FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

BREXIT - Kako prilagoditi svoj portfelj

Čas branja: 5 min
26.06.2016  22:40
BREXIT - Kako prilagoditi svoj portfelj

Razplet referenduma v Veliki Britaniji je finančne trge v določeni meri ujel nepripravljene. Vlagatelji se tako sprašujejo, kako naj prilagodijo svoje portfelje in iz nastale situacije potegnejo največ. Analitiki ALTE Invest in upravljavci v družbi ALTA Skladi so tako pripravili oceno, kaj je pričakovati na borzah in pri posameznih vzajemnih skladih.

Za vlagatelje je trenutno še najbolj preudarno, da ostanejo previdni, da imajo raje preveč kot premalo denarnih pozicij in da raje počakajo na umiritev trgov pred novimi večjimi reakcijami. Preferira pa se pozicije v ZDA pred Evropo in specifične zgodbe, ki niso toliko vezane na gibanje celotnega trga. Na Brexit je bil zelo dobro pripravljen vzajemni sklad ALTA ABS, med manj nihajnimi pa utegnejo biti v naslednjih dneh tudi ALTA USA, ALTA GOODS in ALTA PHARMA TECH. Zaradi povečane negotovosti se je zvišala tudi cena zlata, kar utegne pozitivno vplivati tudi na ALTA GOLD, dobra izbira za vlagatelje, ki dajejo prednost varnosti, pa sta tudi ALTA BOND in ALTA MONEY MARKET EUR.

Dejstva:

 • Britanci so se na referendumu odločili, da zapustijo EU.
 • Rezultat je bil tesen, finančni trgi pa takšne odločitve niso pričakovali.
 • S potrjenim Brexitom se v gospodarstvih fundamentalno ni spremenilo nič, le finančni in valutni trgi so postali zelo volatilni.
 • Verjetnost ekonomske verižne reakcije ostalih evropskih držav je majhna, saj je bila Velika Britanija manj odvisna od evropskega gospodarstva.
 • Z Brexitom se je povečala možnost za podobne pobude v nekaterih ostalih državah EU.
 • Neposrednega negativnega ekonomskega vpliva na Slovenijo ni pričakovati.
 • Finančni sistemi v Evropi zaenkrat ostajajo likvidni, banke pa normalno poslujejo. Pričakujemo lahko dodaten odziv Evropske centralne banke.

Odziv trga:

 • Evropske borze so se odprle globoko v rdečih številkah, toda razmere oziroma strasti se umirjajo. Nemški DAX je denimo trgovanje začel z 10-odstotnim padcem, vendar se je izguba precej hitro zmanjšala.
 • Tudi evro je v začetku trgovanja precej izgubil, a so se nato izgube dokaj hitro zmanjšale.

Pričakovanja:

 • Razplet referenduma ne pomeni prepada med EU in Veliko Britanijo, ampak je zgolj osnova za dolgoročna bilateralna pogajanja.
 • Dejstvo je, da bodo prihodnji gospodarski tokovi med EU in Veliko Britanijo ostali, le pogoji bodo morda nekoliko drugačni.
 • Še nekaj časa bomo verjetno priča večji stopnji negotovosti, saj bodo tako z ene kot druge strani prihajale različne novice, predlogi in ugibanja.
 • Upoštevati je potrebno tudi dejstvo, da referendum ni bil zavezujoč ampak zgolj posvetovalni. Premier Cameron je zaradi rezultata referenduma napovedal odstop in morda je lahko v Veliki Britaniji pričakovati celo predčasne volitve.

Nasvet:

DELNIŠKI SKLADI

 • Dokler na trge ne bodo prišle kakšne novice glede urejanja statusa med EU in Veliko Britanijo, lahko na borzah pričakujemo povečano nihajnost.
 • Manj nihajni bodo predvidoma vzajemni skladi vezani na ZDA (ALTA USA, ALTA GOODS, ALTA PHARMA TECH), ki bodo v tem času primernejši za vlagatelje, ki so manj naklonjeni tovrstnim nihanjem.
 • Bolj nihajni bodo skladi vezani na Evropo (ALTA EUROPE, ALTA GLOBAL, ALTA TURKEY, ALTA NEW EUROPA). Toda v tem času se bodo lahko pojavile potencialno dobre nakupne priložnosti, saj se bodo trgi prej ali slej umirili.
 • ALTA GOLD - V razmerah povečane negotovosti bo zlato še naprej predstavljalo tako imenovano varno zatočišče (safe heaven), čeprav bomo priča močnejšemu dolarju. Naložbe v skladu ALTA GOLD so večinoma vezane na  ameriški in kanadski dolar (cca. 87 odstotkov) kar v trenutnih razmerah in ob nadaljnji rasti dolarja ter  seveda zlata predstavlja optimalno zatočišče. Zaradi pričakovanih novih reakcij centralnih bank bomo verjetno v kratkem priča dodatnim stimulativnim ukrepom, ki bodo še dodatno povečali količino denarja v obtoku. To je običajno dobro tudi za rast cene zlata.
 • TRGI V RAZVOJU - Reakcija v Vzhodni Evropi je bila manj izrazita kot na evropskih borzah, trgi v razvoju pa bodo občutljivi predvsem na močnejši dolar. Toda ne vsi, saj bo denimo Rusija (ALTA NEW EUROPE) tudi ob močnejšem dolarju delovala dobro. Ruska podjetja so namreč večinoma vezana na surovine, ki jih prodajajo v dolarjih, medtem ko imajo na drugi strani pomemben del stroškov v rubljih. Prav tako ne vidimo razloga, da bi nafta (ALTA ENERGY) močneje padla, razen če se močneje poslabša svetovna makroekonomska slika. Rusija  je ravno zaradi nekoliko višje cene nafte po vrednotenjih poceni, sankcije zahoda pa so irelevantne, saj se gospodarska slika največje države na svetu izboljšuje.
 • Turčija (ALTA TURKEY) ni toliko vezana na Evropo, saj njihovo gospodarstvo vseeno temelji na domačem povpraševanju. Zato je bil tudi padec turških delnic nižji kot na evropskih borzah. Vrednotenja pri turških naložbah ostajajo sprejemljiva, njihov bančni sektor pa ima še potencial. 
 • Najbolj na udaru utegneta biti le Poljska in Češka. Predvsem na Poljskem bi nacionalistična stranka Zakon in pravičnost lahko prišla na dan s podobno zahtevo, vendar ima ALTA NEW EUROPE zelo majhen delež poljskih delnic.

ALTA ABS

ALTA ABS je zelo dobro pozicioniran, saj ima poleg velike denarne pozicije v svojih naložbah tudi delnice zlatih rudarjev. Zaradi povečane negotovosti se je cena zlata še dodatno zvišala, krepitev pa je pričakovati tudi v prihodnjih dneh, kar utegne pozitivno vplivati tako na ALTA ABS kot tudi na ALTA GOLD.

Obvezniški skladi

Obvezniški skladi (ALTA BOND) bodo malo nihajni in še vedno dobra izbira za vlagatelje, ki dajejo večji poudarek varnosti. Glavnina naložb vzajemnega ALTA BOND je v obveznicah osrednjih evropskih držav in najbolj kakovostnih podjetjih. Zelo majhen delež sredstev je investiran v obveznice t.i. evropskih perifernih držav, kar se je v tem primeru izkazalo za dobro odločitev.

Skladi denarnega trga

Skladi denarnega trga (ALTA MONEY MARKET EUR) imajo likvidne in netvegane naložbe in so zelo ustrezna rešitev za vse, ki jih je strah in lahko tam mirno počakajo na stabilizacijo delniških trgov.

Omejitev odgovornosti:

Vsebina tega sporočila je informativne narave in je pripravljena ter posredovana širšemu krogu oseb izključno z namenom pregleda in komentarja rezultatov referenduma, s katerim so volivci v Veliki Britaniji izglasovali izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Sporočilo je namenjeno boljšemu razumevanje finančnih instrumentov in delovanju trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju.

Vsebina tega sporočila je namenjena širšemu krogu oseb, zato ne upošteva izkušenj, finančnih zmožnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v finančne instrumente, ki bi lahko ob nespremenjenih ostalih okoliščinah bistveno vplivali na vsebino tega sporočila. Naložbe v finančne instrumente so povezane s tveganjem, zato je seznanitev z vsemi oblikami tveganj pri naložbah v finančne instrumente pogoj za oblikovanje ustrezne naložbene odločitve. Pred odločitvijo za nakup za vlaganje v finančne instrumente se posvetujte s strokovnjakom družbe ALTA Skladi d.d. V zvezi s podatki, ki se nanašajo na preteklo uspešnost posameznega finančnega instrumenta, velja opozorilo, da pretekla uspešnost ni zanesljiv pokazatelj rezultatov v prihodnosti. ALTA Skladi d.d. ne odgovarja za nobeno vrsto škode ali izgube, ki bi nastala z uporabo informacij, vsebovanih v tem sporočilu ter prav tako ne zagotavlja doseganja strankinih želenih donosov oz. ciljev. ALTA Skladi d.d. ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.

Vsebina tega sporočila ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov in ne predstavlja ponudbe za sklenitev pogodbe z družbo ALTA Skladi d.d.. Vsebina prav tako ni namenjena nudenju osebnih investicijskih nasvetov, saj ne upošteva investicijskih ciljev, finančne situacije, znanja in izkušenj posameznih vlagateljev ter specifičnih potreb osebe, ki se je na kakršenkoli način seznanila z delom ali celotno vsebino tega priporočila.

Vsebina tega sporočila je tržno sporočilo družbe ALTA Skladi, družba za upravljanje, d.d., Železna cesta 18, SI-1000 Ljubljana. ALTA Skladi, družba za upravljanje, d.d. upravlja Krovni sklad ALTA, ki ga sestavljajo delniški podskladi ALTA ASIA, ALTA GLOBAL EMERGING, ALTA ENERGY, ALTA EUROPE, ALTA INDIA, ALTA GOLD, ALTA GOODS, ALTA KOMET, ALTA NEW EUROPE, ALTA PHARMA-TECH, ALTA TURKEY, ALTA USA, delniški podsklad razvitih trgov ALTA GLOBAL, fleksibilni mešani podskladi ALTA ABS, ALTA PRIMUS, ALTA SENIOR, ALTA BALKAN, obvezniška podsklada ALTA BOND, ALTA HIGH YIELD BOND in podsklad denarnega trga ALTA MONEY MARKET EUR. Prospekt Krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja ter dokument s Ključnimi podatki za vlagatelje v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani www.alta.si ter v fizični obliki na vseh pooblaščenih vpisnih mestih v času uradnih ur. Pooblaščena vpisna mesta so navedena na spletni strani www.alta.si. Vlagatelj ima pravico tudi do brezplačnega izvoda letnega in polletnega poročila.

Za opis produktov in več informacij lahko obiščete našo spletno stran www.alta.si:

Celotno besedilo razkritij v zvezi s tem sporočilom, vključno s tveganji

Razlage finančnih instrumentov

Če od ALTA Skladi d.d. ne želite več prejemati nobenih obvestil, kliknite tu. © ALTA Skladi, družba za upravljanje, d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana. Omejitev odgovornosti

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.