FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Kako je Jack Ma razjezil proizvajalce luksuznih izdelkov

Čas branja: 2 min
16.06.2016  12:15
Komentar Petra Jenčiča, ALTA Skladi
Kako je Jack Ma razjezil proizvajalce luksuznih izdelkov

Predstavniki kitajskega internetno-trgovinskega giganta Alibaba so prvič po izvedeni prvi javni prodaji delnic (IPO) izvedli srečanje z delničarji, na katerem so podali svoja pričakovanja za prihodnje obdobje. Glede na gibanje Alibabine delnice po izvedenem IPO, ki za zdaj ni izpolnilo visokih pričakovanj vlagateljev, je bil motiv za srečanje sicer povsem prozoren. Toda praviloma imajo vlagatelji raje več, kot pa manj informacij o poslovanju njihovih naložb.

Tako je bilo tudi v primeru Alibabe. Jack Ma, mojster javnega nastopanja in nepretencioznega podajanja svojih vizij, je delničarje večinoma navdušil. Delnica BABA US je po objavi, da družba v letošnjem poslovnem letu pričakuje 48-odstotno rast prihodkov, poskočila za več kot tri odstotke.

Nekoliko manj zadovoljni z nastopom ustanovitelja Alibabe so bili proizvajalci luksuznih izdelkov, ki imajo že dlje časa slabo mnenje o kitajskem gigantu. Tem namreč zagotovo ni bila po godu Ma-jeva izjava o kakovosti izdelkov, ki jih trgovci prodajajo preko Alibabe. Kot je pojasnil Ma, je boj proti ponaredkom danes zelo otežen, saj so (nekateri) ponaredki celo bolj kakovostni od luksuznih izdelkov, ob tem pa še veliko cenejši.

Bistveno manj kot delničarji Alibabe so bili z nastopom ustanovitelja kitajskega spletnega giganta verjetno zadovoljni tudi njegovi konkurenti. Te je namreč Ma nekoliko zbodel s svojo izjavo, koliko časa lahko Kitajska normalno deluje brez delujočih platform. Po ocenah Ma-ja Kitajska ne more »preživeti« dveh ur brez Alibabe, dveh dni brez Tencenta in dveh tednov brez Baiduja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Na nekoliko bolj resni strani nastopa je ključno, da pri Alibabi ocenjujejo, da matrika GMV, ki meri skupna vrednost vseh transakcij preko njihovih platform, postaja čedalje manj primerna za ocenjevanje njihove uspešnosti. Podjetje bo GMV objavljalo le še letno in nič več vsako četrtletje kot do sedaj. Ma pravi, da bo do takrat Alibaba po obsegu transakcij že peto največje gospodarstvo na svetu.

Do leta 2020 Alibaba pričakuje, da se bo GMV podvojil in znašal že 900 milijard dolarjev. K temu naj bi prispevala tudi njihova strateška odločitev, da se usmerijo stran od jedra dosedanje aktivnosti (Taobao, Tmall, AliExpress in Alibaba.com, če naštejem zgolj nekatere) in v bolj vertikalno organiziranost - zdravstvu, bančništvo, mediji. Z implementacijo te strategije bo poslovanje konglomerata postalo še nekoliko bolj kompleksno, potrebe analitikov po srečanjih z družbo pa še večje. V portfeljih vzajemnih skladov ALTA GLOBAL EMERGING in ALTA ASIA ohranjamo pomemben del sredstev v delnicah Alibabe, delnice Alibabe in njenih konkurentov pa ima v svojem portfelju tudi vzajemni sklad ALTA PHARMA-TECH.

Razkritje:

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Ostale informacije so dostopne na: [www.alta.si]

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.