FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Tri velike zgodbe na borzah

Čas branja: 2 min
10.06.2016  10:10
Trgi v razvoju, naftna panoga in veliki športni dogodki
Tri velike zgodbe na borzah

Vlagatelje bolj kot preteklost zanima prihodnost. Polovica leta je že skoraj za nami, naše napovedi, da bo leto 2016 težavno, pa so se v veliki meri uresničile. »Tudi za drugo polovico leta trenutno vidimo dva možna scenarija. Po optimističnem scenariju se bo na valu boljših novic in prilivov svežega denarja na delniške trge končno prebil trgovalni razpon na ameriškem borznem indeksu S&P 500. V tem primeru bi bilo smiselno povečati izpostavljenost delniškim naložbam, slediti rasti borz in šele ob zaznavi spremembe pozitivnega momenta unovčevati dobičke. Po drugem scenariju bi S&P500 ostal v trgovalnem razponu, torej bi se še naprej gibal med 1.800 in 2.100 indeksnimi točkami. Ker pa se trenutno nahajamo na zgornjem robu trgovalnega razpona, bi bilo po tem scenariju smiselno dobičke unovčevati še pred Brexit referendumom in kasneje ob korekciji dokupovati pozicije,« v junijski investicijski strategiji poudarja Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

»Glede na našo predhodno investicijsko strategijo smo postali bolj optimistični za delniške trge. Odločitev glede obeh scenarijev pa je odvisna od nagnjenosti k tveganju in pa seveda tudi od tega, ali bodo prihodnji dnevi potrdili dokončen preboj zgornje meje trgovalnega razpona, « še dodaja Stanovnik.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Pri nakupih vlagateljem priporočamo fokus predvsem na tri zgodbe. Trgi v razvoju, naftna panoga in največja letošnja športna dogodka, EURO 2016 ter olimpijske igre v Braziliji.

  1. Trgi v razvoju:   Razmere na trgih v razvoju se v zadnjem času pozitivno spreminjajo. Strahovi glede ekonomij posameznih držav so se pomirili, vrednotenja trgov so se znižala, pritiski na apreciacijo ameriškega dolarja so se umirili, tehnična slika trgov v razvoju pa je vse lepša. Obenem se je zvišala tudi cena nafte, na katero je denimo vezan pomemben del ruskega in brazilskega gospodarstva. Posledično še naprej svetujemo preudarno  povečevanje izpostavljenosti tako do Kitajske kot tudi do Indije. Zaradi rasti cene nafte pa tudi do Rusije. Med vzajemnimi skladi, ki jih izpostavljamo v naši junijski strategiji, smo tako uvrstili tudi ALTA GLOBAL EMERGING.
  2. Proizvajalci športne opreme: Že v aprilski strategiji smo predstavili priložnosti, ki se vlagateljem obetajo zaradi večjih športnih dogodkov tekom letošnjega leta. In te naložbene priložnosti so še vedno pred nami, med njih pa zagotovo sodi denimo tudi delnica ameriškega proizvajalca športne opreme Nike. Veliki športni dogodki imajo namreč pozitiven vpliv predvsem na proizvajalce in prodajalce športne opreme, saj predstavljajo izjemno priložnost za dvig prodaje njihovih blagovnih znamk, ki preko sponzorstev in opreme tekmovalcev pritegnejo številne potrošnike.
  3. Tretja zgodba, pa je naftna panoga, ki je bila še nedolgo nazaj zaradi rekordno nizkih cen nafte močno na udaru. Zaradi zvišanja cene nafte in izboljšanega pogleda glede prihodnjih gibanj še naprej vidimo priložnosti za grajenje pozicij v naftni panogi, le da sedaj s pospešenim tempom. V naši junijski investicijski strategiji izpostavljamo delnici Pioneer Resources in Chevrona ter vzajemni sklad ALTA ENERGY.

Poleg ALTA GLOBAL EMERGING in ALTA ENERGY v junijski strategiji izpostavljamo še globalni delniški sklad ALTA GLOBAL, vzajemni sklad ALTA PHARMA-TECH, ki investira v delnice farmacevtskih in tehnoloških podjetij, ALTA ABS, katerega ključni prednosti sta fleksibilnost in nadzor nad tveganji, in obvezniški sklad ALTA BOND

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.