FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Ali spadate med tipične slovenske varčevalce?

Čas branja: 2 min
15.06.2016  22:41
Slovenci znova več varčujemo, na prvem mestu pa sta želja po večji varnosti v prihodnosti ter zlata rezerva za nepredvidene stroške
Ali spadate med tipične slovenske varčevalce?
Idealni varčevalec v vzajemnih skladih je starejši od 35 let, ima urejeno stanovanjsko vprašanje in dolgoročno varčuje v višini 100 evrov mesečno.

V času, ko se ljudje soočajo z gospodarsko krizo, brezposelnostjo in padanjem kupne moči, je spopadanje z izzivi vsakdana z nekaj finančne rezerve gotovo veliko lažje. Slovenci po nekaj letih nazadovanja že spet več varčujemo - vsak državljan da na stran približno eno sedmino svojih prihodkov.

Kako varčen je nek narod, kaže stopnja varčevanja, ki se izračuna iz razmerja med prihodki ter višino prihrankov. V Sloveniji znaša ta stopnja 14,4 odstotka, povprečna stopnja varčevanja v EU pa znaša 10,4 odstotka.

Tisti, ki varčujejo, to počnejo predvsem iz dveh razlogov - 51 odstotkov jih varčuje za varnost v prihodnosti, 47 odstotkov pa za nepredvidene stroške. Slaba četrtina varčuje tudi zato, da si lahko kaj privošči, slaba petina varčuje za predvidene večje stroške, za dopust jih varčuje 14 odstotkov, le desetina pa za rešitev stanovanjskega problema.

Kako varčujemo Slovenci

Slovenci najpogosteje varčujemo v bančnih depozitih, kar kaže, da nismo pripravljeni veliko tvegati. Več kot polovico finančnih sredstev imamo namreč v gotovini in bančnih depozitih, ki jim sledijo naložbe v delnice in vzajemne sklade.

Ljudje danes sicer varčujejo za različne cilje, vendar pri tem še kako cenijo prijaznost, dostopnost, preglednost in še kakšno ugodnost. Ob omembi besede "varčevanje" ponavadi najprej pomislijo na najbolj klasično obliko - bančni depozit. Toda trenutne obrestne mere za depozite so rekordno nizke, zato je prihranke pametno vložiti v bolj donosno obliko varčevanja.

Vzajemni skladi najboljši za male vlagatelje

V primerjavi z drugimi primerljivimi državami pri nas bistveno manj vlagamo v vzajemne sklade, ki pa so v svetu ena izmed najbolj razširjenih oblik varčevanja, zato je še precej možnosti za rast.

Z izobraževanjem vlagateljev in krepitvijo zaupanja v vzajemne sklade bi se delež varčevanja v vzajemnih skladih v petih do desetih letih podvojil in dosegel povprečje v EU, ki znaša 10 odstotkov. Ključno vlogo tako igra tudi finančno izobraževanje, pri čemer pa ne gre le za poznavanje osnov varčevanja, ampak za mnogo več.

In kakšen je bodoči idealni varčevalec v vzajemnih skladih? Ta je starejši od 35 let, ima urejeno stanovanjsko vprašanje in dolgoročno varčuje v višini 100 evrov mesečno.

Do skladov kar iz dnevne sobe

gledanje-nogometa.1465458036.jpg.s.960px.jpg

Slovenci bomo v prihodnje gotovo še bolj prepoznali priložnost vzajemnih skladov kot dolgoročne naložbe in bolj porazdelili svoje prihranke med različne oblike naložb. Vedno več posameznikov pa bo želelo svoje naložbe upravljati tudi iz domačega fotelja ter hkrati imeti nadzor nad svojimi prihranki oziroma prihodnostjo.

ALTA Skladi so imeli vse to v mislih pri pripravi nove, sodobne spletne aplikacije e-Skladi, ki omogoča vlagateljem v sklade, da lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do svojih naložb v skladih. Vlagatelji si lahko ogledajo stanje svojega portfelja, podatke o posameznih skladih in transakcijah skozi določena obdobja, tečajnico gibanja vrednosti enote premoženja (VEP) ALTA skladov ter druge aktualne informacije.

V ALTI pa so naredili še korak naprej in svojo spletno aplikacijo še dodatno izboljšali. Sedaj lahko vlagatelji stanje svoje naložbe analizirajo še bolje. Izberejo si lahko namreč želeni datum in preverijo, kaj se je z njihovimi sredstvi dogajalo na izbrani dan. Poleg tega imajo nad svojimi sredstvi pregled tudi po posameznih naložbenih produktih. Tako lahko enostavno vidijo, kako napredujejo njihovi varčevalni načrti in kakšne donose ustvarjajo z naložbami v posamezne ALTA podsklade. Po novem lahko do naložbenih profilov dostopajo tudi, če še nimajo urejenega kvalificiranega digitalnega potrdila, s posodobljeno aplikacijo pa imajo pri roki tudi vse pomembne informacije o vlaganju v ALTA vzajemne sklade. Kreiranje eRačuna prek spleta je zaradi raznolikih omejitev pooblastil lahko zahtevno za pravne osebe, vendar so sedaj s prenovljenimi e-Skladi tudi te prepreke odpravljene.

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.