FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Bodo Britanci odprli Pandorino skrinjico evropske enotnosti?

Čas branja: 3 min
06.06.2016  09:47
Bodo Britanci odprli Pandorino skrinjico evropske enotnosti?

Slovencev običajno pretirano ne zanima dogajanje v Veliki Britaniji. A tokrat bo verjetno drugače, saj bi utegnil imeti razplet referendumskega četrtka daljnosežne posledice. 23. junija bo namreč v Veliki Britaniji referendum, na katerem bodo Britanci glasovali o potencialnem izstopu iz Evropske unije (EU).

Dolgoročnih posledic v tem trenutku sicer nihče ne more predvideti. Dejstvo pa je, da bi se z izstopom Velike Britanije odprla Pandorina skrinjica glede enotnosti EU. V času pred referendumom je tako potrebno biti bolj previden pri vlaganju in spremljati dinamiko anket. Zaenkrat predvidevamo, da bodo prebivalci Velike Britanije na referendumu zavrnili t.i. Brexit in ostali del Evropske unije. To bi morala biti v tem trenutku za vlagatelje nevtralna do rahlo pozitivna novica.

Trenutno ankete kažejo na ohranitev Velike Britanije v Uniji, čeprav so rezultati relativno tesni. Po podatkih Bloomberga in časopisa Financial Times naj bi med 46 in 47 odstotkov volilnih upravičencev želelo ostati v EU, med 40 in 42 odstotkov pa bi glasovalo za izstop (vir: Bloomberg in FT iz 22. oziroma 24. maj). Obenem je okoli 12 odstotkov upravičencev še vedno neopredeljenih. Nekatere ankete kažejo na še tesnejši rezultat.

Na drugi strani stavnice dajejo večjo verjetnost ohranitvi Velike Britanije v EU, saj se giba odstotek stav za obstanek v skupini kar med 70 in 80 odstotki. Tudi Bloomberg trenutno pripisuje le 18,8-odstotno verjetnost Brexita. Gibanje vrednosti britanskega funta in obvezniških trgov v zadnjem času kaže, da vse manj udeležencev na kapitalskih trgih verjame v Brexit. Jasno je tudi, da se je več prominentnih domačih, predvsem pa tujih političnih voditeljev, postavilo na stran nasprotnikov Brexita. Posledično se pričakuje, da bodo prebivalci Združenega kraljestva izglasovali ohranitev članstva v Evropski uniji. Toda referendumi so lahko vedno nepredvidljivi in pod vplivom populizmov, kjer se lahko izid hitro spremeni zaradi ponovnega izbruha migrantske krize ali novega terorističnega napada. Zato svetujemo, da se ohrani določena mera preudarnosti.

V Veliki Britaniji so se in se bodo logično kresala mnenja glede Brexita - ali ta prinaša več koristi ali škode za njihove državljane. Zagovorniki izstopa tako poudarjajo predvsem:

 • pretirano birokratiziranost Unije, ki lahko med drugim negativno vpliva na ekonomsko dinamiko;
 • večjo samostojnost v primeru Brexita oziroma manj potrebe po podrejanju lokalne zakonodaje Bruslju, ki lahko gre tudi v smeri vedno tesnejše Evropske unije in s tem enotne zakonodaje;
 • da bi se delež, ki ga mora Velika Britanija prispevati v skupni proračun (okoli 17 milijard evrov letno), lahko bolje porabil;
 • ter predvsem strah pred neobvladovanjem imigrantskih pritokov oziroma da bo morala Velika Britanija na tem področju slediti dogovoru znotraj EU.

Na drugi strani pa zagovorniki Evropske unije, med katerimi je tudi trenutna britanska vlada, poudarjajo:

 • da je ekonomija Velike Britanije močnejša ravno zaradi vključenosti v Unijo in s tem v enotni trg (EU je glavni trgovinski partner Velike Britanije, saj predstavlja okoli 45 odstotkov izvoza in več kot 50 odstotkov uvoza Velike Britanije);
 • da je Velika Britanije znotraj skupne Evrope tudi varnejša;
 • da je preko članstva v Uniji lažje vplivati na smer razvoja Evrope in zakonodaje, kot če bi bili izključeni iz tega kroga;
 • da bi se za nove trgovinske dogovore tako ali tako bilo treba tudi kompromisno podrediti Bruslju;
 • da bi Brexit podal Veliko Britanijo na pot v neznano.

Če se torej uresničijo pričakovanja, da Brexit ne bo izglasovan, se bo s kapitalskih trgov umaknila še ena negotovost, kar bo pozitivno za gibanje evropskih delniških trgov. Med drugim bi lahko logično pričakovali dodaten poskok delnic iz Velike Britanije, čeprav je vprašanje, v kakšni meri se bo optimizem glede neizglasovanja Brexita vgradil v delnice že pred dejanskim referendumom. Glede na gibanje britanskega funta v zadnjem letu bi lahko pričakovali predvsem njegovo okrepitev proti evru nazaj na nivoje sredi leta 2015 (okoli 0,72 EUR/GBP), večina ostalih dejavnikov pa bo torej logično nespremenjena.

Izglasovanje Brexita pa seveda prinaša veliko vprašanj in najbrž posledic:

 • Velika Britanija bi po izstopu morala na novo skleniti vrsto dogovorov in pogodb z EU;
 • Kratkoročno bi številne negotovosti glede odvijanja Brexita znižale gospodarsko rast Velike Britanije in njenih trgovskih tokov. Po vsej verjetnosti bi se to zgodilo tudi v EU, čeprav v zmanjšanem obsegu.
 • Funt bi izgubil nekaj vrednosti proti evru (nad 0,80 EUR/GBP), še bolj pa najbrž proti dolarju.
 • Trpele pa bi lahko predvsem delnice, katerih poslovanje je precej izpostavljeno trgovanju med Veliko Britanijo in EU. Med bolj izpostavljenimi delnicami so predvsem EasyJet, bančne delnice, Berendsen, Thomas Cook Group in Shanks Group.
 • Na drugi strani bi lahko sčasoma šibkejši funt koristil britanskim multinacionalkam, ki imajo diverzificirano prodajo po vsem svetu. Med te sodijo predvsem posamezni farmacevti, tobačna podjetja in surovinska ter naftna podjetja.

stanovnik-saso9-be.1463211766.jpg.w.960px.jpg
Sašo Stanovnik je glavni ekonomist Skupine ALTA in vodja oddelka analiz v družbi ALTA Invest.

Razkritje:

Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.

Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.

Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

PRO
Članki
Članki Zakaj v času rasti pretirano trošimo?

Medtem ko se potrošnja povečuje, pa je stopnja varčevanja v primerjavi z letom 2009 nižja kar za četrtino

PRO
Članki
Članki Imate na strani več kot povprečni Američan?

Tretjina prebivalcev ZDA nima privarčevanih sredstev, druga tretjina pa manj kot tisoč dolarjev. Največ jih za največjo finančno...

PRO
Članki
Članki Lovci na dividende, pozor!

Bi izbrali redne letne dividende velikega globalnega podjetja ali visoke dividende manjše prevzemne tarče? Na srečo vam ni treba...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.

PRO
Članki
Članki Zabavno varčevanje za starše in otroke

Naložba v znanje se vedno najbolje obrestuje. Toda kako naše najmlajše naučiti o denarju in varčevanju?

PRO
Članki
Članki Bi tudi vi varčevali kot Primož Roglič?

Na kolesarskih dirkah cilja na svetovni vrh, pri varčevanju pa ničesar ne prepušča naključju.

PRO
Članki
Članki Slovenske delnice: kupi, drži, prodaj!

Rekordne dividende, napovedani prevzemi in rast poslovanja so zaznamovali prve mesece tega leta na vse bolj vročem domačem trgu

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.