FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Break-out ali break-down? ABS ali ful gas?

Čas branja: 3 min
11.07.2016  22:40
Komentar Uroša Ožbolta, ALTA Invest
Break-out ali break-down? ABS ali ful gas?

BREXIT ali BREMAIN je bilo eno ključnih vprašanj, okrog katerega so se v zadnjem mesecu vrteli pogovori vlagateljev. Poleg tega se investitorji že nekaj mesecev sprašujejo, ali je ameriški trg tik pred tem, da eksplodira navzgor, ali pa je to le dolga faza oblikovanja vrha pred večjo korekcijo. Mi in vlagatelji v sklad ALTA ABS pa smo se spraševali, ali je strategija ALTA ABS prava, ali naj dodamo »ful gas« in močneje stopimo na delniške trge. Odziv trgov na nepričakovano izglasovan BREXIT je pokazal, da ABS še vedno deluje in je prava strategija za vse čase oziroma vlagatelje, ki si želijo stabilnosti in nižjo stopnjo tveganja.

Glavnina delniških trgov v drugem letošnjem četrtletju sicer ni naredila občutnih premikov. Vse do zadnjega junijskega tedna. Sicer smo bili v zadnjem obdobju v ZDA priča nekaterim neuspelim poizkusom preboja, v Evropi in na Japonskem pa poskuse zaključka negativnih trendov. Še najbolje so se odrezali trgi v razvoju. V splošnem smo še vedno priča precejšnji skepsi vlagateljev o vzdržnosti trenutnih nivojev delniških tečajev. To se izkazuje preko izrazito defenzivnega pozicioniranja vlagateljev, ki že praktično vse leto nezadržno umikajo sredstva iz delniških trgov. Kljub vsem naporom centralnih bank se denar seli v varne naložbe kot so državne obveznice. Očitno je letos dolgoročno dno oblikovalo tudi zlato, ki počasi, a nezadržno, pridobiva na vrednosti. Slika finančnih trgov odraža izjemno previdno držo vlagateljev, kar zaenkrat ne ponuja solidnih temeljev za nadaljnjo rast. Tržni premiki bolj ali manj poganjajo sami sebe in v zavzemanje in spreminjanje pozicij vlečejo vlagatelje, ki so postavljeni na napačni strani trga. To pa še dodatno spodbuja premike na borzah. Večina cikličnih sektorjev zaostaja za trgom, kar kaže, da vlagatelji vsesplošno ne verjamejo v okrevanje, ki bi opravičevalo višje ravni tečajev. Zdi se, da bi za občutnejši premik navzgor potrebovali jasno in nedvomno izboljšanje makroekonomskih podatkov, rast dobičkov podjetij ali pa nove ukrepe centralnih bank. Dotlej se lahko zgodi, da bodo trgi bolj ali manj živčno stopicali na mestu in se spopadali z množico lažnih preplahov in kratkoročnih valov evforije.

Pogled v drobovje trga pokaže, da marsikje tli, eksplozijo pa lahko preprečijo le centralne banke, čeprav so učinki slednjih vedno bolj mlačni. Če je izglasovan BREXIT res presenetil vlagatelje, se je v ozadju že vseskozi nakazovalo, da nekaj ni v najlepšem redu in da nismo priča zdravemu trgu, ki bi se nezadržno gibal nasproti novim vrhovom.

Zaradi tega je bila skozi celotno drugo četrtletje tudi strategija ALTA ABS izrazito defenzivna. Glavnina sredstev so predstavljali depoziti, denar, obvezniške naložbe, komercialni zapisi in naložbe v zlato, srebro ter rudnike plemenitih kovin. Proti koncu drugega četrtletja smo selektivno vstopali v nekatere naložbe v ZDA, predvsem v telekomunikacije in oskrbovalna podjetja. Posledično je bil tudi vpliv BREXITA zanemarljiv, padce, ki so sledili, pa je sklad ALTA ABS izjemno dobro prestal. Zaradi rasti cen plemenitih kovin, defenzivnih delniških naložb in ameriškega dolarja je ALTA ABS v času največje negotovosti na trgu celo nekaj pridobil. Ob tem ne gre zanemariti, da so predvsem na evropskih trgih padci presegli 10 odstotkov.

Na srečo se je negotovost po referendumu kmalu precej polegla. A vprašanja, kaj sledi, kako bo potekal izstop Velike Britanije iz EU ter kakšne bodo dolgoročne posledice, za zdaj ostajajo še brez odgovorov. Akterji v Veliki Britaniji, ki so celotno godljo zakuhali, medtem odstopajo kot po tekočem traku, in ne želijo prevzeti odgovornosti. Tako še vedno ni znano niti, kdo bo Veliko Britanijo sploh povedel po poti izstopa iz EU.

Ker se je na koncu izkazali, da konca sveta še ne bo, so trgi v nekaj dneh po razglasitvi referenduma zabeležili precejšen odboj, česar tudi ni pričakoval nihče. Predvsem so okrevali trgi v ZDA, medtem ko se večina evropskih trgov in Japonska še vedno nahajajo v evidentnem negativnem trendu. Rast je predvsem posledica ugibanj oziroma že konkretnih napovedi nekaterih centralnih bank, da bodo še naprej pospešeno vodile ohlapno monetarno politiko. Skoraj povsem pa so s trga izginila tudi pričakovanja, da bi ameriški FED lahko v kratkem zvišal ključno obrestno mero. Če je na eni strani kredibilnost centralnih bank in efekt njihovih ukrepov pod velikim vprašajem, se na drugi strani trgi in vlagatelji še vedno ne branijo poceni denarja.

Praktično celo leto se vrtimo v začaranem krogu rasti in padcev tečajev, ugibanj o morebitnem dvigu obrestnih mer, pešanju gospodarske rasti... Kakorkoli že nepričakovano se je razpletel referendum, pa je na drugi strani odprl množico vprašanj, pri čemer pa se zdi, da odgovorov še ne bomo prejeli tako kmalu. Namesto, da bi se negotovost zmanjšala, se je povečala, in vlagatelji pa se ponovno sprašujejo, kje smo in kam gremo.

Za vlagatelje, ki ne želijo tvegati in dajejo poudarek stabilnosti, je ta trenutek sklad ALTA ABS pravi odgovor. Ne glede na to, kako se bo razpletla situacija, se bo struktura sklada temu primerno prilagodila. V kolikor se tveganja pokažejo za upravičena, bo defenzivna drža ostala oziroma se temu primerno še povečala, s čimer bomo poskrbeli za zaščito premoženja vlagateljev. V kolikor pa se le izkaže, da je pred nami obdobje, ki bi postreglo z rastjo tečajev na stabilnih temeljih, bomo temu primerno povečali izpostavljenost do delniških naložb. Če se izkaže, da bo šel trg po poti slednjega scenarija, bo prostora za rast več kot dovolj. Torej tudi nekoliko kasnejši, a previdnejši vstop na trg ponuja dovolj potenciala.

Razkritje:

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.