakit, zobozdravstvo, elektronika). Največja pozornost zlatu je tako namenjena varovanju pred izgubo vrednosti, do določene mere pa se kaže tudi kot investicijska možnost.

Veliko vlagateljev ima zlato za »mrtvo« premoženje, saj v nasprotju z delnicami, obveznicami ali nepremičninami ne ustvarja prihodkov, kot so dobiček, obresti, najemnine, ampak povzroča prej stroške, denimo hrambe in varovanja.

Slovenci lahko kupimo fizično zlato, a je to povezano z večjimi provizijami pri nakupu in s stroški skladiščenja. Vlagatelj, ki želi kupiti indeksni sklad, ki kupuje zlato (ali terminske pogodbe na zlato), lahko to naredi prek borznega posrednika, medtem ko je na trgu tudi nekaj vzajemnih skladov, ki vlagatelju ponujajo naložbo v zlate rudnike. Ti se v povprečju gibljejo v isto smer kot cena zlata, a z dva- do trikrat večjo močjo.

Strokovnjaki ALTE priporočajo, da ima vlagatelj v svojem portfelju med 5 - 7 odstotkov naložb v omenjeni sektor, ki v nemirnih časih lahko deluje kot "varovalka".

Vzajemni sklad ALTA GOLD najmanj 75 odstotkov svojih sredstev vlaga v lastniške vrednostne papirje izdajateljev, katerih osnovna dejavnost oziroma ena poglavitnih dejavnosti je proizvodnja ali predelava žlahtnih kovin (platina, srebro, zlato idr.) oziroma poslovanje (nakup, prodaja, posredovanje) z žlahtnimi kovinami.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.