FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Nevihta stoletja, vi pa mirnih živcev!

Čas branja: 2 min
19.07.2016  22:40
Kako z naložbami prekrmariti skozi največjo nevihto v zadnjih 59 letih? Z razumom in mirnimi živci!
Nevihta stoletja, vi pa mirnih živcev!

Evro z največjim padcem v zgodovini, funt najnižje po 31 letih, borze globoko v rdečem, začetek konca EU... stavki, ki se lahko berejo kot uvod v kak kriminalni roman so bili posledica velikega šoka. O njegovi razsežnosti največ pove podatek, da gre za največji šok EU v zadnjih 59 letih.

Vlagatelji na izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije oziroma Brexit enostavno niso bili pripravljeni, čeprav so ankete javnega mnenja in tudi stavnice kazale na tesen izid. To je pokazal odziv kapitalskih trgov po objavi izida referenduma, saj je britanski funt upadel za 13 odstotkov glede na dolar, britanski delniški indeks FTSE pa je glede na evro izgubil več kot 12 odstotkov.

Orkan panike je z Otoka zajel ves svet in mnoge vlagatelje prisilil v beg v bolj varne naložbe, dogajanje na delniških trgih pa je bilo vse prej kot mirno.

A zgodovina nas je naučila, da so panične odločitve pogosto napačne odločitve. Globalni kapitalski trgi so postregli s padci, a s precej manjšimi, kot so pričakovali številni analitiki in finančni guruji. Delnice so tudi s pomočjo intervencij centralnih bank in vlad v pičlih dveh dneh našle dno, panika se je polegla in delnice so v nekaj dneh nadomestile izgubo. V ospredje znova prihajajo aktualne gospodarske objave, poslovanje in delitev dobička med delničarje in še kaj.

Na strani delniških naložb je tudi zgodovina

Primer Brexit kaže na to, da jo v takih primerih najbolje odnesejo vlagatelji, ki ohranijo mirno kri in vztrajajo pri začrtani strategiji varčevanja. V njihov prid govori tudi več kot 200-letna zgodovina, saj kaže, da na pričakovano dolgoročno donosnost delnic takšni dogodki ne vplivajo. Za delnice in delniške sklade je namreč povsem normalno, da so izpostavljeni večjim nihanjem na kratki rok, znotraj leta pa lahko zanihajo med 10 in 20 odstotki.

Delnice in delniški skladi ob korekcijah tako ostajajo najbolj atraktiven naložbeni razred. Pričakovani donosi razvitih trgov se gibljejo med petimi in sedmimi odstotki na leto, na trgih v razvoju pa so ob višjem tveganju potencialni donosi še za kakšno odstotno točko večji.

Pred prodajo točk ne pozabite na davčni vidik

Vlagatelji, ki so ob Brexitu vendarle precenili svojo naklonjenost k tveganju in želijo prodati točke skladov, naj najprej pomislijo na davčni vidik. V primeru izplačila iz sklada mora vlagatelj plačati davek na dobiček, stopnja davka pa znaša tudi 25 odstotkov, če bo točke prodal prej kot v petih letih od nakupa.

Vlagatelji, ki ne želijo izgubiti pridobljenih davčnih ugodnosti, lahko del premoženja usmerijo v manj tvegane sklade. Kot varen pristan se v primeru turbulentnih obdobij ponuja obvezniški sklad ALTA BOND, začasno pa lahko premoženje preselijo tudi v denarni sklad ALTA MONEY MARKET EU, kjer so sredstva pretežno naložena v denarne depozite. Po Brexitu so upravljavci in analitiki ALTE pripravili tudi pregled novih priložnosti, ki jih je odprla odločitev Britancev, za lažjo odločitev vlagateljev pa so podaljšali tudi akcijo brez vstopnih stroškov.

Vsi ALTA skladi so sicer v Krovnem skladu, ki predstavlja skupino dveh ali več podskladov. Namen Krovnega sklada je enostavnejši in neobdavčen prehod med podskladi brez dodatnih stroškov.

Preden se odločite za nadaljnji korak priporočamo, da si odgovorite na vprašanja, ki jih najdete v Naložbenih profilih in v obrazcu Profil vlagatelja, po potrebi pa se obrnete na svetovalce Alte, ki vam bodo svetovali glede na vaš profil.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.