FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Britanci odhajajo, EU z glavobolom, ABS pa dobro pripravljen

Čas branja: 4 min
24.06.2016  11:03
Brexit je trge v dobršni meri ujel nepripravljene, vzajemni sklad ALTA ABS in ABS strategija pa sta se na ta scenarij dobro pripravila in več kot upravičila svoje poslanstvo.
Britanci odhajajo, EU z glavobolom, ABS pa dobro pripravljen

Medtem ko se v Franciji preostalih 16 reprezentanc bori za napredovanje v četrtfinale evropskega nogometnega prvenstva, so bile oči vlagateljev zadnje dni usmerjene predvsem v Veliko Britanijo. Na zgodovinskem referendumu, ki je bil seveda tudi pod močnim vplivom populizmov, se je tehtnica očitno prevesila na stran zagovornikov Brexita. Britanci so tako odločili, da želijo svojo pot nadaljevati izven Evropske Unije, v kateri so bili že tradicionalno samo z eno nogo.

Neposredni učinki Brexita bodo za Slovenijo relativno zanemarljivi, saj izvoz v Veliko Britanijo predstavlja manj kot 2 odstotka našega celotnega izvoza, Britanci pa predstavljajo le slabe štiri odstotke turistov, ki obišče Slovenijo. Tudi glede na analize je Slovenija med državami EU med najmanj izpostavljenimi do Velike Britanije. Res pa je, da smo majhno izvozno usmerjeno gospodarstvo, zato bi morebitno napovedana šibkejša trgovinska izmenjava med Veliko Britanijo in pomembnejšimi izvoznimi partnerji v prvih letih (sicer posredno) lahko negativno vplivala tudi na naš izvoz. A ponovno bi ocenili, da je za Sloveniji bolj pomembno delovanje oziroma ekonomsko zdravje kontinentalnega dela Evrope, ukrepi ECB in lastne domače reforme kot pa Brexit. Ocenili bi tudi, da je za nas pač celo bolj pomembno, kaj se ekonomsko dogaja v Rusiji kot pa, ali Britanci izvolijo izstop iz EU ali ne. Na to se je v Brexit debati v Sloveniji pozabljalo.

»Na Brexit pa sta bila dobro pripravljena vzajemni sklad ALTA ABS in ABS Strategija, ki dajeta v ospredje minimiziranje tveganj. Pred referendumom je imel namreč ALTA ABS veliko večino premoženja v denarnih sredstvih in zlatu, ki je zaradi povečane negotovosti pridobil na vrednosti.«

saso-brez.1444657700.jpg.n.960px.jpg
Sašo Stanovnik, ALTA Invest

Posledično je okoli Brexita in Slovenije bolj pomembna dolgoročna politična implikacija - torej, kaj to pomeni za EU zgodbo in v kateri smeri bo v prihodnosti integracija plula brez Velike Britanije. To pa je težko napovedati, saj je situacija povsem nepredvidljiva. Na eni strani bi bilo lahko brez Velike Britanije več enotnosti glede prihodnje smeri EU, Brexit pa bi lahko streznil tudi administracijo v Bruslju, da se približa ljudem in v kriznih situacijah hitreje ukrepa. Na drugi strani pa se lahko zmanjša raznolikost v EU, slednja pa lahko posledično zaide v smer manjše ekonomske liberalnosti. Prav tako ni zanemarljivo, da se obenem z Brexitom odpre Pandorina skrinjica morebitnih izstopov katere od preostalih držav EU (prvi pozivi se že dogajajo, domino učinka pa ne moremo povsem izključiti) ter predvsem poveča negotovost, kar je za gospodarstvo vedno slaba novica. Za oceno dolgoročnih posledic bo torej treba še počakati, proces izstopa Velike Britanije iz EU (ali izpogajanih drugačnih pogojev) in sklenitev novih trgovinskih dogovorov pa bo trajal več let. Najbrž nas v tem času čaka še vsaj novi referendum Škotov. Prav zaradi tega smo v ALTI tudi razvili ABS strategijo, ki se je doslej že nekajkrat izkazala in ki v ospredje daje varnost in stabilnost. Tudi tokrat je bil ALTA ABS dobro pripravljen na Brexit, saj je bila večina premoženja v denarnih sredstvih in zlatu, ki je zaradi povečane negotovosti celo pridobil na vrednosti.

»Za vlagatelje je trenutno še najbolj preudarno, da ostanejo previdni, da imajo raje preveč kot premalo denarnih pozicij in da raje počakajo na umiritev trgov pred novimi večjimi reakcijami. Preferira pa se pozicije v ZDA pred Evropo in specifične zgodbe, ki niso toliko vezane na gibanje celotnega trga.«

Če smo gledali stavnice in gibanje posameznih finančnih sredstev pred datumom referendumom (morda z izjemo britanskega funta), je jasno, da se je velika večina vlagateljev postavila na tezo, da Brexita ne bo. Na sploh je bila že nekaj časa zelo očitna diskrepanca med izenačenimi anketnimi rezultati in relativno majhno verjetnostjo, ki so jo finančni analitiki in vlagatelji pripisovali Brexitu (v začetku junija okoli 20%, kasneje pa do 35%). Obenem je iz zgoraj opisanih ekonomskih in političnih posledicah Brexita jasno predvsem to, da Brexit kot tak odpira več vprašanj in negotovosti kot odgovorov, negotovost pa je za vlagatelje ponavadi slaba novica. V luči teh dejstev smo tako torej sklepali, da bi morala biti pozitivna reakcija neizstopa bistveno manjša kot pa negativna reakcija vlagateljev ob Brexitu. Zaradi trenutnih rezultatov izida referenduma bi torej pričakovali precejšnjo negativno korekcijo, ki bo trajala nekaj dni, saj del vlagateljev (kljub odmevnosti dogodka) na Brexit pravzaprav ni bil pripravljen.

Prve reakcije finančnih trgov:

  • Terminske pogodbe za S&P500 kažejo na odprtje osrednjih ameriških delniških indeksov na nivojih okoli 5 odstotka pod četrtkovimi.
  • Cene nafta je bila danes ob 7h 6 odstotkov nižje, japonski delniški indeks Nikkei pa 7,5 odstotka nižje.
  • Močno je pridobil dolar proti evru, britanski funt pa glede na ameriški dolar na 30 letnem dnu..
  • Je pa logično poskočila cena zlata, in sicer za skoraj 6 odstotkov.

Težko je napovedati posledice Brexita, že kratkoročne, kaj šele dolgoročne. Najbrž so na potezi zopet centralne banke. Za vlagatelje je trenutno še najbolj preudarno, da ostanejo previdni, da imajo raje preveč kot premalo denarnih pozicij in da raje počakajo na umiritev trgov pred novimi večjimi reakcijami. Preferira pa se pozicije v ZDA pred Evropo in specifične zgodbe, ki niso toliko vezane na gibanje celotnega trga.

Dejstva pa torej so:

  1. Finančni trgi in vlagatelji so do zadnjega upali, da se bodo Britanci odloči za ostanek v Evropski Uniji. Posledično je Brexit finančne trge ujel do neke mere nepripravljene in portfelji se bodo v naslednjih dnevih prilagajali novi realnosti.
  2. Ta odločitev prinaša predvsem veliko negotovosti, in sicer tako za Veliko Britanijo, kot tudi za celotno Evropsko Unijo in svet. Negotovost pa za finančne trge ponavadi ni najboljša novica.

Skratka, za finančne trge bo ta odločitev zelo boleča, toda vsi se bomo slej ko prej prilagodili na drugačno Evropsko Unijo. Res pa je, da so nas Britanci najbrž vse popeljali na povsem novo pot katere cilj je zaenkrat zavit v gosto meglo.

Razkritje:

Sašo Stanovnik je glavni ekonomist Skupine ALTA in vodja oddelka analiz v družbi ALTA Invest.

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtor je lastnik točk vzajemnega sklada ALTA ABS.

ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih finančnih instrumentov.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.